Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок санкцій станом на 28.03.2023

Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок  санкцій станом на 28.03.2023

1. Видобуток газу в росії падає.

- Видобуток газу в росії знизився у січні – лютому 2023 р. на 9,5% у річному вимірі.

- У січні 2023 р. падіння видобутку рік до року становило 9,7% до 62,7 млрд. куб. м.

- Поки що альтернативного ринку російський трубопровідний газ не має. У Китай постачається близько 15 млрд кубометрів газу на рік, — це приблизно десята частина обсягу, який йшов до Європи.  

- Цілком можливо, що видобуток газу падатиме й надалі.

2. росія приховує від громадськості значну частину своїх бюджетних видатків, що відображає вплив року війни проти України на державні фінанси та економічні пріоритети.

- Засекречені чи невказані витрати російського бюджету до 24 березня зросли до $31 млрд, що становить понад третину бюджетних видатків країни.

- Збільшення секретних витрат у росії підкреслює зростання витрат, пов'язаних із війною.

- Секретні витрати наближаються до піку 21% у 2015 році, після приєднання Криму.

- Різке зростання російських витрат зумовлене закупівлями військової техніки, виплатами мобілізованими і бажанням завершити інфраструктурні проекти напередодні майбутніх президентських виборів.

- Отримані цифри наголошують на тягарі війни для державних фінансів росії, а також суперечать коментарям офіційних осіб.

- На 2023 рік уряд росії запланував значне збільшення видатків на військові потреби, причому витрати на оборону мають перевищити початкові бюджетні припущення більш ніж на 43%.

3. Іноземні компанії, які бажають залишити росію, повинні будуть внести прямий платіж до державного бюджету рф, відповідне рішення ухвалила комісія з іноземних інвестицій рф.

- Це створить додатковий тиск на іноземні групи, які ще повністю не вийшли з росії з початку війни.

- Раніше компанії, що залишають рф, могли обирати між внесенням "добровільного внеску" до бюджету рф (встановленого у розмірі 10% вартості продажу) або погодитися на те, щоб виплати від продажу були відкладені на кілька років.

- Згідно з переглянутими правилами, у компаній не залишиться іншого вибору, як зробити прямий внесок до державного бюджету, що деякі критики назвали "конфіскацією нерухомого майна".

- Рішення комісії значно впливає на сотні західних компаній, які заявили про свої плани залишити росію, але ще не завершили свій вихід.  

- Тільки 206 із 1400 іноземних компаній, які мають юридичні особи в росії та виручку не менше $5 млн на рік, повністю продали свої російські підрозділи.

4. Найбільші виробники інсуліну йдуть з росії.

- Американська фармкомпанія Eli Lilly передає російський бізнес партнеру і йде з ринку.

Eli Lilly постачала онкопрепарати, протидіабетичні ліки, інсуліни та інші ліки.

- Раніше найбільший світовий гравець на ринку інсуліну та боротьби з діабетом Novo Nordisk (Данія) припинив постачання до росії препарату від діабету «Оземпік», який входить до переліку життєво важливих ліків.

- Торік обсяги його продажу в аптеках перевищили 2 млрд. руб.

- У росії спостерігаються проблеми з доступністю інсулінів в аптеках багатьох міст.

- Причому це стосується як іноземних, так і російських ліків, оскільки для їх виробництва використовуються імпортні компоненти.

- росія посідає п'яте місце у світі за кількістю пацієнтів із цукровим діабетом віком від 20 до 79 років.

5. У рф не зможуть вчасно побудувати атомний криголам "росія".

- Терміни здачі криголаму "росія", намічені на грудень 2027 року, — зірвані, вартість будівництва значно зросте.

- Передбачалося, що великі корпусні деталі для криголама — кронштейни гребних валів, льодовий зуб, кронштейни пера руля — поставить завод «Енергомашспецсталь», розташований в українському місті Краматорськ.

- Проте, завод із деталями для криголаму розбомбив міністр оборони рф шойгу.

- Початкова ціна криголама проекту становила 127,5 млрд руб, але тепер вартість будівництва надпотужного головного атомного криголама «росія» може зрости на 40-60%.

- Станом на середину березня замість 15% загального обсягу планових робіт виконано лише 5%.

6. ЄС має намір створити механізм, що дозволяє блокувати імпорт зрідженого природного газу з росії навіть без санкцій.

- У рамках цього механізму уряди країн-учасниць союзу матимуть право тимчасово забороняти російським експортерам заздалегідь бронювати інфраструктурні потужності, необхідні для постачання ЗПГ.

- За ухвалення такої схеми обмежень виступають Фінляндія, Естонія, Латвія, Литва та Польща.

- Хоча постачання російського газу до Європи трубопроводами різко впало після виведення з ладу «Північних потоків», це частково компенсував експорт ЗПГ.

- 2022 року росія поставила до Європи близько 17 млн т зрідженого природного газу, що на 20% більше, ніж 2021 року.

- На європейські країни припадає понад половина поставок російського ЗПГ.

- Глава ЄС з енергетики Кадрі Сімсон раніше закликав припинити поставки російського СПГ, заявивши, що компанії не повинні продовжувати довгострокові контракти після закінчення поточних.

7. Країни ЄС домовилися продовжити на 12 місяців добровільне скорочення споживання газу на 15%.

8. Зростання обсягів переказів коштів з росії до Казахстану в 2022 році зросло майже в 7 разів порівняно з 2021 роком

9. Державна компанія Saudi Aramco оголосила, що будівництво нового нафтопереробного заводу, що давно відкладається, потужністю 300 000 барелів на день в Китаї почнеться в другому кварталі після отримання всіх адміністративних дозволів.

- Aramco володіє 30% проекту і заявила, що постачатиме на новий комплекс 210 000 барелів сирої нафти на день.

- У понеділок Aramco заявила, що придбає 10% акцій Rongsheng Petrochemical Co. Ltd. на суму 3,6 млрд доларів, яка є співвласником найбільшого нафтопереробного заводу в Китаї потужністю 800 000 барелів на день.

- У рамках угоди Aramco заявила, що постачатиме на НПЗ 480 000 барелів на день. За два дні саудівці забезпечили збут майже 700 000 барелів свого видобутку на день.

- Ці багаторічні угоди про постачання з китайськими нафтопереробними заводами не дозволять росії та Ірану, які продають барелі зі знижкою, відібрати частку ринку Саудівської Аравії.

10. Мумі-тролі йдуть із росії.

- Фінська компанія Moomin Characters, яка володіє правами на персонажів із коміксів та казок письменниці Туве Янсон, перестала видавати нові ліцензії на використання образів у росії та не продовжує чинних угод.

- Представники правовласника пов'язують це з санкціями та позицією компанії «у зв'язку з тим, що відбувається у світі».