Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок санкцій станом на 24.02.2023

Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок  санкцій станом на 24.02.2023

1. рф є країною з найбільшою кількістю санкцій у світі, в даний час діє 14081 санкція.

- Це у 7 разів більше санкцій, ніж у Північної Кореї та у 3,5 рази більше, ніж у Ірану.

2. російська влада перейшла до «друкування грошей», щоб профінансувати дефіцит бюджету, - повідомили у Deutsche Bank.

- Лише у грудні минулого року ЦБ рф провів емісію 2,4 трлн рублів за рахунок операцій із Фондом національного добробуту.

- російський Мінфін стверджує, що продав Центробанку іноземну валюту з ФНД, яку той конвертував у рублі – 2,412 трлн руб.

- Але йдеться про валюти, які заморожені санкціями та доступу до яких ні Мінфін, ні ЦБ не мають, наголошують аналітики DB.

- Таким чином, транзакція була віртуальною.

"Центробанк на папері перемістив заморожені кошти з резервного рахунку Мінфіну на свій резервний рахунок і одночасно провів емісію рублів, щоб Мінфін міг їх використовувати", - йдеться в огляді банку.

3. російський рубль падає, валюти не вистачає.

- У п'ятницю долар і євро оновили максимуми з квітня - 75,6 і 80,74 рубля відповідно - через різке скорочення припливу валютної виручки, по обсягу якої вдарили санкції та знижки на нафту.

- $500 млн доларів щоденних доходів втратила російська економіка, порівняно з максимумами, показаними влітку, зазначають аналітики Deutsche Bank.

- Нафтовий виторг із $600 млн у липні скоротився до $300 млн на день, а експорт газу приносить лише близько $50 млн на добу: постачання до Європи - на мінімумі, а експорт до Китаю не компенсує втрату ключового ринку «Газпрому».

- Ціна газу для КНР - значно нижча за європейську, близько $290 за тисячу кубометрів.

- На ринку - нестача доларової ліквідності, пропозиція доларів ще більше скоротилася, а попит на них навпаки збільшується.

- Валюту купують спекулянти на тлі очікування різкого скорочення експорту нафти у березні – на 25%.

4. США підвищать мита більш ніж на 100 видів російських металів, мінералів і хімічної продукції.  

- Також Вашингтон анонсував запровадження санкцій проти більш ніж 200 фізичних та юридичних осіб із рф та третіх країн.

- У США додали, що країни G7 мають намір утримувати російські суверенні активи замороженими до закінчення війни в Україні.

5. США розширили санкції проти російських банків і ВПК, запровадили обмеження щодо окупованої Запорізької АЕС.

- Під обмеження потрапили десятки російських посадовців: заступник керівника АП росії Магомедсалам Магомедов, дев’ять міністрів, десятки губернаторів, пропагандистка Ольга Скабєєва, заступник голови "Росбанку" Улан Ілюшкін та інші.

- Візові обмеження запроваджені стосовно 1 219 військовослужбовців російської армії.

- Санкції введено щодо представників аерокосмічної і оборонної галузей рф: компаній "Препрег Перспективні Композитні Матеріали", "Алабуга-Волокно", Пермського НДТІ та інших. До списку також потрапили: "Металлінвестбанк", "МТС Банк", "Новосибірський соціальний комерційний банк", ПАТ "Лівобережний", "Примор'я", "СДМ-Банк", "Уралсіб" і "Зеніт".

- Загалом обмеження стосуються 83 компаній державного і приватного секторів і 22 фізичних осіб.

6. Австралія розширила санкції проти рф, додавши до списку 90 фізичних осіб та 40 юридичних осіб із росії.

- Санкції торкнулися, зокрема, патріарха Кирила, бізнес-омбудсмена Бориса Тітова, гендиректора Першого каналу Костянтина Ернста.

- Також санкції запровадили проти кількох губернаторів, низки співробітників ЦВК, військовослужбовців та міністрів.

- З компаній під обмеження підпали зокрема ЛУКОЙЛ, концерн «Калашников», ПАТ «Туполєв» та радіо Sputnik.

7. Велика Британія оголосила про нові санкції проти росії, вони торкнулися 92 фізичних та юридичних осіб.

- Під обмеження потрапили керівники компанії «Росатом», а також керівники двох найбільших російських оборонних компаній «Ростеха» та «Алмаз-антей» та чотирьох банків.

- Також Великобританія запровадила заборону на експорт авіаційних деталей, радіоапаратури та електронних комплектів, які можуть використовуватись у військовому виробництві, у тому числі у безпілотниках.

8. Нова Зеландія запровадила нові санкції.

- Санкції стосуються патріарха Кирила, голови ЦВК Елли Памфілової, Олександра Дугіна, Бориса Тітова, кількох міністрів та віце-прем'єрів.

- Крім того, обмеження було запроваджено і для підприємств: Нова Зеландія, серед іншого, наклала санкції на концерн «Калашников», АТ «Адміралтейські верфі», АТ «Державний ракетний центр ім. В.П.Макєєва», фонд «Сколкове», компанію «Сколтех» та новинне агентство «Супутник».

9. Міжнародна група з протидії відмиванню брудних грошей FATF сьогодні повністю призупинила членство росії в організації.

- "Ми вітаємо рішення FATF повністю призупинити членство Росії.

- Дії Росії неприйнятно суперечать основним принципам FATF, спрямованим на сприяння безпеці, безпеці та цілісності світової фінансової системи", - повідомив Єврокомісар з торгівлі Валдіс Домбровскіс у Twitter