Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок санкцій, станом на 21.06.2023

Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок  санкцій, станом на 21.06.2023

1. Росія засекретила третину бюджету: таємні витрати уряду підскочили майже вдесятеро.

- За підсумками січня–травня секретні витрати федерального бюджету підскочили майже в 10 разів у порівнянні з показниками минулого року.

- За п'ять місяців у режимі максимальної конфіденційності, без публічного звіту за статтями, російський уряд витратив 3,892 трлн руб.

- Роком раніше це було всього 414 млрд руб, а в січні-травні довоєнного 2021-го - 405 млрд руб.

- Зазвичай близько 80% «закритих» асигнувань йде на фінансування армії та держоборонзамовлення.  

- Таким чином, секретні військові витрати до кінця травня могли становити 3,1 трлн руб. А з урахуванням відкритих (884 млрд руб.) загальні витрати на армію та виробництво зброї до кінця травня досягли 4 трлн руб.

2. Посли Європейського Союзу погодили 11 пакет санкцій проти російської федерації.

- «Сьогодні посли ЄС погодили 11-й пакет санкцій проти росії», – йдеться у повідомленні головування Швеції в Раді ЄС.

- Пакет включає заходи, спрямовані на протидію обходу санкцій та індивідуальним лістингом.

- Президентка Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн зазначила, що нові обмеження завдадуть ще одного удару по військовій машині путіна.

- ЄС включив до 11-го пакету санкцій проти росії 70 осіб, 30 юридичних осіб, заборону перетину кордону російськими автопричепами, а також заборонить транспортування нафти південною гілкою нафтопроводу "Дружба".

3. Карти Union Pay, випущені російськими банками, практично перестали приймати у Китаї.

- Картою UnionPay вдається розплатитися лише в деяких місцях.

4. Райффайзенбанк перекриває платежі з росії у євро.

- Райффайзенбанк з 3 липня повністю перекриває всі вихідні платежі в євро до країн колишнього Радянського Союзу та низки країн Близького Сходу.

- Наразі клієнти банку (фізособи, юрособи) не зможуть провести платежі до Азербайджану, Вірменії, Білорусі, Грузії, Йорданії, Казахстану, Киргизстану, Молдови, ОАЕ, Таджикистану, Туркменії та Узбекистану.

- Раніше останній великий іноземний банк у росії заявляв, що вирішив мінімізувати ризики, пов'язані з паралельним імпортом, що дозволяє москві обходити санкції Заходу.

- Австрійська група Raiffeisenbank International (RBI) скоротила кореспондентські відносини з банками країн СНД, які беруть участь у схемах постачання товарів до росії.

- Рішення RBI скоротити кореспондентський бізнес у країнах СНД безпосередньо пов'язане з тиском на банк з боку ЄЦБ, Єврокомісії та американської влади.

5. Німеччина замість російської нафти домовилася у шість разів збільшити закупівлі в Казахстані.

- У ході візиту до Астани президента ФРН Франка-Вальтера Штайнмаєра державна нафтогазова корпорація «КазМунайГаз» підписала договір про постачання до Німеччини 100 тисяч тонн нафти на місяць із родовища Карачаганак.

6. У Німеччині визнали російську пропаганду однією з загроз національній безпеці на тлі війни в Україні та встановлюють спостереження за тими, хто її підтримує.

- "російська пропаганда веде до зростання екстремізму у Німеччині у світлі війни в Україні. Ми стикаємося з проросійськими протестами у яких беруть участь представники російської діаспори. Віднині ми спостерігаємо за тими людьми, які підтримують російську пропаганду та реагують на неї", - повідомили в уряді.

7. Грузія стала лідером з постачання вина до росії.

- За перші п'ять місяців 2023-го постачання грузинського вина до росії зросло на 63%, до 24,15 млн л.

- Для порівняння, Італія експортувала 23,36 млн. л вина, що на 31% більше у порівнянні з минулим роком.

- В результаті частка Грузії у постачанні тихих вин до росії в обсязі досягла 19,1%, а Італії - 18,5%.

- До п'ятірки лідерів з постачання тихих вин до росії також увійшли Іспанія (20,46 млн л), Франція (10,04 млн л) та Португалія (9,61 млн л).

- Зростання частки грузинських вин пов'язане з відсутністю проблем з оплатою та логістикою, воно також забезпечене власним імпортом торгових мереж у низькому та середньому ціновому сегменті.