Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок санкцій станом на 20.03.2023

Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок  санкцій станом на 20.03.2023

1. Втрати "Газпрому" від закриття європейського ринку перевищать 40 млрд дол на рік.

- Для компенсації втрат у Держдумі пропонують розширити внутрішнє споживання газу.

- Депутати пропонують зробити ціноутворення на газ у країні ринковим, а продавати газ за довгостроковими контрактами зі знайомим правилом: «бери чи плати».

- Щоб компенсувати втрату експортних доходів, обсяг реалізації палива в країні має бути збільшений у чотири рази, або так само, вчетверо, мають бути збільшені внутрішні ціни.

- У перерахунку на душу населення компенсація втрат експортних доходів «Газпрому» коштуватиме 22,6 тис. руб на рік кожному росіянину.

- Але схоже компенсувати втрати доходу від експорту, споживанням газу на внутрішньому ринку не вдасться.

- У Європі кубометр коштує у рази вище, ніж для російських споживачів.

- Обсяг видобутку у нормальних умовах у 1,5–2 рази перевищує внутрішній попит.  

- Показники рівня газифікації росії різняться залежно від методики оцінки, але у країні загалом він оцінюється в 65–75%. І в середньому він росте зі швидкістю приблизно 1% на рік.

Тому швидко наростити споживання газу всередині країни не вийде, але навіть при досягненні фантастичного стовідсоткового рівня газифікації росіяни не зможуть використовувати обсяги, які раніше йшли на експорт.

2. Вартість газу для КНР, який надходить газопроводом "Сила Сибіру" набагато нижча від ринкових котирувань і контрактних цін для Європи.

- Наразі «Газпром» качає газ до Китаю приблизно по $290 за тисячу кубометрів.

- Це близько ніж утричі менше, ніж за умовами контрактів, які платять європейські клієнти: на кінець грудня це було близько $1000 за тисячу кубів.

- Таким чином, знижка для КНР становить близько 70%.

- У першому кварталі 2021 року ціна газу для Китаю взагалі падала нижче за $120 за тисячу кубометрів.

- Фахівці зазначають, що «Силу Сибіру» практично неможливо буде окупити через високі витрати на її будівництво та низьку контрактну ціну.

3. Ціна нафти Brent на лондонській біржі Ice опустилася до $71 за барель уперше з 20 грудня 2021 року.

- Вартість нафти марки WTI опустилася нижче за $65 за барель вперше з 2 грудня 2021 року.

4. В росії в січні та лютому 2023 року продовжив падіння експорт пиломатеріалів. Падіння зафіксовано на 23,5%. Загалом у 2022 році обсяг експорту пиломатеріалів із росії впав на 22%.

Із ключових країн-контрагентів на початку 2023 року знизили закупівлі пиломатеріалів із росії:

- Казахстан – на 19,5%

- Сінгапур – на 35,3%

- Японія – на 44,5%  

- Азербайджан– на 53,9%.

5. Майже третина російських компаній очікує скорочення співробітників до кінця року.

- 28% роботодавців в рф очікують скорочення співробітників до кінця 2023 року: 12% з них точно підуть на такий крок, а 16% прогнозують, що звільнень, ймовірно, не уникнути.

- Водночас 25% російських компаній кажуть, що, скоріш за все, цьогоріч не звільнятимуть фахівців. 12% опитаних роботодавців заявляють, що скорочень точно не буде.

- Серед працівників не очікують скорочень та не шукають нову роботу лише 17%.

- При цьому 25% перебувають в активному пошуку роботи на випадок можливих скорочень, а 58% кажуть, що періодично переглядають сайти з вакансіями, побоюючись, що в компанії все ж таки вдадуться до масових звільнень.

6. Ірак планує налагодити експорт газу до країн Євросоюзу, заявив глава іракського МЗС Фуад Хусейн на прес-конференції у Брюсселі.

- Блакитне паливо з Іраку може стати для ЄС однією з альтернатив російському газу, від якого в Європі мають намір поступово відмовлятися.

- Експерти оцінюють підтверджені запаси газу в Іраку у 9,05 трлн кубометрів.

7. Вірменія розпочала процес ратифікації Римського статуту, на основі якого працює Міжнародний кримінальний суд (МКС) у Гаазі, який видав ордер на арешт президента рф володимира путіна.

- МКС працює на основі Римського статуту, який підписали 123 країни світу.

- Після видачі ордера на арешт у будь-якій із цих країн російського президента можуть затримати, щоб доставити до Гааги.

8. Австралія вводить додаткові санкції проти 13 фізичних осіб та організацій Ірану, причетних до виробництва та постачання безпілотників до росії. Про це повідомляє Міністерство закордонних справ країни.

- "Австралія приєднується до партнерів із запровадження додаткових цільових фінансових санкцій та заборони на поїздки щодо 13 іранських фізичних осіб та цільових фінансових санкцій щодо організації за виробництво та постачання безпілотників росії", - йдеться у повідомленні.

- Зазначається, що "список санкцій демонструє, що надання матеріальної підтримки росії матиме наслідки для причетних".

9. Японська авіакомпанія ZIPAIR була змушена перефарбувати свої літаки, щоб ніхто не думав, що вони підтримують російське вторгнення в Україну.

- До весни 2022 року на хвостах авіалайнерів ZIPAIR можна було побачити логотип у вигляді великої літери Z.

- Однак оскільки російські окупанти перетворили Z на символ військової агресії, керівництво японської авіакомпанії вирішило відмовитися від логотипу через репутаційні ризики.

- Спочатку літеру закривали наклейками з кольоровими смугами, а з кінця 2022 року почали повноцінно перефарбовувати.