Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок санкцій, станом на 24.05.2023

Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок  санкцій, станом на 24.05.2023

1. В росії зіткнулися з обвальним падінням зборів податку на доходи фізичних осіб — ключового джерела для наповнення регіональних бюджетів, яке забезпечує суб'єктам кожен третій рубль власних доходів.

- За підсумками першого кварталу 2023 надходження від цього податку впали на 20,2%.  

- У грошах збори зменшилися на 250 млрд руб, а їх падіння стало другим за масштабами серед усіх статей доходів в рф: сильніше просіли лише збори нафтогазових податків — на 45% порівняно з січнем-березнем 2022 року.

2. російський лісопромисловий холдинг Segezha Group у I кварталі скоротив виручку на 42% порівняно з аналогічним періодом минулого року.

- Скоригований операційний прибуток до відрахування амортизації Segezha Group у I кварталі знизився на 91% у річному вираженні.

- У компанії заявили, що погіршення фінансових показників пов'язане зі «структурною трансформацією ринків збуту» та зниженням цін на продукцію.

3. Іноземні інвестори продовжують виходити з російських активів, розпродуючи їх із великим дисконтом.

- Такі угоди забезпечили 44% усіх інвестицій у січні–травні — це більше, ніж за весь 2022 рік.

- Через введені проти рф санкції іноземні власники виходять з російських активів, незважаючи на значні обмеження, такі як: вимога про проходження спеціальної урядової комісії, продаж активів із суттєвим дисконтом та сплату внеску до російського бюджету.

4. Основні експлуатанти російських «Суперджетів» поскаржилися на відмови та неповноту інформації у вбудованій навігаційній базі літака.

- Після того, як у 2022 році французька Thales перестала оновлювати ПЗ для росії, виробник SSJ-100 — корпорація «Іркут» схвалила використання бази даних петербурзького «Авіа-брифінгу» як єдиного постачальника.

- Пілоти «Суперджетів» відзначають постійні помилки у роботі внутрішньої навігації.

5. росія збільшила постачання алюмінію до Китаю до рекордного рівня.

- У квітні КНР купила 89 тисяч тонн російського алюмінію — на 200% більше, ніж роком раніше.  

- Китаю потрібен імпортний алюміній, оскільки місцеве виробництво скорочується через посуху. росія ж прагне заробити за умов західних обмежень.

6. Польща запускає процедуру конфіскації заморожених російських активів

- Сейм Польщі розгляне зміни до Конституції країни, які дозволять конфіскувати заморожені російські активи.

- У проекті закону йдеться, що у разі збройного нападу на Польщу або аналогічного нападу на іншу країну, що створює безпосередню зовнішню загрозу республіці, майно може бути конфісковано без компенсації, якщо воно використовується або може бути використане для фінансування або іншої підтримки цього нападу, а також пов'язаних з ним дій - «особливо виходячи з особистих, організаційних або фінансових зв'язків власника майна з особою, яка вчинила напад».

- За даними влади, в республіці заморожено російські активи та майно на 140 млн злотих ($33 млн).

- Раніше Варшава обіцяла надіслати ці кошти на відновлення України.

7. Російські "Тінькофф Банк" і "Альфа-банк" хочуть оскаржити санкції ЄС в суді.

- Російські "Тінькофф Банк" і "Альфа-банк" звернулися до суду з метою оскаржити запровадження санкцій ЄС проти них.

- Напередодні позов подав також Росбанк, який потрапив під санкції ЄС разом з "Альфа-банком" і "Тінькофф Банком".

- Усі три перераховані банки потрапили під санкції ЄС 25 лютого 2023 року - обмеження увійшли до 10-го санкційного пакету до річниці вторгнення РФ в Україну.

- 19 травня "Тінькофф Банк" і Росбанк потрапили під санкції Великої Британії. Ці два банки об'єднує спільний інвестор: у 2022 році їхнім акціонером стала компанія "Інтеррос" мільярдера Володимира Потаніна, який перебуває під санкціями Великої Британії і США.

8. Міжнародна федерація парусного спорту вирішила продовжити усунення російських атлетів від змагань.

9. Міжнародна федерація лижного спорту та сноуборду відклала питання допуску росіян до змагань.