Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок санкцій, станом на 30.05.2023

Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок  санкцій, станом на 30.05.2023

1. Ціни на ритуальні послуги у росії за 1,5 року зросли на 30-50%.  

- Середня вартість кремації збільшилася на 36%, з 21 до 28,7 тисяч рублів.

- Риття могили подорожчало на 13%, до 8765 рублів, а виготовлення труни на 52%, до 68 тисяч рублів.

2. У росії нові поправки до Податкового кодексу, прийняті наприкінці 2022 року, передбачають суттєве збільшення податкового навантаження на компанії у 2023–2025 роках.  

- Найбільше зростання податкового навантаження очікується для компаній сектора видобутку та переробки природного газу.

- Зростання податку на видобуток природних копалин для всіх виробників природного газу, а також зростання ставки податку на прибуток для виробників зрідженого природного газу (ЗПГ) з 20 до 34%.

- Крім того, для організацій – власників об'єктів Єдиної системи газопостачання сума податку збільшується на 50 млрд руб. щомісяця (для Газпрому).

- Поправки до Податкового кодексу також передбачають збільшення податкового навантаження на компанії нафтовидобувного сектора через коригування розрахунку податку на нафту та коригування виплат за демпфером.

- Очікуваний обсяг вилучення в рамках податкових ініціатив становить 3.6 трлн руб за три роки, з яких 2.3 трлн на сектор видобутку та переробки газу та 1.3 трлн на нафту та нафтопродукти.

- Одночасно планується запровадити додатковий разовий платіж до бюджету із боку підприємств із чистим доподатковим прибутком за 2021–2022 вище 1 млрд руб, крім компаній нафтогазового, вугільного секторів і малого середнього підприємництва. Очікуваний обсяг вилучення щонайменше 300 млрд руб.

3. У росії спостерігається зростання логістичних витрат.

- За повної переорієнтації експорту чорних металів на східний напрямок тарифна відстань збільшиться з 1.6 тис км до 7.9 тис км.

- З урахуванням нових залізничних тарифів на перевезення та збільшення протяжності транспортного плеча частка транспортних витрат металургів від кінцевої вартості продукції зросла приблизно на 30 п.п., до 40% у 2022 році.

- Для металургів витрати на фрахт у 2022 році збільшилися в 2–2.5 рази.

- Витрати на перевезення с/г продукції з регіонів Півдня росії та Поволжя до порту Новоросійська, через який здійснюється основний експорт російського зерна, зросли в середньому на 37% р/р.

4. Виручка найбільших вантажних авіакомпаній росії в 2022 році впала на 69,2%, до 71,9 млрд рублів - мінімум за останні п'ять років.

- Загальний чистий збиток становив 2,1 млрд руб. проти сумарного чистого прибутку 59,6 млрд роком раніше.

- Це найгірший результат за останні три роки. Значна частина вантажопотоку російських авіакомпаній припадала на міжнародні напрями, але заборона на польоти до країн ЄС та інших держав через західні санкції підірвала цей ринок.

- Через війну вантажоперевезення російських авіакомпаній 2022 року впали на 59,42%, до 599,05 тис. тонн, відкотившись приблизно рівня 2001 року, коли компанії перевезли 614 тис. тонн.

5. Російські НПЗ скоротили у травні переробку на 6% відсотків.

- Добова нафтопереробка рф за 24 дні травня знизилася на 6,4% щодо аналогічного періоду минулого місяця. Це мінімальне значення цього року.

- Зниження нафтопереробки збіглося з намірами Мінфіну рф скоротити вдвічі демпферні виплати НПЗ за постачання бензину та дизпалива на внутрішній ринок.

- Ці чинники, і навіть сезонне збільшення попиту на паливо призвели до різкого зростання біржових цін.

- Так, з початку року вартість бензину АІ-92 та АІ-95 на біржах додала 48%, протягом двох тижнів ціни на АІ-95 оновлювали історичні максимуми.

- Вартість дизпалива зросла на 17%.

6. Введення нових нафтових свердловин у росії у квітні 2023 р. виросло на 16,5% порівняно з квітнем 2022 року і склало 627 шт.

- Зростання показника у вертикально інтегрованих нафтових компаній склало 15,5% (введено 559 свердловин), а в інших виробників – 25% (65 свердловин).

- За перші чотири місяці року введення нафтових свердловин у росії виросло на 11% у річному вираженні до 2628 шт.

- Сьогодні в черговий раз Bloomberg із посиланням на джерела повідомив про плани рф збільшення експорту російського дизпалива морем у червні.

- Забезпечувати стабільний експорт нафти та нафтопродуктів росії допомагає «тіньовий» флот. За інформацією CNN, він росте приблизно на 25-35 суден щомісяця.

- «Тіньовий флот» зростає за рахунок старих європейських танкерів (наприклад, грецьких, які перевозили раніше російську нафту), і з таких країн, як Індія.

7. ПАР запровадила дипломатичний імунітет на саміті БРІКС, куди запрошено путіна.

- Імунітет поширюється на зустріч очільників МЗС країн блоку у Кейптауні 1−2 червня, а також на саміт лідерів держав БРІКС 22−24 серпня.

- "Це стандартна процедура для всіх міжнародних конференцій і самітів, які проводяться у країні. Імунітети надаються конференції, а не конкретним особам", — розповіли у Департаменті міжнародних відносин і співробітництва ПАР.  

- Та підкреслили, що імунітети не скасовують ордери, видані міжнародним судом щодо будь-якого учасника конференції.

8. Казахстан намагається залучити понад 400 компаній, що працювали в росії.

- В Казахстані «ведеться велика робота з релокації компаній, які офіційно заявили про свій вихід з російської федерації.

- На сьогоднішній день є 401 компанія, у переїзді якої до Казахстану ми зацікавлені. Всім цим компаніям було надіслано запрошення», - повідомили в уряді країни.

- На сьогоднішній день 67 компаній погодилися осісти в Казахстані, 25 уже переїхали.