Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок санкцій, станом на 18.10.2022

Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок санкцій, станом на 18.10.2022

1. У вересні 2022 року постачання енергетичного вугілля з росії до Індії скоротилося на 12% порівняно з попереднім місяцем.

- Причиною падіння імпорту вугілля з росії у вересні стали логістичні обмеження.

- На основних ринках вартість логістики значно перевищує вартість виробництва.

2. У росії збільшують податки.

- Держдума ухвалила у першому читанні поправки до Податкового кодексу, які передбачають підвищення податку на прибуток для експортерів зрідженого природного газу з початку 2023 року до кінця 2025 року до 32%.

- Також прийнято у першому читанні поправки до Податкового кодексу, які передбачають зростання податкового навантаження на газову та нафтову галузі.

3. У РФ припинили роботу 40% кінозалів

- У Росії станом на серпень цього року 41% із 5700 кінозалів було закрито - горизонт планування репертуару на російських майданчиках скоротився до двох тижнів на тлі відходу з російського ринку провідних іноземних студій.

4. Заяви та пропозиції Єврокомісії: ЄК запропонувала вести динамічне ціноутворення на газ на найбільшій у Європі газовій біржі TTF;

- Єврокомісія запропонувала обов'язкову спільну закупівлю газу на рівні 15% загальної потреби;

- Країни ЄС будуть зобов'язані поінформувати Єврокомісію перед будь-якою закупівлею газу;

- Єврокомісія має намір до березня 2023 року створити новий ціновий еталон для ЗПГ;

- ЄК запропонувала виділити 40 млрд євро для допомоги мешканцям та компаніям ЄС на фоні енергокризи;

- Країни ЄС до березня 2023 року мають скоротити щомісячне споживання газу на 15%;

- Єврокомісія запропонувала зобов'язати країни ЄС ділитися одна з одною газом у разі надзвичайної ситуації.

5. Одна з найбільших нафтових компаній світу Exxon Mobil повністю залишила Росію після того, як Путін конфіскував її майно.

- Дискусії щодо впорядкованої передачі 30% частки компанії у великому нафтовому проєкті тривали сім місяців, проте Exxon наразі не повідомила, чи отримала компенсацію за активи, які вона оцінила у понад $4 мільярди. Так само невідомо, чи продовжуватиме компанія оскаржувати конфіскацію у міжнародному арбітражі.

6. Канада розширила санкції проти рф і внесла до чорного списку ще 34 фізособи та 1 юрособу. Серед них — помічник президента рф Володимир Мединський та актори Сергій Безруков та Володимир Машков.

7. Глава Міноборони Фінляндії не виключив конфіскацію нерухомості у росіян.

- Влада Фінляндії розглядає можливість експропріації майна росіян, якщо воно знаходиться в критично важливих для безпеки країни районах, заявив міністр оборони Фінляндії Антті Кайкконен.

8. Парламент Естонії підтримав резолюцію про визнання рф державою-спонсором тероризму. Парламент Естонії 18 жовтня схвалив заяву, в якій засуджує спробу рф анексувати окуповані українські території та оголошує росію державою-спонсором тероризму.

- "За" проголосували 88 депутатів, голосів "проти" чи "утримався" не було.

9. Світовий банк визнав усі видані Білорусі кредити необслуговуваними.

- Світовий банк перевів усі позики, надані Міжнародним банком реконструкції та розвитку (МБРР), видані Республіці Білорусь або гарантовані нею, у статус невиконуваних.

10. Киргизькі Бакай банк та Доскредобанк призупинили обслуговування карток російської платіжної системи «Мір»

11. Hyundai Motor розглядає можливість продажу заводу в росії. Завод Hyundai в петербурзі знаходиться у режимі простою з 1 березня після початку війни в Україні через дефіцит компонентів та проблеми з постачанням.

12. Усі найбільші круїзні оператори світу перестали продавати тури росіянам.

- Круїзні оператори відмовляються продавати тури громадянам росії.

- Так, Royal Caribbean Cruises перестав купувати замовлення у російських турфірм.

- "Через міжнародні санкції проти російських фізосіб, комерційних структур і фінансових інститутів більше неможливо вести нормальний бізнес у росії", - повідомили в Royal Caribbean