Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок санкцій, станом на 17.06.2023

Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок  санкцій, станом на 17.06.2023

1. ВВП росії у третьому кварталі, за попередніми даними, скоротився на 4% порівняно з тим самим періодом попереднього року.

- У другому кварталі зниження ВВП у річному вираженні склало 4,1%.

2. Росіянам заборонили купувати акції за кордоном.

- Російським інвесторам фактично заборонили купувати будь-які цінні папери за кордоном.

- Із заяви російського Центробанку випливає, що за указом президента усі угоди громадян рф із резидентами ЄС чи США за кордоном мають бути схвалені державою.

- Проте перевірити статус продавців акцій та облігацій на іноземних біржах неможливо.

- Заява регулятора підтверджує побоювання учасників ринку про те, що президентський указ унеможливлює торгівлю цінними паперами на західних майданчиках.

- Закордонні брокери та біржі не зможуть перевірити, чи є контрагент громадянином так званої «недружньої» для рф країни.

3. Росія експортує нафту з дисконтом у 25% до світових цін.

- Це свідчення того, що введена цінова стеля на російську нафту успішно працює, заявив заступник голови Мінфіну США Уоллі Адейемо. За його словами, росія експортує нафту з дисконтом 25% до світових цін.

- Доходи уряду рф від продажу нафти за п'ять місяців 2023 року впали майже на 50% рік до року, хоча росія експортує більше сирої нафти, ніж на початку війни в Україні.

- За даними Центру досліджень Хельсінкі в галузі енергетики і чистого повітря, стеля цін обходиться росії в €160 млн ($172 млн) щодня.

4. Естонія знайшла рішення для передачі Україні заморожених активів росії.

- МЗС найближчим часом внесе до уряду проєкт відповідної поправки до закону.

- Естонія стала першою європейською країною, яка розробила подібне правове рішення.

- «Європейський Союз працює над пошуком цього юридичного варіанту, але ми підготували юридичне рішення, при якому можемо використовувати заморожені активи росії як країни-агресора як компенсацію для потреб відновлення України», — заявив глава МЗС Естонії Маргуса Цахкна.

5. Міністерство економіки Литви запропонувало на рік обмежити транзит товарів подвійного призначення територією країни.

- Литовська влада звернула увагу на непропорційне зростання перевезення таких товарів, в основному електроніки, до третіх країн: вони побоюються, що ця продукція може прямувати до росії. ️

6. Італійський виробник металургійного обладнання Danieli Group залишить ринок росії.

- Також у компанії планують розглянути питання продажу російських активів.

- «Вихід Danieli з російського ринку пов'язаний з неможливістю продавати обладнання в росії внаслідок санкційного режиму, встановленого європейською спільнотою», - розповів представник керівництва компанії.

- Фірма не може постачати обладнання до росії, оскільки відбулися митні обмеження.

- Італійський виробник металургійного обладнання Danieli Group є одним із найбільших постачальників обладнання та установок для металообробної промисловості.