Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок санкцій, станом на 30.11.2023

Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок  санкцій, станом на 30.11.2023

1. Кількість росіян, які прострочили кредити та позики на термін більше 90 днів і наблизилися до банкрутства, досягла 9,79 млн. у листопаді 2023 року.

- За рік кількість таких позичальників зросла на 11%, а їхня загальна заборгованість збільшилася з 5,68 трлн до 6,33 трлн руб.

- Загальна кількість позичальників у банках та мікрофінансових організаціях на 1 липня 2023 року оцінювалась у 47 млн осіб (зростання на 2 млн осіб за півріччя).  

- Таким чином, частка можливих банкрутств становить майже 20% від загальної кількості позичальників.

2. Валютні депозити громадян росії у жовтні знизилися до $26,8 млрд, що є мінімальним показником із лютого 2008 року ($26,1 млрд).

- Порівняно з вереснем валютні депозити росіян знизилися на 1,5%.

- За місяць на 2% також знизилися валютні кошти російських громадян на поточних рахунках — до $14,7 млрд. Це мінімум із червня 2017 року.

- Загальний обсяг валютних коштів фізосіб у рф за жовтень знизився з $42,2 млрд до $41,6 млрд, випливає із статистики Банку росії.  

3. Росіяни перевели іноземним брокерам 100 млрд рублів з початку року.

- Російські приватні інвестори збільшують обсяг коштів на рахунках іноземних брокерів: з початку року залишки зросли на 42,2% і до 1 жовтня досягли 339,8 млрд рублів.

- Для порівняння: 2021 року громадяни перевели на такі рахунки 30 млрд рублів, а торік – 183 млрд рублів.

4. США ввели нові санкції проти Ірану та КНДР.

- Управління з контролю за іноземними активами Мінфіну (OFAC) запровадило санкції щодо більш ніж 20 фізичних і юридичних осіб за їхню участь у мережах фінансового сприяння в інтересах Міноборони і матеріально-технічного постачання збройних сил Ірану та генерала збройних сил Ірану. Зазначається, що Іран отримує еквівалент мільярдів доларів за рахунок продажу товарів для фінансування своєї дестабілізуючої регіональної діяльності. Також Управління з контролю за іноземними активами Міністерства фінансів США наклало санкції на Sinbad, віртуальний міксер валют, який служить ключовим інструментом для відмивання грошей групи кіберхакерів Lazarus, яку спонсорує КНДР.

5. У Сенаті представили законопроект про прискорення конфіскації активів російських активів для допомоги Україні.

- "Цей закон забезпечує чіткий механізм для прискорення конфіскації незаконних активів, пов'язаних з путіним, та переведення цих коштів на підтримку України. путін та його поплічники нестимуть відповідальність за заподіяні ними смерті та руйнування", — заявив один із творців закону конгресмен Джо Вілсон.

- У документі зазначається, що наближені до Кремля олігархи допомагали російському керівництву фінансувати війну проти України.

- "Надавши необхідні повноваження правоохоронним органам США, законопроект дозволить швидко конфіскувати суперяхти, літаки, особняки, пентхауси та інші розкішні активи, що належать партнерам путіна, щоб підтримати відважних українських борців за свободу", — наголосив сенатор Річард Блюменталь.

6. Європейська комісія 12 грудня планує подати законопроект, який передбачає введення податку на прибуток, отриманий від заморожених російських активів.

- У документі вкажуть, що низка питань, порушених державами-членами, ще потребує вирішення і що пропозиція ЄС не перешкоджатиме національним податкам чи іншим заходам.

7. ЄС збільшив закупівлю російського газу.

- У жовтні-листопаді обсяги поставок до ЄС зросли на 30% і сумарно за цей рік становили близько $7 млрд, повідомляє фінський центр досліджень.

- Можливо, у грудні імпорт до Європи ще зросте.

- Раніше країни ЄС повідомляли, що вони зменшили імпорт російського газу.

8. Німеччина закрила консульство в Калінінграді.

- Консульство Німеччини в російському Калінінграді на Балтійському морі закривається з четверга.

- Про це йдеться в офіційній заяві на сайті відомства, в якій не вказана причина закриття.

9. Всесвітня федерація бадмінтону призупинила членство в організації Національної федерації бадмінтону росії після того, як було встановлено, що вона порушила умови членства, включивши до своєї юрисдикції нові регіони.

10. НАЗК внесло до переліку міжнародних спонсорів війни бельгійську газову компанію Fluxys.

- Компанія сприяє експорту російського СПГ, що забезпечує фінансування вторгнення рф в Україну.

- Fluxys надає потужності для зберігання та перевалки російського скрапленого газу "Ямал СПГ" на своєму терміналі в Зебрюгге.

- При цьому мажоритарна частка "Ямал СПГ" належить російській газовій компанії "Новатек", яка безпосередньо причетна до фінансування військової агресії та воєнних злочинів в Україні.

Більше на https://t.me/OmelyanNews