Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок санкцій, станом на 26.09.2024

Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок санкцій, станом на 26.09.2024

1. Прибуток підприємств рф у липні впав на 8,2%.

- Накопичений сальдований фінансовий результат організацій рф у липні скоротився на 8,2% рік до року до 3,47 трильйона рублів, випливає з даних Росстату.  

- У липні минулого року показник становив 3,78 трильйона рублів. За сім місяців російські підприємства отримали прибуток 17,38 трильйона рублів, що на 6,3% нижче за показник січня-липня 2023 року, повідомив Росстат.

2. російський Мінфін знову не зміг запозичити кошти.  

- Зростання процентних ставок ускладнило Мінфіну рф залучення коштів з ринку: прибутковості облігацій федеральної позики зросли і запозичення стали надто дорогими для Мінфіну.  

- На останньому аукціоні у вересні він розмістив два випуски облігацій на 43 млрд. руб. Таким чином, у III кварталі він залучив 637 млрд. руб. - це 42% від плану, що становив 1,5 трильйона.  

- Спочатку план становив трильйон рублів, але його було збільшено після того, як було зірвано програму запозичень у II кварталі. Тоді Мінфін із запланованого трильйону зміг залучити лише половину, і недобране перенесли на наступні три місяці.  

- Загалом цього року Мінфін рф має намір зайняти за допомогою облігацій понад 3,9 трлн. руб. Для виконання річного плану в місяці, що залишилися, Мінфін повинен залучати в середньому 0,6 трлн руб. на місяць. Це майже втричі більше, ніж у минулому кварталі.

3. росія відзначає уповільнення попиту на тлі збереження цінового тиску.  

- Банк росії бачить перші ознаки того, що наближається стагфляція - високі ціни в поєднанні з повільним економічним зростанням.  

- «Є ознаки охолодження внутрішнього попиту. Однак зниження інфляційного тиску не спостерігається», - повідомляється у резюме засідання центрального банку щодо встановлення ставок.

- Зростання цін залишається високим внаслідок перегріву економіки у першій половині 2024 року. Заяви Банку росії свідчать, що центральний банк бачить економіку на порозі стагфляції.

- Незважаючи на санкції та нестачу робочої сили, що стримує зростання виробництва, корпорації та споживачі не очікують уповільнення зростання цін.  

- Крім нестачі робочої сили, реалізація угод ОПЕК+ щодо обмеження видобутку нафти також стримує пропозицію. Це «один із чинників уповільнення економічної активності в останні місяці».

- Послаблення зовнішнього попиту і натомість уповільнення світової економіки стримує зростання доходів від експорту, що використовуються для фінансування імпорту. Це, поряд з проблемами, викликаними санкціями, ускладнило збільшення імпорту та негативно позначилося на пропозиції.

4. Центробанк рф визнав проблеми з транскордонними платежами та логістикою, що обмежують ввезення іноземних товарів до росії.  

- Банк росії заявив, що поточна статистика про динаміку імпорту рф ще не повною мірою відображає проблеми з платежами та логістикою.  

- Профіцит балансу зовнішньої торгівлі товарами у серпні скоротився до $8,4 млрд. порівняно з липневими $8,7 млрд. при зниженні імпорту до $24,6 млрд. у серпні з $25 млрд. у липні.  

- На серпень припав пік проблем у проведенні розрахунків між росією і Китаєм, коли обсяг платежів, що зависли, оцінювався в десятки мільярдів юанів.

5. росія нарощує танкерні перевезення в Арктиці.  

- Росія вже поставила рекордну кількість нафти через Північний морський шлях цього року - близько 10,7 млн ​​барелів.

- Залишився ще щонайменше місяць, перш ніж в Арктиці води стануть небезпечними для транзиту.  

- Три танкери вже стоять у порту Мурманська і два мають туди прибути на початку жовтня.

- З урахуванням їх можливих рейсів обсяг перевезень нафти Північним морським шляхом може перевищити 14,4 млн бар.  

- Навігаційний сезон Північного морського шляху цього року було скорочено — він закінчиться в жовтні замість кінця листопада.

6. Велика Британія запроваджує нові санкції проти російського сектору ЗПГ.

- Велика Британія запровадила санкції проти 5 суден та 2 пов'язаних з ними організацій, що беруть участь у перевезенні російського ЗПГ.

- Уряд заявив, що вперше використовує нові юридичні повноваження для прямого впливу на судна, що перевозять ЗПГ.  

- «Раніше цього року Великобританія разом із нашими союзниками в США та ЄС запровадила санкції проти проекту «Арктик ЗПГ — 2». З того часу проект був змушений скоротити виробництво… Сьогоднішні дії ґрунтуються на цьому та спрямовані проти суден та організацій, залучених до російського сектору ЗПГ, які беруть участь у проектах, важливих для майбутнього виробництва енергії в росії», — йдеться у заяві уряду.

- Сьогодні під санкції потрапили компанії White Fox Ship Management та Ocean Speedstar Solutions OPC, а також судна Asya Energy, Pioneer, North Sky, SCF La Perouse та Nova Energy.

7. Бельгія закликає ЄС заборонити російський газ через зростання імпорту.

- Бельгія, один з найбільших європейських імпортерів зрідженого природного газу (ЗПГ) з росії, закликає ЄС запровадити заборону на російське паливо.  

- Міністр енергетики Бельгії Тінне Ван дер Стратен повідомила, що компанії не зможуть розривати довгострокові контракти на російський зріджений газ, якщо ЄС не погодиться запровадити жорсткіші санкції з цього питання.

- ЄС повинен «йти далі», щоб запобігти надходженню російського ЗПГ в ЄС, оскільки зростає занепокоєння щодо збільшення його імпорту.  

- У грудні ЄС запровадив пакет санкцій проти росії, який зосереджувався на кількох заборонах на імпорт та експорт.  

- Серед іншого пакет передбачав заборону на імпорт російського ЗПГ. У грудні очікувалося, що санкції вдарять по імпорту на мільярд євро.

- Але пакет санкцій довів недостатню правову основу для компаній, у тому числі тих, які використовують порт Зебрюгге в Бельгії для імпорту та реекспорту ЗПГ, щоб розірвати свої довгострокові контракти.  

- Більшість контрактів на ЗПГ укладаються на десятирічний термін і більше. Це означає, що більшість поточних контрактів були підписані до вторгнення росії в Україну у 2022 році.  

- У 2023 році Бельгія була другою країною-членом ЄС, яка імпортувала російський ЗПГ. Тільки Іспанія імпортувала більшу кількість.

8. Саудівська Аравія готова відмовитися від підтримки неофіційного цільового показника ціни на нафту $100 за барель.  

- Ця істотна зміна курсу Саудівської Аравії свідчить про те, що вона "змирилася із загальносвітовим зниженням цін на нафту". З грудня близькосхідна країна має намір нарощувати виробництво нафти, навіть якщо це призведе до зниження цін.

- Це також пов'язано з тим, що країна не хоче втрачати свою частку ринку. Раніше Саудівська Аравія прагнула підтримувати ціну на нафту, для цього протягом останніх двох років вона та інші члени ОПЕК+ неодноразово скорочували виробництво.  

- При цьому зростання виробництва в країнах, що не входять до ОПЕК+, насамперед у США, а також слабкий попит у Китаї, сприяли зниженню цін.  

- На початку вересня ціна нафти марки Brent на деякий час опускалася нижче за $70 за барель — найнижчий рівень з 2021 року. У середньому у вересні ціна становила $73 за барель.

9. Криптовалютна біржа Binance відмовляє в доступі підсанкціонним фізособам та юрособам із рф. Про це повідомили у прес-службі Binance.  

- Там також наголосили, що Binance продовжує обслуговувати обмежену кількість існуючих російських користувачів, щоб забезпечити збереження їх цифрових активів, а також переглядає бізнес-операції та інформуватиме співтовариство про плани на майбутнє.

10. Мін'юст подав позов до ВАКС про конфіскацію активів російських олігархів Фрідмана, Авена та Косогова, а також компанії Rissa Investments Limited. Міністерство також просить стягнути в дохід держави:  

- 2,1086 % від загальної кількості акцій ПрАТ «Страхова компанія «Альфа Страхування»,

- 86,2264 % частки статутного капіталу ТОВ «Альфа-Лізинг Україна», ТОВ «Паритет Фінанс», ТОВ «Сенс Діджитал», ТОВ «Універсальна лізингова компанія «АЛЬФА» (якими опосередковано володіють Фрідман, Авен та Косогов).  

- 100% від загальної кількості акцій ПрАТ «Миргородський завод мінеральних вод», ПрАТ «Моршинський завод мінеральних вод «Оскар», ПрАТ «Індустріальні та дистрибуційні системи»,  

- 100% частки статутного капіталу ТОВ «ІДС Аква Сервіс», ТОВ «Потужність», ПП «ІВА», ДП «НОВА.КОМ»,  

- 3,343445 % від загальної кількості акцій ПрАТ «Українська галузева компанія по виробництву пива, безалкогольних напоїв та мінеральних вод «УКРПИВО» (якими опосередковано володіє компанія Rissa Investments Limited).  

- Російські олігархи Міхаіл Фрідман, Пйотр Авен та Андрєй Косогов є засновниками та акціонерами компаній, які входять до фінансово-інвестиційного консорціуму «Альфа-Груп».

- Компанія Rissa Investments Limited є холдинговою компанією, дочірні підприємства якої здійснюють виробництво та дистрибуцію мінеральних вод, зокрема, на території України, російської федерації та Грузії, та разом з компанією Rissa Investments Limited утворюють Групу компаній «Боржомі».

Більше на https://t.me/Omelyan_News