Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок санкцій, станом на 20.10.2023

Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок  санкцій, станом на 20.10.2023

1. Борги росіян збільшилися в серпні на 1.101 трлн рублів.  

- У номіналі загальна заборгованість росіян перевищила 33,1 трлн руб.

- Щомісячні темпи зростання заборгованості – рекордні більш ніж за десятиліття, а річне зростання – одне з максимальних за останні роки.

2. Німеччина заробляє на російському ЗПГ.

- SEFE GmbH - колишній підрозділ "Газпрому" - постачає російський ЗПГ на умовах застарілого контракту, який був укладений у 2012 році, до того, як Німеччина "націоналізувала" екс-дочку "Газпрому" минулого року.

- Танкери із ЗПГ з росії регулярно прибувають до бельгійського порту Зебрюгге.

- Більшість газу потім вирушає до Німеччини. У Бельгії не залишається і 3% від загального обсягу.  

- Звідти судна колишньої німецької "дочки" "Газпрому" SEFE доставляють ЗПГ до Індії.

- У поточному фінансовому році очікується ще вісім постачань.

- Міністерство економіки Німеччини наголошує, що імпорт російського ЗПГ до Європи не підпадає під санкції, як і його подальше міжнародне транспортування та продаж. Німецькі порти та термінали не задіяні.

3. Євросоюз домовився десятиліттями закуповувати газ у Катару замість рф.

- Катар уклав дві найбільші та довгострокові угоди про постачання ЗПГ до країн Євросоюзу, які дозволять ЄС замістити близько 15% довоєнного імпорту з рф.

- QatarEnergy в середу домовилася з Shell про постачання до Нідерландів зрідженого газу протягом 27 років.

- Минулого тижня аналогічна угода про експорт до Франції була укладена з TotalEnergies.

- За кожним із контрактів Катар постачатиме 3,5 млн тонн ЗПГ на рік.

- Загалом 7 млн тонн ЗПГ приблизно відповідають 9,8 млрд кубометрів газу, і в результаті Катар зможе повністю замінити обсяги, які «Газпром» качав зупиненим у 2022 році трубопроводом «Ямал — Європа».

4. Низка європейських компаній в обхід санкцій допомогла росії у розбудові масштабного проекту з видобутку та скраплення природного газу "Арктик СПГ 2" в Сибіру.

- Зокрема, німецькі та французькі розслідувачі зазначають, що однією з "помічниць" рф стала інжинірингова компанія Linde, заснована у ФРН.

- Linde відправила в росію щонайменше три партії обладнання, в тому числі одну, зареєстровану російською митницею 1 червня 2022 року.

- Ще в 2018 році, через 4 роки після анексії Криму росією, коли США вже наклали санкції на компанію "Новатек", Linde взяла на себе зобов'язання поставити для цього проекту теплообмінники.

- Ще одна компанія, яка звернула на себе увагу розслідувачів — Technip. Контракт на управління міжнародними аспектами проекту Technip підписала ще в 2019 році, але потім компанія дуже поспішала виконати якомога більше робіт до того моменту, як санкції ЄС почнуть діяти.

- Загалом розслідування показало, що з лютого 2022 року обладнання для "Арктик СПГ 2" відвантажували компанії з Великої Британії, Італії та США.  

- Дані російської митниці свідчать, що з моменту вторгнення в Україну головній торговій компанії проекту було поставлено обладнання з Європи на суму 400 млн доларів США.

- Таким чином, попри санкції, росія змогла завершити першу виробничу лінію проекту чітко за графіком — у липні 2023 року.

5. Група підрозділів фінансової розвідки Egmont Group призупинила членство Федеральної служби з фінансового моніторингу рф.

- Egmont Group об'єднує 160 провідних світових держав, створеної для співпраці та обміну інформацією про відмивання грошей, фінансування тероризму та інших пов'язаних із цим злочинів.

6. Китай масово постачає рф дрони та стрілецьку зброю.

- Китай, попри свої заперечення, постачає росії озброєння. Зокрема, безпілотники, стрілецьку зброю та спорядження, звіт Міністерства оборони США про Китай.

7. У ЄС починають узгоджувати деталі 12-го пакета санкцій проти росії.

- Між Єврокомісією і країнами ЄС невдовзі почнуться консультації щодо деталей 12-го пакета санкцій проти росії, цей процес завершиться у листопаді-грудні.

- У проекті можуть бути анонсовані раніше обмеження на торгівлю російськими алмазами, які планують запровадити держави "Групи семи", і нові кроки для боротьби з обходом санкцій через треті країни.

- Деякі країни ЄС пропонують посилити санкції проти російського скрапленого газу та ІТ-послуг, а також накласти обмеження на ядерний сектор рф.

8. Міноборони Фінляндії у жовтні заблокувало три угоди з продажу нерухомості росіянам через загрози безпеці.

- Рішення ухвалив міністр Антті Хяккянена. Два об'єкти нерухомості, у продажу яких відмовило Міноборони, перебувають поблизу російського кордону.

- Ще один об'єкт розташований у місті Кітєе на сході. Дві угоди обговорювалися з громадянами росії, ще одна — із компанією, бенефіціаром якої виступав росіянин.

9. За період січень — вересень обсяг поставок зрідженого природного газу (ЗПГ) із росії до Китаю становив 6,2 млн тонн.

- Постачання нафти за той же період збільшилися на 24,4%, до 79,9 млн тонн.

- Вартість поставок ЗПГ за цей період знизилася порівняно з аналогічним періодом минулого року на 6%, до $4 млрд.

- У вересні Китай закупив 746 тис. тонн російського ЗПГ — це на чверть менше, ніж у серпні.

- Зараз росія посідає третє місце серед найбільших постачальників ЗПГ до Китаю, поступаючись Австралії та Катару.

10. Китай збільшив постачання російської нафти на 24%.

- Постачання російської нафти до Китаю в січні - вересні зросли в річному вирахуванні на 24,4% і склали 79,9 млн тонн. Це випливає з даних Головного митного управління КНР.

- Однак вартість закупленої Китаєм у росії сировини за цей період знизилася на 2,3% порівняно з аналогічним періодом 2022 року до $43,6 млрд.

- Росія залишається найбільшим постачальником нафти до Китаю, випереджаючи Саудівську Аравію та Ірак.

- Дешеві російські енергоресурси піднімають догори китайську економіку.

11. Олімпійський комітет росії припинив виділення коштів на спортивні програми через відсутність грошей.

- За словами гендиректора Олімпійського комітету росії, причиною стали відсутність фінансування в бюджеті комітету і "дірки" в бюджетах більшості спортивних федерацій рф.