Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок санкцій, станом на 29.06.2023

Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок  санкцій, станом на 29.06.2023

1. Міжнародні резерви рф за тиждень знизилися на 0,6 млрд дол.

2. У росії курс долара піднявся вище 89 руб, євро перевищив 976 руб - дані Мосбіржі.

3. Заборгованість росіян перед банками на 1 травня 2023 року досягла 30,22 трлн рублів - такі дані наводить Центробанк рф.

- Тим часом, за підсумками першого кварталу вона становила менше 28 трлн рублів, а рівень закредитованості перебував на рівні 41%. Про це йдеться в дослідженні, підготовленому на основі даних Росстату, Центробанку та найбільших бюро кредитних історій.

- На думку експертів, тенденція означає, що другий квартал покаже ще більше зростання цих показників.

4. Збори акціонерів «Газпрому» прийняли рішення не оголошувати та не виплачувати дивіденди за 2022 рік.

- Фінансове становище «Газпрому» стало помітно гіршим у II півріччі 2022 року через зниження поставок на європейський ринок газу.

- Також вплинув і разовий податок в 1,25 трлн рублів у III кварталі.

5. Постачання бензину на внутрішній ринок росії нижче, ніж торік.

- У червні було поставлено 2,8 млн. тонн бензину, що на 6,5% менше, ніж рік тому.

- Така ситуація швидше за все триватиме, оскільки нафтовикам зараз вигідніше постачати паливо на експорт через зростання курсу долара.

6. Німецькі компанії постачають до країн СНД значно більше товарів, ніж раніше. Про це свідчать дані Федерального статистичного управління Німеччини.

- Експорт до Білорусі у березні 2023 року порівняно з березнем 2022 року, наприклад, зріс на 151,9%.

- Експорт до країн СНД, крім росії, з січня по квітень 2023 року становив 2,9 млрд євро. Це на 1,5 млрд. євро більше, ніж за аналогічний період 2021 року.

- Багато експертів припускають, що компанії оминають санкції, поставляючи товари до сусідніх країн, звідки вони потім прямують до росії.

7. Уряд Норвегії надав дозвіл на розробку 19 нафтогазових родовищ, заявив міністр нафти та енергетики Норвегії Тер'є Осланд.

- Загальна сума інвестицій у ці проекти перевищить $18,5 млрд.

- Після різкого скорочення постачання газу з росії минулого року Норвегія вийшла на перше місце з постачання газу до європейських країн.

- Влада країни прогнозує, що виробництво нафти в 2023 році зросте на 15%.

8. Учасники саміту ЄС закликали Китай чинити тиск на росію, щоб вона негайно та повністю вивела війська з України без попередніх умов, сказано у заяві.

9. Після запровадження стелі цін середня ціна на російську нафту впала до $51 за барель, що призвело до мільярдної економії для покупців.

- Одним із бенефіціарів ситуації, що склалася, виявилася Індія: за десять місяців після початку конфлікту між росією та Україною Індія заощадила близько $3,6 млрд завдяки імпорту дешевшої російської нафти.

10. Санкції ЄС проти росії продовжили ще на півроку.

- Угорщина вимагала провести оцінку впливу санкцій, але погодилася на продовження.