Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок санкцій, станом на 17.10.2023

Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок  санкцій, станом на 17.10.2023

1. Дефіцит бюджету рф цього року сягнув майже 16 мільярдів євро.

- Санкції, які Євросоюз застосовує у відповідь на агресію рф проти України, мають суттєвий вплив на бюджет країни та вже призвели до дефіциту в 1,7 трлн рублів (15,9 млрд євро) у поточному році. Про це заявив єврокомісар з питань юстиції Дідьє Рейндерс.

- "Бюджетні показники, які стосуються надходження росії від нафти і газу, значно зменшилися, в той час, як значно зросли військові витрати. У результаті, за оцінками, бюджетний дефіцит сягнув 1,7 трильйона рублів, або близько 15,9 мільярди євро на цей рік", – зазначив єврокомісар.

2. Держбюджет рф може недоотримати 335 млрд рублів у 2024-2026 роках.

- Головна причина - зниження надходжень від ПДВ на товари та послуги, що реалізуються всередині росії.

- Збирання цих платежів, як правило, виявляється нижчим за прогноз.  

3. США та Венесуела погодили угоду, за якою США послаблюють нафтові санкції, а Венесуела проводить вибори під міжнародним наглядом.

- Венесуела - країна №1 за розвіданими запасами нафти (понад 300 млрд барелів -17,5% від світових запасів).

4. США намагається збільшити для росії витрати при транспортуванні російської нафти морем, у тому числі перешкоджати зростанню кількості суден, що використовуються для цих цілей. З такою заявою виступив в.о. помічника міністра фінансів США з економічної політики Ерік Ван Ностренд.

- «На другому етапі забезпечення дотримання цінової стелі ми приділяємо увагу двом напрямкам. Наш підхід спрямований на те, щоб змусити росію зробити непростий вибір. Вони можуть дотримуватися встановленого нами ліміту та продавати енергоносії зі значною знижкою, а можуть інвестувати величезні кошти в тіньовий флот. Такі інвестиції сприяють зростанню бюджетного дефіциту росії: закуповуючи танкери, кремлю важче купувати танки», - зазначив він, говорячи про введені G7 обмеження на вартість російської нафти.

5. Ставки фрахту на транспортування російської нафти з балтійських портів до Індії підскочили майже на 50% з минулого тижня на тлі посилення контролю за санкційними обмеженнями для судновласників, які працюють з російським ресурсом.

- Минулого тижня США ввели санкції щодо двох компаній-судновласників, які перевозили російську нафту, ціни на яку були вищими за встановлену країнами Заходу стелю $60 за барель.

- Посилення нагляду викликало зростання вартості фрахту на маршруті постачання російської нафти Urals з балтійських портів Приморськ і Усть-Луга до Індії в останні два дні приблизно до $7,5 мільйона за рейс з $4,5-4,8 мільйона минулого тижня.

- Зростання вартості перевезень та проблеми з оплатою вантажів на тлі посилення контролю США над постачанням російської нафти можуть перешкодити планам москви підвищити ціни на свої сорти нафти.

6. Європейські АЕС запасаються ядерним паливом.

- ЄС уперше за вісім років повернувся до стратегії збільшення запасів ядерного палива.

- Паливом запасаються власники реакторів радянського типу через побоювання запровадження санкцій на постачання з росії. 2022 року оператори європейських АЕС вперше за вісім років купили урану більше, ніж завантажили в реактори.

- На кінець 2022 року запаси урану в ЄС становили 35,71 тис. тонн, що вистачить для виробництва палива на три роки.

- Одночасно оператори АЕС західного дизайну активно уникають закупівель урану з рф, обсяг його поставок до ЄС у 2022 році впав на 16% рік до року.

7. Чехія позбудеться залежності від російської нафти за лічені місяці, як вона позбулася залежності від російського газу.

- Про це заявив прем'єр-міністр країни Петр Фіала.

- «Чехія повинна стати набагато сильнішою державою, коли мова заходитиме про енергетику, включаючи контроль над ключовим сировиною», - сказав Фіала.

- Він також додав, що подібний розвиток подій очікується і для російського ядерного палива. Уряд країни працює над посиленням ролі держави в енергетиці, яка є стратегічно важливою галуззю.

8. Канада ввела санкції проти 6 ЗМІ у Молдові, включаючи "Перший канал у Молдові", "РТР Молдова" та "НТВ Молдова"

9. Перекази з росії до Грузії впали до мінімуму з березня 2022 року.

- За даними грузинського Центробанку, у вересні 2023 року обсяг надходжень становив $59,5 млн, що на 65,8% менше у порівнянні з вереснем 2022-го.

- Загалом перекази з росії до Грузії падають із початку року.

- Негативна динаміка посилилася, коли США запровадили санкції проти низки російських банків, включаючи Тінькофф Банк, та платіжної системи «Юністрим».