Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок санкцій, станом на 23.06.2023

Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок  санкцій, станом на 23.06.2023

1. Росіяни оновили історичний рекорд простроченої заборгованості за кредитками.

- Загальний обсяг боргу становив 225 млрд руб. Це історичний максимум або 12% всього портфеля.

- Прострочено майже 6% усіх виданих кредитних карток.

2. У росії Об'єднана авіабудівна корпорація (ОАК) зірвала поставку перших трьох літаків Іл-114-300 за контрактом з Державною транспортно-лізинговою компанією.

- Із загальної суми договору 4,32 млрд руб. лізингова компанія сплатила близько 90%, або 3,88 млрд руб.

- Літаки ще не пройшли льотні випробування, і незрозуміло, коли пройдуть.

- Постачання нових російських літаків Іл-114-300 перенесли через проблеми з двигуном і відсутністю іноземних комплектуючих.

3. Новий пакет європейських санкцій проти росії набув чинності, оголосили в МЗС Естонії.

- Нові обмеження вводяться проти 87 підприємств російського ОПК, також посилюються раніше введені санкції.

- У Таллінні заявили, що ЄС посилив обмеження на експорт автомобілів до росії, заборонив постачання в країну пневматичної та газової зброї.

- Суднам, які не дотримуються нафтового ембарго (наприклад, які відключили транспондери), заборонено заходити до портів країн Європейського союзу.  

- Новий пакет також передбачає можливість заборонити експорт до третіх країн, якщо є підозри, що потім ці товари потрапляють до росії.

- Брюссель також вирішив продовжити припинення ліцензій на мовлення п'яти російських медіа: RT Balkan, Oriental Review, Царгород, New Eastern Outlook і Katehon.

4. Швейцарія приєдналася до країн Євросоюзу з обмежень на експорт до росії високотехнологічної продукції, повідомила Єврокомісія.

5. «Роснефть» продаватиме індійському НПЗ нафту зі знижкою $8 за барель до дубайського бенчмарку, - Reuters.

- Індійський державний нафтопереробний завод BPCL веде переговори з «Роснафтою» про купівлю близько 43,8 млн. барелів російської нафти зі знижкою за ціною, заснованою на дубайському бенчмарку.

- Відповідно до очікуваної угоди «Роснефть» постачатиме еквівалент 6-7 партій по 700-720 тисяч барелів кожна на місяць до березня 2024 року.

- В рамках нового контракту, що обговорюється, BPCL має намір імпортувати різні сорти російської нафти, включаючи Sokol, Varandey і Urals.

- За останніми даними Brent торгувалася за $73,18, а Dubai за $74,91 за барель.

- Таким чином, «Роснефть», принаймні за поточних умов, продаватиме нафту індійському переробнику вище встановленої стелі.

6. Парламентська асамблея Ради Європи (ПАРЄ) ухвалила резолюцію із закликом до Міжнародного олімпійського комітету про недопуск російських та білоруських спортсменів на літню Олімпіаду-2024 у Парижі навіть у нейтральному статусі.

- На думку ПАРЄ, спортсменів із рф та білорусі не можна допускати до Ігор доти, доки триває російська війна в Україні.

7. Carlsberg Group, яка йде з росії, знайшла інвестора для пивоварної компанії "Балтика", тепер угоду мають схвалити регулюючі органи.

- Данська компанія раніше заявляла, що має намір домовитися про продаж бізнесу до середини 2023 року.

8. "Нафтогаз" почав примусове стягнення з рф $5 мільярдів компенсації за збитки в Криму.

- "Нафтогаз" і 5 компаній групи подали клопотання до суду США про підтвердження рішення Арбітражного трибуналу при Постійній палаті Третейського суду в Гаазі, яке зобов’язало рф сплатити 5 млрд дол (з відсотками) компенсації за збитки та втрачене майно в Криму.

- "Таке клопотання стало можливим у зв’язку із тим, що арбітражні рішення можна виконувати через механізм примусового виконання. Відтак, відповідно до Нью-Йоркської конвенції 1958 року, "Нафтогаз" має право розпочати процес визнання та допуску до примусового виконання рішення на території тих держав, де знаходяться активи рф", - пояснили в Нафтогазі.