Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок санкцій, станом на 22.10.2023

Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок санкцій, станом на 22.10.2023

1. Експорт ЗПГ із рф падає.

- Виробництво та експорт ЗПГ постійно падають — за І півріччя вони скоротилися на 5-10%.

- За даними Refinitiv Eikon, експорт ЗПГ впав на 9,4% - до 14,4 млн тонн. Виробництво за цей час знизилося на 4,5% — до 16 млн тонн.

- За даними Росстату, зниження випуску російського ЗПГ досягало рекордних мінімумів: у червні він скоротився на 8,7%, а в серпні - на 12%.

2. Цього року юань став для росії головною іноземною валютою.

- Російські резерви в доларах та євро тепер заблоковані. Російський центробанк може проводити операції лише в юанях, зовнішня торгівля теж переходить на розрахунки у китайській валюті.

- Частка юаня у розрахунках за експорт зросла до 29% у серпні (у рубля – 38%, у долара – 18%), а за імпорт – до 38% (30% у рубля та 11% у долара).

- У обороті валютної секції Московської біржі юань займає 43,3% (всі «токсичні» валюти – 55%).

3. Прийняті на цьому тижні зміни правил експортного контролю США покликані додатково обмежити постачання до Китаю обладнання для виробництва напівпровідникових компонентів.

- Такі зміни мають обмежити китайських виробників у випуску напівпровідників. Заступник міністра торгівлі США з питань промисловості та безпеки Алан Естевез (Alan Estevez) заявив: «Ці заходи також стосуються компонентів даного обладнання. Ці машини рано чи пізно вийдуть з ладу, що стримуватиме подальший прогрес (Китаю у розвитку власної напівпровідникової промисловості)».

- Заступник міністра не став уточнювати, чи готова влада США вводити додаткові санкції проти Huawei та SMIC, але підтвердив, що Вашингтон стурбований здатністю Китаю використовувати 7-нм технологію в оборонній сфері.

- Нещодавно влада Євросоюзу розпочала розслідування на тему підозріло низьких цін на китайські електромобілі.

- Чиновники Єврокомісії вважають, що подібні цінові переваги досягаються китайськими компаніями за рахунок таємного субсидування витрат з боку китайської влади.

4. Raiffeisen Bank затримується в росії.

- У відділі ризиків банку повідомили, що вихід з росії буде «тривалим і складним процесом». Угода з продажу бізнесу гальмується урядовою комісією, яка має її схвалити. У 2023 році Raiffeisen вже не встигне піти з росії.

- Ймовірно, керівництво банку не поспішає залишати прибутковий ринок.

- Тим більше, що тиск влади у Європі на Райффайзен трохи спав. У Чехії, наприклад, поліція не знайшла факту «фінансування тероризму» у тому, що банк продовжує працювати в росії та сплачувати там податки. Також чеська поліція провела розслідування та відкинула звинувачення в тому, що RBI обходить санкції.

- Тим часом діяльність банку поступово зводиться до проведення платежів між росією та іншими країнами з використанням SWIFT. З 23 жовтня банк перестане приймати в касах рублі для поповнення валютних рахунків. А з 1 серпня банк заборонив фізособам вносити на свої рахунки долари та євро через каси.

- Банк показує західним регуляторам, що докладає зусиль для відходу з росії, а регулятори заплющують очі на фінансове посередництво.

5. Угорщина залишається єдиним реальним західним партнером росії та Ірану.

- Очільник угорського уряду став першим західним лідером, який зустрівся із Путіним після того, як Міжнародний кримінальний суд (МКС) видав ордер на арешт російського президента.

- Орбан постійно намагається усіляко допомагати путіну - намагається блокувати санкції проти російської економіки, рятує від санкцій ЄС російського "патріарха війни" Кирила.

- Зустріч із Путіним потрібна Орбану для того, щоб довести: є "альтернативний" шлях, який дозволяє залишатися у НАТО і ЄС, отримувати гроші, користуватися безпекою – й вибудовувати хороші стосунки з Пекіном, москвою і навіть Тегераном.

6. Парламент Болгарії розгляне заборону на постачання російської нафти на завод ЛУКОЙЛу.

- Партія "Громадяни за європейський розвиток Болгарії" запропонувала скасувати виняток на використання російської нафти нафтопереробним заводом "Лукойл нафтохім Бургас".  

- Якщо депутати підтримають пропозицію, Лукойл буде змушений відмовитися від переробки російської нафти на своєму заводі.