Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок санкцій, станом на 17.01.2023

Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок  санкцій, станом на 17.01.2023

1. Експорт нафти з рф зростає, а доходів майже немає: статистика показала, що нафтове ембарго працює.

- Минулого тижня експорт російської нафти зріс до максимуму з квітня 2022 року.

- Сумарний експорт зріс на 30%, або на 876 тисяч б/д, до 3,8 млн б/д. Зростання спостерігалося на всіх основних напрямках — Балтиці, Чорному морі та Далекому Сході.

- Проте надходження до російського бюджету від поставленої нафти зростуть набагато менше через зниження ціни продажу: у грудні Urals подешевшала майже до $50, а у січні знизила і цей поріг.  

- Доходи російського бюджету від експортного мита за тиждень зросли лише на 4%, або на $3 млн, до $61 млн.

- У лютому зниження продовжиться.

- Щонайменше три чверті російської нафти тепер іде до Азії.

- Середній дискаунт Urals до Brent досяг $35 за барель.

2. російський Газпром втратив 22% експорту до Європи.

- Щоденний експорт трубопровідного газу "Газпромом" до Європи знизився на 22% у І половині січня порівняно з груднем на тлі теплої погоди.

- Згідно з щоденними даними "Газпрому" про транзит через Україну та Європейську мережу операторів газотранспортних систем, середні постачання газу до Європи з 1 по 15 січня склали 63,7 млн куб.м на добу порівняно з 81,9 млн куб. на добу в середньому у грудні.

3. Ціна на газ в Європі опустилася нижче за $600 за 1 тис. куб. м уперше з 30 серпня 2021 року.

4. російські Мінфін та Центробанк планують з 13 січня по 6 лютого продаж з Фонду національного добробуту (ФНД) китайських юані на 54,5 мільярда рублів.  

- Саме такого обсягу нафтогазових доходів бюджет рф недорахується у січні, оцінив мінфін росії.

- Продажі мінфіном рф іноземної валюти з резервів для компенсації відсутніх у бюджеті рублів через падіння нафтогазових надходжень будуть зміцнювати російську валюту і знижувати виручку рублів від продажу нафти, призводячи до ефекту замкнутого кола - чим нижчі доходи, тим більше продажу валюти, тим міцніший курс, тим нижчі доходи.

- Якщо відносно низькі ціни на Urals залишаться і надалі, а рубль при цьому буде досить сильним, то в цьому випадку дірка в російському бюджеті буде зростати.

5. росіяни у 2022 році переказали до Грузії понад два мільярди доларів.

- Грошові перекази з рф значно зросли після початку війни в Україні та прибуття до Грузії російських громадян. До березня з росії в Грузію переказували до 30 мільйонів доларів, але вже в травні показник зріс більш ніж удесятеро, сягнувши майже 314 мільйонів.

- Надалі сума переказів зменшувалася, але з вересня, після оголошення мобілізації в росії та другої хвилі переїзду росіян до Грузії, обсяги переказів знову зросли.

- Загалом протягом 2022 року в Грузію переказали 4,37 млрд доларів, майже половина з яких надійшла з росії (2,067 млрд доларів).

6. Росіяни за рік купили 15 164 об'єктів нерухомості в Грузії.

7. НПЗ у Німеччині отримає Казахську нафту через Гданськ

- Німеччина отримала підтвердження комерційного постачання сирої нафти для нафтопереробного заводу в Шведті, який раніше належав російській Роснафті.

- Вантаж у 100.000 тонн нафти буде доставлений до Гданська танкером і потім через польську трубопровідну систему до Шведта до кінця цього місяця.

- Подальші обсяги відповідно до домовленостей, як планується, будуть транспортовані через Гданськ у лютому.

- З початку цього року НПЗ у Шведті працював на 50% потужності через припинення постачання російської сировини.

- У грудні Німеччина повідомляла, що Польща готова забезпечити достатньо нафти для завантаження підприємства у Шведті з січня на 70%, і що нафта з Казахстану допоможе заповнити імпорт із рф, припинений відповідно до санкцій Європейського союзу.

8. Болгарія має намір відновити проект трансбалканського трубопроводу для забезпечення імпорту нафти неросійського походження на свій єдиний переробний завод на узбережжі Чорного моря.

- Софія веде переговори з Афінами про прокладання нафтопроводу довжиною 300 км, який поєднав би грецький порт Александруполіс на Егейському морі з Бургасом на узбережжі Болгарії.

9. Російські виробники йогуртів попередили про дефіцит інгредієнтів.

- У росії виник брак харчових модифікованих крохмалів, які використовуються як загущувачі. Вони потрібні для виробництва йогуртів та пудингів.

- Ці інгредієнти переважно ввозилися з Європи, але постачання зупинилося через санкції.

- Знайти постачальників цих крохмалів в інших країнах буде складно, а в росії їх виробляють недостатньо.

- Проблему збираються вирішувати за рахунок зміни рецептур та зростання собівартості продукту.

10. Мобільні програми Skoda, Kia, Infiniti, Nissan та Porsche перестали працювати в росії, є проблеми з додатками Land Rover та Jaguar.

11. Michael Kors остаточно йде з рф.

- Бренд одягу та аксесуарів Michael Kors відмовився від постачання товарів до рф.

12. Нові санкції ЄС проти режиму Лукашенка та рф можуть ухвалити в лютому, — спецкор "Радіо Свобода" у Брюсселі Рікард Йозвяк.

- "10 пакет санкцій можуть не встигнути затвердити до саміту ЄС — Україна, який очікується 3 лютого, тому він вийде пізніше", — повідомив Йозвяк.

13. Кіпр заморозив банківські вклади росіян на суму €105 млн.

- Усього на депозитах росіян на Кіпрі зберігається €5,6 млрд.

- Міністр фінансів країни Костянтинос Петрідіс повідомив, що під особливим контролем перебувають російські олігархи, які потрапили під санкції, але зазвичай вони не записують активи на себе.

14. Німецька Wintershall Dea, найбільша нафтогазова компанія в Європі, оголосила рішення покинути Росію. Компанія де-юра вийде з усіх російських активів, які, фактично, Кремль вже експропріював.