Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок санкцій, станом на 28.09.2023

Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок  санкцій, станом на 28.09.2023

1. Міжнародні резерви рф з 15 по 22 вересня скоротилися на $0,7 млрд.

2. У росії один із найнижчих податків для багатих та один із найвищих податків на доходи фізичних осіб (ПДФО) для бідних.

- У 2023 році росія посіла 153-е місце у світі з податку на доходи незаможних.

- Ставка ПДФО 13% одна з найвищих у світі.

- Для розуміння, у 97 країнах світу нижня межа ПДФО дорівнює 0%.

3. Частка російської нафти у загальному обсязі імпорту країн Євросоюзу продовжує падати.

- Як випливає з даних Євростату, у другому кварталі у річному вираженні частка росії становила 2,7% (проти 15,9% роком раніше, мінус 13,2 процентного пункту, п.п.).

- У першому кварталі цього року вона становила 3,2% (проти 26% у січні-березні 2022 року).

- При цьому обсяги ввезення решти постачальників нафти в Європу в другому кварталі порівняно зросли – до 37,3 млн тонн з 31,5 млн тонн у квітні-червні 2022 року.

- У загальному обсязі імпорту нафти ЄС у другому кварталі зростали частки Норвегії (на 3,5 в.п. рік до року, до 13,7%), Казахстану (на 3,2 в.п., до 10,2%), США (на 2,1 в.п., до 13,6%) й Саудівської Аравії (на 2,3 в.п., до 9%).

4. США підозрюють два найбільших швейцарська банка в допомозі росіянам обходити санкції.

- Міністерство юстиції США активізувало розслідування щодо двох найбільших швейцарських банків - Credit Suisse Group і UBS Group AG, через підозри в порушеннях законодавства, які дозволили російським клієнтам ухилитися від санкцій.

5. Управління з контролю за іноземними активами Міністерства фінансів США (OFAC), запровадило санкції проти п'яти юридичних і двох фізичних осіб в Ірані, Китаї, Гонконгу, Туреччині та ОАЕ, які беруть участь у закупівлі компонентів іранських ударних безпілотників.

- Мережа, проти якої запровадили обмеження, сприяла поставкам і фінансовим операціям для закупівлі серводвигунів - найважливішого компонента в дронах серії Shahed.

- З вересня 2022 року США запровадили дев'ять раундів санкцій, спрямованих проти іранської програми безпілотників.

6. Заморожені Заходом російські активи мають сприяти відновленню України, робота над цим ведеться. Про це заявила спецпредставник президента США з питань економічного відновлення України Пенні Пріцкер.  

- "Над тим, як це зробити з юридичного погляду, ми зараз працюємо", - пояснила вона.

7. Брюссель попередив європейські компанії та уряди, що може заборонити продаж деяких компонентів до Туреччини та інших країн, звідки Іран та росія отримують комплектуючі для безпілотників та іншої зброї.

- Представник Європейської комісії заявив, що необхідний жорсткіший контроль за виконанням санкцій, які чинять «значний тиск».

- «Для реалізації цього сценарію ми звернулися за підтримкою до влади третіх країн, щоб переконатися, що товари, які експортуються з ЄС до цих країн, не потрапляють до росії», – сказав представник.

- Вже складено «пріоритетний список санкційних товарів, до яких підприємства мають виявляти особливу обачність і які треті країни не повинні експортувати до росії».

- Якщо обхід санкцій триватиме, то єдиний вихід – це припинити експорт до третіх країн, які викликають занепокоєння.

8. Туреччина домовилася про угоду з Румунією про постачання до 1,5 млрд кубометрів природного газу, оскільки країна розширює експорт газу.

- Угода між турецькою BOTAŞ і румунською OMV Petrom, однією з найбільших енергетичних компаній у регіоні, передбачає експорт газу до Румунії до 4 млн кубометрів на день, або близько 1,5 млрд кубометрів газу на рік, починаючи з 1 жовтня.

- Угода діє до першого кварталу 2025 року.

- Маючи розгалужену інфраструктуру імпорту скрапленого газу, Туреччина прагне стати альтернативним постачальником на менші ринки газу в південно-східній Європі.

9. В рамках стратегії диверсифікації поставок газу австрійська компанія OMV підписала пятирічний контракт з норвезькою енергетичною групою Equinor на постачання 1,1 млрд кубометрів природного газу з 1 жовтня на додачу до обсягів за існуючими контрактами.

- Газ буде поставлятися у віртуальний торговий центр Німеччини THE (Trading Hub Europe) для європейського портфеля OMV за ціною "за ринковими умовами".

- Австрійська компанія вже закуповує газ із власних видобувних джерел у Норвегії та Австрії через довгострокові поставки скрапленого природного газу на термінал Dutch Gate та Спільну платформу закупівель газу Європейського Союзу.

- За даними уряду, Австрія досі отримує близько 66% свого імпорту природного газу з росії через трубопроводи до Східної Європи, і країна прагне приєднатися до нових маршрутів постачання.

10. Болгарія розпочне поступове скорочення імпорту російської нафти, тим самим позбавивши цієї сировини місцевий нафтопереробний завод «Нафтохім Бургас», який належить ПАТ «ЛУКОЙЛ».

- Болгарські законодавці схвалили пропозицію обмежити використання російської нафти на цьому НПЗ до 80% до кінця поточного року з відмовою до жовтня наступного.

11. Польща знижує залежність від імпорту російських добрив.

- Польський енергетичний концерн Orlen інвестує майже $400 млн., щоб значно збільшити виробництво азотних добрив у країні.

- Це дозволить збільшити виробництво азотних добрив у Польщі на 50%.

- Тим часом у липні поточного року польські підприємства закупили добрив у російських постачальників на суму $20,2 мільйона, що втричі більше порівняно з попереднім роком.

12. Грузія має синхронізувати геополітичний курс з ЄС та послідовно підтримувати санкційну політику проти росії, якщо хоче отримати статус кандидата на вступ до Євросоюзу. Про це заявив президент Литви Гитанас Науседа.  

- Лідер Литви наголосив: країна залишається послідовним прихильником європейської інтеграції Грузії.

- Для отримання статусу кандидата на вступ до ЄС Грузії необхідно продемонструвати прогрес у проведенні реформ і виконанні рекомендацій Єврокомісії.

13. Президент Казахстану заявив про підтримку санкцій проти росії.

- Казахстан однозначно слідуватиме санкційному режиму, введеному проти росії, заявив президент Казахстану Касим-Жомарт Токаєв на зустрічі з канцлером Німеччини Олафом Шольцем.

- "Маємо контакти з відповідними організаціями щодо дотримання санкційного режиму, і будь-яких побоювань німецької сторони щодо можливих дій, спрямованих на обхід санкційного режиму, мені здається, не повинно бути", - заявив Токаєв.

14. Morgan Stanley знайшов покупця на свій останній російський актив у сфері нерухомості.  

- Фонд домовляється про продаж 50% торгово-розважального центру у 192 000 кв. м арабської Mubadala Investment Company.

15. Жіноча юніорська збірна росії з футболу не візьме участь у фінальній стадії чемпіонату Європи 2024 навіть у тому випадку, якщо пройде відбірковий турнір.

- Швеція, яка є господаркою змагань, бойкотує рішення УЄФА допустити російських юніорів до міжнародних матчів.

16. Норвегія приєдналася до країн, які оголосили про свою відмову грати з російськими футбольними збірними, незважаючи на рішення УЄФА допустити команди з Росії не старше 17 років.

- Раніше про бойкот заявили Англія, Польща, Швеція, Данія, Латвія, Литва та Україна.