Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок санкцій, станом на 24.07.2024

Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок санкцій, станом на 24.07.2024

1. росія просить у китайців грошей на розвиток сировинної економіки.

- росія сподівається, що Китай збільшить інвестиції в сировинний сектор її економіки.

- Минулого року до Китаю з рф було вивезено та прокачано 55 млн. тонн російської нафти, 40 млрд. кубометрів російського газу, а також понад 100 млн. тонн вугілля. В результаті росія забезпечила 20% імпорту енергоресурсів Китаєм, потреби якого тільки зростатимуть.

- За оцінками МЕА, споживання рідких вуглеводнів у Китаї збільшиться на 9% до 2030 року.  

- Але росії потрібні китайські інвестиції. Торік оголошені Китаєм прямі інвестиції в нові проекти за кордоном перевищили рекордні $160 млрд. За підсумками минулого року взаємний товарообіг росії та КНР досяг рекордних $240 млрд, додавши 26,2%.

- При цьому Китай закуповує у росії майже виключно сировину. На паливні товари, включаючи нафту, газ та вугілля, припадає три чверті всього експорту з рф.  

- Росія закуповує в КНР головним чином техніку (40%) та автомобілі (15%), причому частка китайських товарів у російському імпорті наближається до половини (43% станом на лютий 2024 року).

2. Авіаперельоти росією різко подорожчали через санкції.

- Перельоти росією економ-класом подорожчали в середньому на 31% з початку року.  

- У червні ціна зросла на 8% по відношенню до травня.

- Вплив на вартість мають складнощі, що виникли через санкції з купівлею і ввезенням до росії запчастин до повітряних суден іноземного виробництва. Ресурси двигунів експлуатованих літаків знижуються і це вимагає накопичення резервів для поточних і майбутніх інвестицій у парк.

3. UniCredit представив план «обнулення» бізнесу в росії.

- Італійський банк UniCredit представив у презентації піврічної звітності план скорочення бізнесу в росії, згідно з яким у 2025 році транскордонний ризик зменшиться практично до нуля.

- Згідно з планом, у 2025 році транскордонний ризик має скоротитися до першого кварталу 2022 року на 100%, практично до нуля, кредитний портфель - на більш ніж 85% /, до 1 млрд євро, депозити - на більш ніж 75%, до 2 млрд євро , транскордонні перекази - на більш ніж 66%, до 8,5 млрд євро.

- Російський бізнес італійської групи UniCredit у другому кварталі скоротив чистий прибуток у 1,5 рази на річному вираженні, до 116 млн євро.

4. Спроба росії домовитися про співпрацю в авіапромі з Китаєм і створити спільними зусиллями перший з часів СРСР власний широкофюзеляжний літак закінчилася нічим.

- Пекін остаточно виключив російських партнерів із проекту далекомагістрального лайнера CR929, який почали розробляти 10 років тому і задумували як конкурента Boeing і Airbus.

- Меморандум про спільне створення літака путін підписав під час візиту в Пекін у 2014 році. Але тепер Китай займається літаком самостійно, повідомляють джерела BBC в китайській авіабудівній корпорації COMAC.

- На авіасалоні Фарнборо, який стартував у понеділок 22 липня, лайнер місткістю 280 пасажирів був представлений як винятково китайська розробка, хоча навіть абревіатура в його назві CR мала символізувати країни-учасниці проекту (C — China; R — Russia). Тепер же R виключили з назви літака, і COMAC просуває його як C929.

5. Морський експорт російської нафти ESPO (ВСТО) у липні встановить новий рекорд , вважають у Kpler.

- За даними на 23 липня експорт преміальної російської марки з порту Козьміно досяг 945 тис. бар./добу, що на 10% вище рівня червня і на 7,6% більше липня 2023 року. Це рекордний показник для ESPO: попередній максимум був встановлений у квітні та склав 936 тис бар./с.  

- Основний обсяг (83%) традиційно припадає на Китай, але зростають відвантаження і на адресу Індії, після того, як у лютому-березні поставки туди переривалися.

- У квітні до Індії пішли 3 партії нафти ESPO, у травні — 4, у червні — 6, у липні поки що 5.

6. Росія завантажує четвертий танкер "Совкомфлоту", який потрапив під санкції.

- Росія завантажила четвертий підсанкційний танкер, що належить державному ПАТ «Совкомфлот», перевіряючи рішучість країн Великої сімки, які намагаються придушити флот суден, що перевозять московську нафту.  

- Судно «Віктор Бакаєв» вийшло з порту Приморськ на Балтійському морі в неділю, перевозячи близько 730 000 барелів сирої нафти марки Urals, свідчать дані відстеження суден. Він прямує до Чжоушаня в Китаї.

- У грудні Управління з контролю за іноземними активами Мінфіну США назвало це судно порушником обмеження ціни G-7 на російський експорт нафти. Це його перше завантаження вантажу з тих пір.  

- Це вже четвертий подібний танкер, нещодавно введений в експлуатацію росією після кількох місяців простою .

- Минулого тижня кількість суден, які підпадають під санкції з боку США, ЄС або Великобританії, зросла до 62.  

- Супутникові знімки показують, що три попередні танкери Совкомфлоту здійснювали перевалку нафти в морі поза полем зору цифрових систем відстеження суден.  

- Чим більше росії вдасться розгорнути кораблів, тим менш руйнівними будуть санкції.

7. ЄС представив два варіанти заморожування активів рф на тривалий термін.

- Євросоюз підготував на затвердження членів об'єднання два варіанти заморожування російських активів на тривалий термін.

- США побоюються сценарію, за якого санкції ЄС не будуть продовжені, а отже, виникнуть труднощі при виплаті Україні кредитів на $50 млрд.

- Відповідно до санкційного режиму ЄС, обмежувальні заходи мають продовжуватись кожні півроку шляхом анонімного голосування всіх 27 країн ЄС.

- США побоюються, що на одному з етапів країни ЄС не домовляться про продовження санкцій, у тому числі російських активів, що зачіпають заморожування, що знаходяться в країнах об'єднання.

- США висловили занепокоєння, що режим санкцій ЄС, який вимагає продовження кожні шість місяців одностайним голосуванням 27 держав-членів, може стати проблемою, якщо замороження не буде продовжено в якийсь момент.

- Більшість із 280 мільярдів доларів, звільнених G-7, знаходяться в Європі. У зв'язку з цим Вашингтон попросив європейських колег вигадати механізм, який гарантує продовження санкційних обмежень.

- Один із варіантів — безстрокове заморожування активів, яке переглядатиметься і затверджуватиметься через певний час. Другий варіант – продовження на 18, 24 чи 36 місяців, а не півроку.

8. Угорщина блокуватиме кошти ЄС для країн-членів, поки Україна не дозволить транзит Лукойлу.

- Угорщина блокуватиме відшкодування Європейським Союзом державам-членам, які надали Україні боєприпаси, доки Київ не дозволить транзит нафти з російського Лукойлу через трубопровід через її територію, заявив у вівторок міністр закордонних справ Угорщини.

- Раніше цього місяця Словаччина та Угорщина заявили , що припинили отримувати нафту від "Лукойлу" по трубопроводу "Дружба" після того, як Україна минулого місяця ввела заборону на транзит ресурсів з "Лукойлу".  

- «Поки це питання не буде вирішено Україною, усі повинні забути про виплату 6,5 мільярдів євро компенсації Європейського фонду миру (EPF) за поставки зброї», — сказав міністр закордонних справ Угорщини Петер Сійярто.  

- Нафтопровід «Дружба», що зв’язує росію з колишніми державами соціалістичного блоку у Східній Європі, продовжував функціонувати протягом понад двох років війни, навіть коли ЄС відмовився від більшості інших джерел російського енергопостачання.

- Угорщина, зокрема, залишається значно залежною від російської нафти і каже, що не може забезпечувати свої нафтопереробні заводи без неї. З моменту вторгнення росії в Україну в 2022 році країни-члени, які передали зброю Україні, можуть вимагати компенсації з Європейського фонду миру.

- Але Угорщина більше року блокує виплату чергового траншу грошей EPF, посилаючись на різні проблеми.

9. Китайські компанії забезпечують деталями білоруського оборонного підрядника, пов'язаного з росією.

- Китайські компанії експортували високоточні деталі, які використовуються у російській зброї, білоруському оборонному підряднику навіть після того, як він потрапив під санкції.

- Китай наполягає, що не надає збройної підтримки російським військовим діям в Україні, але документи вказують на те, що китайські компанії можуть свідомо сприяти постачанню зброї до росії.

- 1 грудня шеньчженьська компанія Green Cycle Energy отримала замовлення від білоруського оборонного холдингу «БелОМО» на 3 000 компонентів для лазерного модуля LAD-21T. Цей передовий модуль використовується для наведення бомб та ракет з лазерним наведенням. Оплата була здійснена в юанях. У платежі брала участь шанхайська філія російського державного банку ВТБ.

- Міністерство фінансів США запровадило санкції проти «БелОМО» 5 грудня минулого року за надання озброєнь російським військовим. Проте 16 лютого Green Cycle Energy та «БелОМО» підписали контракт на купівлю цих компонентів на суму ще 5,56 млн юанів (764 000 доларів за поточним курсом).

- Morotack (Tianjin) Technology, ще один китайський виробник комплектуючих, підписав 1 лютого контракт на постачання 200 одиниць комплектуючих під назвою «фланці» для групи «Діапроектор» холдингу «БелОМО» на суму 114 000 юанів. У угоді брали участь білоруські та китайські банки.

- Ці компоненти вважаються критично важливими для нових систем наведення. У листі від 2 травня "БелОМО" також зажадало від Morotack щомісяця надсилати по 100 одиниць відповідних компонентів.

- 2 лютого петербурзька компанія «Точні лазерні системи» поставила «Діапроектору» компоненти, пов'язані з лазерами. Ці компоненти містили лазерні діоди, вироблені китайським виробником Haucore із Цзинаня. Партія складалася з 78 одиниць і була оцінена в 499 200 доларів.

- PLS здійснила аналогічні поставки на адресу «Діапроектора» 20 лютого та 20 березня. Тим часом «Діапроектор» продає комплектуючі білоруському оборонному підприємству «Пеленг», яке постачає російським військовим приціли для навідників танків «Сосна-У» та перебуває під санкціями США та Великобританії.

- У замовленні на поставку, надісланому PLS у лютому 2023 року, «Діапроектор» зазначив, що його компоненти будуть поставлятися «Пеленгу» «для виробництва «Сосни-У» у рамках державного оборонного замовлення Міністерства оборони російської федерації».

10. Гонконг став ключовим помічником росії в обході санкцій.

- Один із ключових фінансових центрів світу допомагає росії отримувати деталі, потрібні для виробництва зброї. Про це повідомляє опозиційний Китаю фонд The Committee for Freedom in Hong Kong.

- Зазначається, що після початку великої війни експорт Гонконгу до росії впав, але потім протягом кількох місяців майже подвоївся порівняно з довоєнним.  

- У жовтні 2022 року голова адміністрації Гонконгу Джон Лі заявив, що територія не буде дотримуватися глобальних санкцій проти росії, а вже у 2023 році майже 40% експорту з Гонконгу в росію (750 млн дол з 2 млрд дол протягом серпня-грудня 2023 року) складали товари з переліку пріоритетних, що є життєво важливими для російської агресії.

- Серед них – напівпровідники й мікросхеми, які потрібні для виробництва високотехнологічної зброї та систем зв’язку.

- Обходу санкцій сприяє той факт, що регуляторне середовище Гонконгу дозволяє легко приховувати власність компаній і швидко створювати й розпускати юридичні особи.

- Так само гонконзькі фірми допомагають обходити санкції Північній Кореї й Ірану.

- "Ще недавно Гонконг вважався провідним фінансовим центром, вплив якого можна було порівняти лише з Нью-Йорком і Лондоном. Але все змінилося. Простіше кажучи, Гонконг став ізгоєм, обслуговуючи найжорстокіші режими у світі та завдаючи шкоди інтересам міжнародної безпеки шляхом контрабанди військових технологій, грошей і заборонених товарів", – йдеться у звіті.

Більше на https://t.me/Omelyan_News