Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок санкцій, станом на 29.06.2024

Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок санкцій, станом на 29.06.2024

1. «Газпром» став продавати газ до Європи зі знижкою 10%, сподіваючись повернути покупців.  

- "Газпром" тепер намагається заманити європейських клієнтів ринковими методами. Компанія пропонує знижку тим країнам, що ще отримують її паливо, сподіваючись, зокрема, на продовження постачання через Україну, яка не збирається поновлювати договір на транзит газу з 2025 року.

- Зараз російський газ надходить двома з п'яти наявних трубопроводів — через Україну та Туреччину. Його продовжують отримувати зокрема Угорщина, Словаччина, Австрія, Болгарія.

- "Газпром" вже пропонує покупцям у Центральній та Східній Європі знижку не менше 10%, сподіваючись знову підсадити континент на свою дешеву енергію.  

- Газ, що надходить до Болгарії, останніми місяцями коштував на 6 євро/МВт·год дешевше, ніж на інших європейських ринках, при тому, що різниця між ними рідко перевищує 3 євро. Це стимулювало трейдерів активно продавати його за вищими цінами далі — до Словаччини та Польщі.  

- З урахуванням того, що експортні потужності Туреччини обмежені, а українською трубою може поставлятися понад 100 млрд кубометрів на рік, компанії напевно скористаються шансом масштабувати схему перепродажу.  

- Стратегія «Газпрому» має стимулювати отримувачів газу підтримати продовження поставок через Україну.  

- Враховуючи значні знижки, які той став пропонувати, покупці вже почали виявляти інтерес: Словаччина та Угорщина дали зрозуміти, що хотіли б користуватися українською інфраструктурою, зацікавленість висловлює і Австрія.

2. Компанія, яка виробляє автомобілі Aurus використовує південнокорейські деталі.

- Під час візиту до КНДР путін подарував Кім Чен Ину лімузин Aurus російського виробництва.  

- Але митні записи показують, що компанія, яка його виробляє, використовує імпортні деталі на мільйони доларів, багато з яких прибувають у росію зі країни, яку Кім назвав «головним ворогом» своєї країни — Південної Кореї.

- У період з 2018 по 2023 рік росія імпортувала обладнання та компоненти для збирання автомобілів та мотоциклів Aurus на суму не менше 34 мільйонів доларів.

- Імпорт включав кузовні деталі, датчики, програмовані контролери, перемикачі, зварювальне обладнання та інші компоненти на суму майже $15,5 млн.

- Деталі також були імпортовані з Китаю, Індії, Туреччини, Італії та інших країн ЄС. Серед найбільших постачальників Aurus були південнокорейські компанії, в тому числі виробник промислового обладнання Kyungki Industrial Co, виробник кузовних деталей BYT COLTD і постачальник акумуляторів Enertech International Inc.

- Італійський виробник пластикових деталей Industrie Ilpea Spa та гонконгська компанія Rain Electronics також постачали товари.

3. Фондова біржа Казахстану попросила Мосбіржу продати їй свої акції.

- Казахстанська фондова біржа (KASE) звернулася до свого міноритарного акціонера - Московської біржі (MOEX) - з проханням про викуп у неї своїх акцій. Московська біржа володіє 13,1% у KASE.

- Першу частину цього пакета (3,3%) вона отримала на початку 2020 року, до нинішньої частки Мосбіржа довела його наприкінці того ж року.

4. В Іран контрабандою доставили два літаки Airbus A340, які вилетіли з Литви .

- Повідомляється, що контрабандні літаки були припарковані в литовському аеропорту Шяуляй лізинговою компанією Macka Invest, що базується в Гамбії. За інформацією литовських ЗМІ, у лютому цього року два літаки A340 вилетіли з аеропорту.  

- Один літак офіційно прямував на Шрі-Ланку, інший — на Філіппіни. Однак, коли літаки досягли повітряного простору Ірану, пілоти, національність яких невідома, відключили транспондери.

- Після цього відстеження їхнього маршруту припинилося. Один із літаків Airbus A340 приземлився в аеропорту Тегеран-Мехрабад, а інший — в аеропорту Конарек на півдні Ірану.

- Третьому літаку Airbus A340, який також належить компанії Macka Invest і був завантажений авіаційними запчастинами, заборонили злітати після повідомлень про те, що їхні повітряні судна опинилися в Ірані.  

- Цей випадок стався на тлі санкцій, які забороняють режиму аятол купувати нові літаки західного виробництва.

- Разом із тим, влада Ірану за допомогою підставних компаній і через треті країни неодноразово ввозила запчастини, які були необхідні для ремонту наявних літаків.

5. Євросоюз ввів проти Білорусі санкції на імпорт та вантажоперевезення.  

- Рада міністрів ЄС поширила на Білорусь деякі санкції, які були введені проти росії.  

- Зокрема, до Європи стало заборонено ввозити сиру нафту, золото, алмази, гелій, вугілля та мінеральні продукти з Білорусі.  

- Не можна перевозити територією ЄС вантажі на зареєстрованому в Білорусі транспорті.  

- Забороняється надавати уряду, держорганам та корпораціям Білорусі аудиторські, консалтингові, архітекторські, інжинірингові, маркетингові, рекламні послуги.

- Європейські компанії зобов'язали прописувати у контрактах заборону на реекспорт до Білорусі зброї, боєприпасів, чутливих технологій.  

- У республіку також заборонено постачати предмети розкоші, товари та технології подвійного призначення, технології морської навігації.

6. ЄС ввів санкції проти найбільшого контейнерного оператора росії.

- ЄС ввів санкції проти найбільшого залізничного контейнерного оператора росії "Трансконтейнер" та його гендиректора Михайла Концерєва.  

- Компанія продовжує працювати в особливій економічній зоні (ОЕЗ) «Алабуга», яка, за даними ЄС, співпрацює з міноборони Ірану у виробництві дронів-камікадзе.

- Також контейнерний оператор бере участь у «незаконних схемах торгівлі зброєю» з КНДР та забезпечує постачання різних видів боєприпасів Збройним силам росії.  

- Контейнери ПАТ "Трансконтейнер" також були помічені на Тихорецькому складі боєприпасів, який забезпечує постачання різних видів боєприпасів для російських збройних сил. «Таким чином, ПАТ „Трансконтейнер“ підтримує дії, які підривають та загрожують територіальній цілісності, суверенітету та незалежності України», — йдеться в обґрунтуванні запровадження обмежень.

Більше на https://t.me/Omelyan_News