Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок санкцій, станом на 23.08.2024

Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок  санкцій, станом на 23.08.2024

1. Мосбіржа продовжує падати.  

- Сьогодні IMOEX впав на 2725 пунктів, оновивши мінімум із середини червня 2023 р.  

- Чергова спроба позитивної корекції російського ринку акцій провалилася.  

- За 5 днів російський ринок втратив 4%, а за місяць – 10%.  

- Cитуація більше схожа на загальний песимізм та розуміння, що нічого хорошого на російську економіку найближчим часом не чекає.

2. Експорт російської сталі з початку війни впав на 60%.  

- Російські металурги після початку війни з Україною та західних санкцій пережили обвальне падіння постачання на експорт.  

- За підсумками першого півріччя 2024 року продажі за кордон плоского та сортового сталевого прокату, а також сталевих труб виявилися на 60% нижчими, ніж за той же період довоєнного 2021 року.  

- Експорт сталевих напівфабрикатів за три роки зменшився на 25%.  

- До війни росія відправляла на експорт близько 40 млн. тонн сталі щорічно, що приносило в економіку близько $30 млрд. валютної виручки.  

- Але після вторгнення в Україну сталевари втратили європейський ринок, куди відправляли п'яту частину свого річного експорту. У березні 2022 року Євросоюз і Великобританія в рамках четвертого пакету санкцій заборонив імпорт сталевого прокату та інших сталевих виробів з росії. Під персональні санкції потрапили власники ММК та «Сєвєрсталі».  

- Втративши доступ на преміальний європейський ринок, металургійні компанії перенаправили експортні потоки переважно до країн Близького Сходу та Південно-Східної Азії.  

- Проте компенсувати всі втрати не вдалося, і металурги скорочують виплавку: у січні–червні 2024 року виробництво падало щомісяця. Випуск сталі знизився на 3%, до 36,7 млн. тонн, чавуну - основної сировини для виплавки сталі - на 5% - до 25,8 млн. тонн, готового прокату - на 2,5% - до 32 млн. тонн, труб - на 2%. до 6,3 млн. тонн.

3. Акції російського вугільного гіганта «Мечел» впали на 7% після зростання збитку вп'ятеро та зупинки продажів вугілля за кордон через санкції.  

- Російська гірничо-металургійна група «Мечел» після нових санкцій США з другого кварталу переорієнтувала продаж вугілля на внутрішній ринок, що збільшило збитки вп'ятеро.  

- Збиток зріс у першому півріччі до 16,7 млрд рублів з 3,5 млрд рублів роком раніше за рахунок зростання собівартості продажів, фінансових витрат у зв'язку з підвищенням ставки ЦБ рф, а також визнанням збитку від втрати контролю над європейськими активами.  

- Група продала швейцарські структури та завод «Мечел Нямунас» у Литві, а також втратила контроль над металотрейдером у Європі та реалізувала вугільного трейдера в Азії.  

- Після негативних новин акції компанії стали одним з лідерів падіння і впали на 7,2%.  

- У лютому цього року найбільший у рф виробник енергетичного вугілля СУЕК та «Мечел» потрапили до нового списку санкцій США.

4. Індія закрила для росіян найбільший сайт про електроніку.  

- Найбільший в Індії сайт 91Mobiles, присвячений гаджетам та технологіям, закрив доступ для росіян. Відвідати його, маючи російську IP-адресу, неможливо.  

- Індійський ресурс перестав відкриватися у росії 22 серпня. Сайт не відкривається по всій росії, незалежно від міста, області, часового поясу чи інтернет-провайдера. Про офіційні причини блокування ресурсу для росіян нічого не відомо.  

- У червні США розширили санкції проти росії, заборонивши надання низки послуг у сфері інформаційних технологій. Із 12 вересня буде заборонено надавати російській стороні IT-консалтинг, проектування та IT-підтримку для програмного забезпечення, що використовується в управлінні підприємствами, проектуванні та виробництві.  

- Заборони стосуються як експорту та реекспорту послуг зі США, так і постачання цих послуг будь-якою пов'язаною зі США особою, незалежно від її розташування. Винятки передбачені лише для компаній, які перебувають під контролем громадян США.

5. Рада ЄС відмовила російському олігарху Михайлу Фрідману у знятті всіх санкцій.  

- Рада ЄС відмовила засновнику «Альфа-груп» Михайлу Фрідману у проханні зняти з нього всі чинні санкції після рішення Генерального суду ЄС про часткове скасування обмежень.  

- У двох коротких листах, надісланих Фрідману у липні, представник держоргану без пояснень повідомив, що рада має намір зберегти всі звинувачення проти бізнесмена.  

- Цей факт Фрідман згадав у запиті на арбітраж із Люксембургом у Гонконзькому міжнародному арбітражному центрі (HKIAC). Претензії олігарха пов'язані із заморожуванням у різних країнах його активів, якими він володіє через люксембурзькі холдингові компанії.  

- Оскільки в ЄС підстави для включення до списку санкцій постійно розширюються і посилюються, позови про оскарження обмежень можуть втратити свою актуальність ще до ухвалення рішення судом.

- Наразі олігарх оскаржує рішення 2023 та 2024 років про продовження дії санкцій.

6. Мінторг США вніс до чорного списку 123 компанії, зокрема 63 російські та 42 китайські, випливає з документа міністерства торгівлі, опублікованого у федеральному регістрі.  

- У документі пояснюється, що частину компаній додано до списків за "передачу американських компонентів від імені російських структур, які зазнали санкцій".

7. Управління з контролю за іноземними активами Мін'юсту США (OFAC) пообіцяло видавати винагороду за інформацію про порушення санкцій.  

- Як пояснило відомство, інформатори будуть нагороджуватися у разі, якщо через надані ними дані порушника оштрафують на суму понад $1 млн.  

- OFAC також пообіцяло пом'якшити покарання за добровільне визнання в обході накладених обмежень.  

- Зазначається, що інформація має бути детальною і спрямована «протягом розумного періоду часу» після порушення. При цьому орган нагляду не зможе видавати «амністію» за визнання, але може розцінювати це як співпрацю, що призведе до зниження штрафу.

8. Лондонський реєстр суден допомагає російським нафтовим танкерам продовжувати працювати.  

- Три нафтові танкери, які потрапили під британські санкції за транспортування російської нафти, пливуть під прапором країни, реєстр морських суден якої базується в Лондоні.  

- За даними галузі, Galaxy , Liberty та Rigel, які цього року відправилися до росії, перейшли під прапор Барбадосу, однієї з найбільш авторитетних у світі держав з реєстрації суден.

- Реєстр морських суден Барбадосу базується у Верховній комісії країни в Лондоні, яка має дипломатичний імунітет.  

- Цей зв'язок буде незручним для британського уряду, який запровадив санкції проти усіх трьох танкерів цього літа за роль, яку вони зіграли в допомозі дестабілізувати Україну. На той момент вони мали різні назви, належали російській державній танкерній компанії «Совкомфлот» і плавали під прапором Габону.  

- Отримати барбадоський прапор - добра новина для трьох танкерів. Країна входить до так званого білого списку, опублікованого Паризьким меморандумом про взаєморозуміння щодо державного портового контролю, країн, які дотримуються вищих стандартів безпеки суден.  

- Після санкцій Великої Британії право власності на два танкери перейшло до «невідомих» організацій у морських базах даних.  

- Liberty завантажила вантаж російської нафти Urals у Приморську на Балтійському морі 16 серпня і зараз знаходиться в Ла-Манші. Його кінцевим пунктом призначення є Індія.  

- Rigel нещодавно увійшов у Середземне море через Суецький канал після доставки російської нафти до Індії.  

- Galaxy прибув до російського арктичного порту Мурманська 12 серпня після проходження Північним морським шляхом з Берингової протоки.

9. Угорська нафтогазова компанія MOL готова взяти на себе ризики щодо забезпечення транспортування російської нафти через територію України для відновлення транзиту.  

- Запропонована Угорщиною схема передбачає укладання угоди, за якою право власності на російську нафту переходитиме до MOL на російсько-українському кордоні.  

- Таким чином, через територію України піде сировина, що вже належить угорській компанії.  

- При цьому, вартість імпорту російської нафти для Угорщини не суттєво збільшиться.  

- При зростанні витрат на страховку та транспортування на $1,5/бар. придбання російської нафти все одно залишиться вигідним для Угорщини.

10. Європа імпортувала 55 відсотків американського ЗПГ.  

- Експорт зрідженого природного газу у Сполучених Штатах у червні збільшився на 8,7 відсотка порівняно з червнем минулого року. Сумарно експорт у червні становив понад 10 млрд куб м.  

- Звіт від Міненерго США також зазначає, що експорт ЗПГ за звітний місяць становив на 3 відсотки нижче, ніж попереднього, але все одно перевищив торішні цифри.

- Всього було відправлено 119 танкерів із ЗПГ, а основні обсяги поставок йшли до Південної Кореї, Нідерландів, Індії, Японії та Китаю, склавши 43 відсотки всіх поставок із США.

- Частка поставок до Азії знизилася до 43,1 відсотка, тоді як постачання до Європи зросли на 40 відсотків.

- Частину газу також було відправлено до Латинської Америки та Африки. З початку року США експортували близько 61 млрд куб м ЗПГ, перевищуючи торішні показники на 3 відсотки.  

- З початку цього року Штати експортували до Європи понад 55 відсотків всього обсягу, в Азію 35 відсотків всіх поставок.

Більше на https://t.me/Omelyan_News