Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок санкцій станом на 23.01.2023

Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок  санкцій станом на 23.01.2023

1. Понад 50% росіян заявили про зниження добробуту в 2022 році.

- 2022 року 53% росіян заявили, що відчули падіння добробуту.

- 59% заявили, що занепокоєні про свої доходи в найближчі півроку.

- Крім того, вони вже невдоволені зростанням цін, інфляцією, загальною економічною ситуацією в країні та падінням доходу сім'ї в цілому.

2. Уряд росії вирішив відмовитися від фінансування великих дорожніх проектів, щоб заощадити гроші в бюджеті, третина якого має піти на фінансування війни та силових структур.

- З нового 5-річного плану Мінтрансу було виключено нові будівельні проекти в регіонах, за винятком поодиноких об'єктів у великих містах.

- Згідно з документом, витрати на будівництво та реконструкцію федеральних автошляхів скорочені в 2,5 рази.  

- Трансферти регіонам із Федерального дорожнього фонду урізані на 14%.

- Сукупні витрати на держпрограму розвиток транспортної системи зменшено на 26%.

3. Президент Європейської Ради Шарль Мішель закликав активізувати роботу над процесом передачі Україні заморожених активів рф у ЄС на суму понад 300 млрд євро.

- Він вважає, що кошти повинні бути направлені на відновлення пошкодженої внаслідок війни інфраструктури.

- "Це питання справедливості та чесності. Це має бути зроблено відповідно до юридичних принципів. Незважаючи на певні юридичні труднощі, я бачу стійкий політичний інтерес від партнерів по даному питанню", — сказав Мішель.

4. Естонія може закрити для росії Фінську затоку.

- Уряд Естонії збирається запровадити прибережну «прилеглу зону» у Фінській затоці, яка дозволить перекрити російське судноплавство нею.

Прилегла зона – це морська зона, прилегла до територіального моря, яка може бути встановлена внутрішньодержавним правом, і де прибережна держава має право здійснювати контроль, а також карати у випадку різних порушень своїх правових актів.

- Право держави в «прилеглій зоні» поширюється на митні та податкові питання, а також на санітарні та імміграційні правила.

- Це дає можливість перевіряти дотримання естонського законодавства в межах 24 морських миль від вихідної лінії територіального моря Естонії та доглядати російські військові кораблі та цивільні судна, які виходять із портів Ленінградської області та з Кронштадта.

- У разі відмови буде можлива заборона на прохід через затоку.

5. Італія зможе повністю відмовитися від російського газу взимку 2024-2025 року. Про це заявив у понеділок глава Італійської нафтової та газової компанії «Eni» Клаудіо Дескалці.

- Глава «Eni» підтвердив, що в рамках роботи з відмови від постачання російського газу Рим робить ставку на розширення співпраці з Алжиром.

- "Всього два роки тому Алжир постачав Італії близько 21 мільярда кубометрів газу зараз він дає 25 млрд, а наступного року ми дійдемо до 28 млрд. У 2024-2025 роках ми перевершимо і цей результат", - зазначив він.

6. Естонія висилає посла росії з країни, повідомило МЗС Естонії.

- «Ми дотримуємося принципу паритету у відносинах із росією, що означає, що російський посол поїде тоді ж, коли й естонський посол із росії».

7. На знак солідарності з Естонією Латвія з 24 лютого знизить рівень дипломатичних відносин з рф, повідомив глава МЗС.