Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок санкцій, станом на 19.10.2023

Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок  санкцій, станом на 19.10.2023

1. Чистий прибуток російського виробника добрив «Уралкалій», одного з світових виробників та експортерів хлористого калію, скоротився на 98%.

- Виручка "Уралкалій" за дев'ять місяців скоротилася на 26% валовий прибуток - на 42,12%, прибуток від продажів - на 17,8%.

2. Стоматологічні послуги в росії подорожчають щонайменше на 30% вже до Нового року.

- Основну частину матеріалів на ринку займала продукція іноземних компаній.

- Після їх виходу з росії асортимент значно скоротився і впала якість, а вартість матеріалів стала вищою.

- При цьому ціни продовжують зростати, бо запаси зарубіжних матеріалів поступово закінчуються.

3. Китайські магістральні тягачі, призначені для перевезення вантажів на великі відстані, подорожчали в росії на 75% після девальвації рубля, а з їх обслуговуванням виникли проблеми.

- Китайські виробники користуються монополією після відходу європейських компаній, а ціна тягача, який на початку року коштував 6 млн руб, зараз сягає 10 млн руб.

- Одночасно виник дефіцит запчастин, таких як гальмівні диски та колодки, а також деталі для коробок передач і двигунів.

4. США запровадили нові санкції за сприяння військовим програмам Ірану.

- Сполучені Штати запровадили санкції проти близько 20 юридичних і фізичних осіб, пов’язаних з розробкою Іраном балістичних ракет і безпілотників.

- «Управління з контролю за іноземними активами Мінфіну США запровадило санкції проти 11 фізичних осіб, восьми юридичних осіб та одного судна з Ірану, Гонконгу, КНР та Венесуели, які сприяють дестабілізаційним програмам Ірану з розробки балістичних ракет і безпілотників літальних апаратів (БПЛА)».

5. Сполучені Штати дозволили деякі операції з нафтогазовим сектором Венесуели на шість місяців.

- У рамках ослаблення санкцій проти Венесуели США також дозволили взаємодію з державною золотодобувною компанією Minerven.

6. Країни G7 обговорюють конфігурацію заборони російських діамантів.

- Потенційно це може бути дуже відчутним ударом по російському діамантовому експорту.

- Росія - найбільший у світі виробник необроблених алмазів, що забезпечує 30% ринку.

- На Заході шукають способи скоротити прибутки росії від експорту алмазів шляхом створення механізму, який дозволить відстежити походження каміння.

- Якщо такі заходи будуть реалізовані, митниці західних країн не зможуть пропускати алмази без документів, що підтверджують країну їхнього походження, запровадивши таким чином не лише пряму, а й опосередковану заборону на ввезення російських алмазів з-за меж росії.

- Найлегший варіант - заборона алмазів з рф вагою більш карата, з вибірковими перевірками виробників.

- Французи пропонують повну заборону на російські круглі білі алмази вагою понад 1 карат у перший рік, у другий рік - понад 0,5 карат. Але контролю майже не буде.

- Індія запропонувала введення сертифікатів GEMPACT для каміння вагою понад 1 карат на 1 рік. Перевірки будуть у зоні відповідальності GEMPACT.

- Бельгія виступає за блокчейн-сертифікати, які дозволять відстежити кожну партію товару. Заборона у цьому випадку буде тотальною.

7. Німеччина та Велика Британія не збираються відновлювати відносини з росією у сфері торгівлі енергоресурсами навіть після закінчення війни в Україні, заявив посол Німеччини у Великій Британії Мігель Бергер і підтвердив міністр енергетики Великобританії Грем Стюарт.

- Європа скоротила залежність від енергоносіїв із рф після рішення путіна ввести війська в Україну.

- Минулого року ЄС заборонив імпорт російського вугілля та нафти.

- У вересні було повністю зупинено прокачування основним маршрутом постачань — трубопроводом «Північний потік».

- Також було припинено транзит через Польщу до Німеччини газопроводом «Ямал — Європа».

- Якщо до війни Євросоюз отримував від росії близько 40% свого газового імпорту, то тепер 10%.

8. Товарообіг Японії та рф у вересні скоротився на 54,5% порівняно з минулим роком, до $534,7 млн, випливає з даних японського Мінфіну.

- У вересні 2023 року Японія знизила експорт легкових автомобілів до на 51,8% проти 2022;

- імпорт вугілля із рф скоротився на 49%;

- імпорт ЗПГ із рф скоротився на 33,7% порівняно з тим самим періодом минулого року;

- експорт заліза та сталі до рф скоротився на 90%;

9. Казахстан ввів заборону експорту до рф 106 товарних позицій.

- Заходи експортного контролю, аналогічні тим, що встановили країни Заходу після початку війни в Україні, торкнуться чіпів, а також електроніки, які можуть використовуватися в ході війни.

- "Вказані 106 найменувань товарів не виробляються в Казахстані, а раніше реекспортувалися через Казахстан. Імпорт до Казахстану здійснюється, але експорт — ні", - повідомив віце-міністр торгівлі та інтеграції Казахстану.

- Загалом через Казахстан та інші хаби паралельного імпорту (Грузію, Вірменію, Туреччину, Узбекистан, Азербайджан, Киргизстан та Таджикистан) росія лише з Євросоюзу ввезла товарів на $14,1 млрд за першу половину 2023 року.

- Порівняно з тим же періодом 2022 року обсяги такого імпорту злетіли майже на 60%, або $5,2 млрд.