Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок санкцій, станом на 23.11.2022

Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок  санкцій, станом на 23.11.2022

1. Європарламент визнав Росію державою-спонсором тероризму.

Резолюцію підтримали 575 європарламентарів, 8 були проти, 24 утрималися.

2. Росіяни стали рідше цікавитися продуктовими наборами

- У третьому кварталі 2022 року обсяг російського ринку доставки продуктових наборів та готових раціонів становив 3,4 млрд рублів.  

- Продажі в сегменті знизилися на 19% порівняно з липнем-вереснем минулого року.

- Зазначається, що такий серйозний спад на ринку стався вперше.  

3. рф через санкції загрожує дефіцит новорічних ялинок

- росіян чекає дефіцит новорічних ялинок і зростання цін на них до 70% через санкції.

- Магазини перед Новим роком безпосередньо не завозять дерева через обмеження, які забороняють постачання ялинок до росії з Європи.

4. США та країни великої сімки прагнуть узгодити граничний рівень цін на російську нафту.

- Обговорюється рівень $60 - $70 за барель.

- Мета плану полягає в тому, щоб скоротити доходи від експорту російських енергоносіїв, уникаючи при цьому різкого зростання цін на нафту, коли європейське ембарго на імпорт російської нафти набуде чинності 5 грудня.

- Відповідно до санкцій «Велика сімка», ЄС та Австралія заборонять надання морських послуг для постачання російської нафти, якщо нафта продаватиметься за ціною вищою за «стелю».

- Західні країни сподіваються скористатися своїм контролем здебільшого світового морського страхування, фінансування та судноплавних послуг, щоб корегувати умови продажу російської нафти.

5. ЄС планує конфіскувати активи тих, хто ухиляється від російських санкцій і передаватиме їх Україні, заявив єврокомісар з питань юстиції Дідьє Рейндерс.

- Нові дані показують, що найбільшими державами, що заморозили активи в рамках антиросійських санкцій, є Бельгія (на суму 3,5 млрд євро), Люксембург (майже 2,5 млрд євро), Італія (2,3 млрд євро), Німеччина (2,2 млрд євро). євро), Австрія та Ірландія (по 1,8 млрд євро кожна), Франція (1,3 млрд євро) та Іспанія (понад 1 млрд євро).

6. Швейцарія прийняла 8 пакет санкцій проти рф.

- Зазначається, що уряд Швейцарії, яка не є членом ЄС, вирішив 23 листопада «вжити заходи для 8 пакету санкцій, включаючи юридичну базу для запровадження стелі цін на російську сиру нафту та нафтопродукти», а також «обмеження на деякі види сталеливарної продукції» та на товари, призначені для авіабудівної та космічної галузей.  

- Також введено заборону надання уряду та компаніям рф низки послуг, у тому числі у сфері інформаційно - комунікаційних технологій та архітектури.

7. Естонія заморозила активи російських олігархів

- Влада Естонії заморозила активи російських олігархів Андрія Мельниченка (компанія «Єврохім») та В'ячеслава Кантора (компанія DBT).  

- Зараз Таллінн спільно з ЄС розглядає питання про використання цих десятків мільйонів євро для передачі Україні.

- Кошти, заморожені в кредитних установах, фінансових установах, на банківських рахунках, становлять загалом близько €11,7 млн.

- Другий розділ — це кошти на заморожених авансових рахунках Податково-митного департаменту. Йдеться про €8,4 млн.

8. Канада розширила список санкцій проти Білорусі.

- Під обмежувальні заходи потрапили ще 22 білоруські чиновники, а також 16 білоруських компаній, пов’язаних з військовою промисловістю, машинобудуванням, фінансовим сектором і залізничним транспортом.

- Серед підсанкційних опинилися особи, відповідальні за перевезення російських військових і техніки, які використовувалися для вторгнення в Україну.

- До списку підсанкційних компаній потрапили білоруські Альфа-Банк і МТБанк.

- Серед підприємств – Білоруська залізниця, Мінський завод колісних тягачів.

- Серед 22 підсанкційних громадян Білорусі – начальник Генштабу Збройних сил Віктор Гулевич, голова Слідчого комітету Дмитро Гора, голова Білоруської залізниці Володимир Морозов та інші.