Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок санкцій, станом на 16.01.2024

Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок  санкцій, станом на 16.01.2024

1. Найбільша приватна авіакомпанія росії масово звільняє персонал через проблеми з літаками.

- Авіакомпанія S7 скоротить чисельність льотних екіпажів та офісних працівників у Москві. Рішення ухвалено у зв'язку зі зниженням кількості рейсів зі столиці.

- Льотну програму довелося урізати, оскільки перевізник не може обслуговувати свій парк іноземних літаків Airbus A320/A321neo через санкції.  

- Звільнення торкнеться 13-15% персоналу московського офісу, що становить 7% від усіх співробітників S7.  

- Раніше у авіакомпанії виникли проблеми з обслуговуванням літаків, насамперед із ремонтом американських двигунів P&W для Airbus A320/А321neo, з якими не працюють технічні організації росії та Ірану.

- У S7 не літає близько 20% парку зі 100 пасажирських суден, у тому числі 13 із 39 neo.

2. У рф двом найбільшим авіакомпаніям, "Аерофлоту" та "Росії", заборонили польоти до Єгипту через ризик арешту 27 літаків Boeing та Airbus.

- "Аерофлоту" рекомендували не літати до Єгипту на 24 бортах: десяти Airbus A320, дев'яти Boeing 777-300ER, чотирьох Airbus A321 та одному Airbus A350, а "Росії" — на трьох Boeing 737-800.

- Обидві компанії наразі не виконують рейси до Єгипту на цих машинах.

- Ці 27 літаків належать Державній транспортній лізинговій компанії (ДТЛК).

3. Шостий літак російської авіакомпанії зламався за тиждень.

- Учора у пасажирського літака Boeing 737-800 авіакомпанії «Якутія» при вильоті з Якутська до Москви зруйнувалась шина колеса.

- Ще дві аварійні ситуації сталися 15 січня. Літак авіакомпанії «Ямал», що прямував до Салехарда з Гірничо-Алтайська, здійснив вимушену посадку в Толмачеві через несправність. "Уральські авіалінії" двічі спробувала виконати рейс до Сочі з Єкатеринбурга на несправному Airbus А321, але в останній момент польоти скасовували. Обидва рази при розгоні смугою перший двигун не виходив у злітний режим і працював на нестабільних оборотах.

- 12 січня одразу три аварійні ситуації сталися на рейсах авіакомпанії «Победа».

4. Російські нафтокомпанії продовжують збільшувати морські відвантаження нафти до Туреччини — переважно з балтійських портів.

- У грудні Туреччина встановила новий рекорд з імпорту російської нафти - 444 тис. барелів на добу.

- Суттєве зростання постачання нафти і палива до Туреччини стало наслідком санкційного ембарго на нафту та нафтопродукти, внаслідок чого рф практично припинила постачання до Європи.

5. Банки Китаю посилили обмеження проти рф після санкцій США.

- Державні банки Китаю посилюють обмеження на фінансування російських клієнтів після того, як США запровадили вторинні санкції проти закордонних фінансових компаній, які допомагають росії.

- Додають, що банки припинять співпрацю з клієнтами зі списку санкцій та не надаватимуть будь-які фінансові послуги російському ВПК. За словами джерел, кредитори посилюють належну перевірку клієнтів, включаючи перевірку того, чи є їхні бізнес-реєстрації, авторизовані бенефіціари та кінцеві контролери з росії.

- Перевірка буде поширена на неросійських клієнтів, які ведуть бізнес у росії або передають критичні товари до росії через третю країну.  

- Міністерство фінансів США минулого місяця заявило, що використовуватиме вторинні санкції проти банків, які сприяють угодам для росії щодо закупівлі обладнання, необхідного для їх військової машини.

6. Банки Туреччини перестали приймати грошові перекази із рф за турецькі товари.

- Проблеми з переказами можуть бути пов'язані з розширенням західних санкцій та побоюваннями турецьких банків та посередників потрапити під вторинні санкції.

- Крім того, росіянам стало складніше реєструвати компанії в Туреччині та відкривати рахунки у місцевих банках.

7. Найбільша криптобіржа світу Binance закриє росіянам доступ до торгів.

- Громадяни та резиденти рф з 31 січня не зможуть торгувати на платформі Binance P2P.

- Доступ до майданчика збережеться лише для росіян, які проживають за межами країни та здатні підтвердити це документально.

- У зв'язку з рішенням компанії про вихід із росії шляхом продажу свого регіонального бізнесу майданчику CommEX, на Binance P2P буде також припинено підтримку російського рубля.

- Про продаж бізнесу в росії Binance повідомила у вересні 2023 року, уточнивши, що для російських користувачів процес згортання всіх операцій займе до одного року.

- Місяцем раніше криптобіржа заборонила росіянам P2P-операції з будь-якими іноземними валютами.

8. Гендиректору фінських компаній Luminor і Siberica Габріелю Теміну пред'явлено звинувачення в порушенні «за обтяжливих обставин» антиросійських санкцій, пов'язаних з експортом військового обладнання.

- Центральна кримінальна поліція Фінляндії розслідувала злочин в області незаконного експорту високих технологій до росії в 2016–2020 роках, при цьому в основі діяльності компанії знаходилася особа, включена в санкційний список мінфіну США у січні 2018 року за підозрою у постачанні технологій російським збройним силам або пов'язаним з ними особам.

- За твердженням міністерства фінансів США, компанії Luminor і Siberica, які очолював Темін, постачали до росії зарубіжну електронну продукцію.

9. Tinder йде з білорусі.

- Tinder, що належить американській Match Group, оголосив про вихід з білоруського ринку з 15 лютого, заборонивши білоруським користувачам доступ до своїх акаунтів і сервісів.

Більше на https://t.me/OmelyanNews