Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок санкцій, станом на 31.01.2024

Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок  санкцій, станом на 31.01.2024

1. Ціни на російську нафту Urals стали помітно знижуватися з листопада минулого року, хоча все ще не опустилися нижче рівня нафтової стелі $60 за барель, встановленого для неї західними країнами.

- При цьому зріс дисконт до ціни еталонного сорту Brent. Мінфін США оцінює зростання дисконту в 40% і стверджує, що це результат застосування американських санкцій проти порушників.

2. Центробанк рф виявив рекордну за 11 років дірку у валютному балансі російської економіки.

- За січень-грудень $9,9 млрд зникло з росії за операціями, які не потрапили під жодну зі стандартних категорій платежів (імпорт, купівля іноземних активів, погашення боргу та ін) і були класифіковані як "помилки та пропуски" платіжного балансу.

- Ця стаття, зі так званими “статистичними розбіжностями”, яка також може відображати тіньовий відтік капіталу, збільшилася на 70% порівняно з 2022 роком.

- Кожен п'ятий долар профіциту платіжного балансу - умовного валютного прибутку економіки або виявився фікцією, або зник за не з'ясованих обставин.

- Пік “тіньового відтоку”-2023 припав на другий та третій квартал (майже $7 млрд), коли рубль стрімко знижувався та пробив позначку 100 за долар.

- Тоді, щоб погасити валютну пожежу, ЦБ рф ввів обов'язковий продаж валютної виручки, а уряд зобов'язав великий бізнес звітувати про накопичені за кордоном валютні запаси.

- Цей “валютний контроль воєнного часу”, що формально діє до кінця квітня, швидше за все буде продовжено безстроково.

3. Росіяни почали активно скуповувати золото та коштовності.

- За підсумками 2023 року російський ювелірний ринок виріс на 18% - до 365,6 млрд рублів, а середній чек піднявся до 7,5 тис. рублів.

- Пік споживчого інтересу припав на другу половину 2023 року.

- На думку аналітиків ринку, багато покупців купують прикраси в кредит.

- Золото та коштовності люди найчастіше купують або в подарунок комусь, або з інвестиційною метою зробити вкладення «в довгу».

4. Російські свічки запалювання для двигунів SUPERJET виявилися на порядок гіршими за західні

- Вироблені в рф свічки запалювання для двигунів пасажирських літаків Superjet 100 служать у 10 разів менше за імпортні, які припинили постачати в Росію через санкції.

- До введення санкцій для двигунів SaM146, які стоять на "неімпортозаміщеному" варіанті Superjet 100, використовувалися свічки запалювання американської Unison Industries з ресурсом 1000 годин експлуатації.

- Зараз на ці двигуни ставлять свічки запалювання Уфімського агрегатного виробничого об'єднання, ресурс яких складає всього 100 годин, після чого їх потрібно міняти.

- Через те, що свічки потрібно частіше міняти, перевізникам доведеться збільшувати витрати на їхню закупівлю.

5. Туреччина та Китай допомогли росії вгамувати «снарядний голод».

- З початку війни росія на порядок наростила імпорт нітроцелюлози — основного компонента бойових порохів та вибухівки.

- Головні постачальники – компанії з Туреччини та Китаю, свідчать митні дані.

- На Туреччину припадає майже половина постачання, на Китай — близько третини.

- Постачання через треті країни позначилося на ціні. 2021 року кілограм нітроцелюлози коштував у росії близько $2,9, а 2023 року — вже понад $4. З урахуванням сировини, купленої в країнах СНД, росія за рік могла зробити начинку майже для 700 тис. артилерійських снарядів.

6. Китай замінив російському «Газпрому» лише 11% втрачених європейських поставок.

- Минулого року обсяг поставок газу з росії до КНР газопроводом «Сила Сибіру» збільшився до 23 млрд куб м, при цьому зростання поставок до КНР на 7 млрд куб м лише частково компенсувало їх зменшення з росії по трубопроводах до Європи на 38 млрд куб м, до 30 млрд куб м у 2023 р.

- У 2021 році "Газпром" експортував у дальнє зарубіжжя 185 млрд куб м газу.

- З них приблизно 10 млрд – до Китаю, а основний обсяг прямував до Європи – 145 млрд куб.

- Результатом війни в Україні стало зниження постачань до Європи на 115 млрд куб м, з яких Китай замістив лише 13 млрд. куб.

7. У 2024 році економіка рф розвиватиметься набагато швидше, ніж очікувалося раніше, вважають у МВФ.

- Загальний прогноз – 2,6% на 2024 рік.

- Це найбільше підвищення прогнозу, представленого в оновленій доповіді;

- Прогноз МВФ малює більш переконливу картину російської економіки, ніж навіть власні прогнози кремля;

- Підвищено прогноз і для США цього року, але знижено очікування для Японії та Європи.

8. Адміністрація президента США не бачить надання летальної військової допомоги Москві з боку Пекіна, але вбачає підтримку росії від китайських компаній і готова вжити заходів у відповідь на таку діяльність, — помічник президента США з нацбезпеки Джейк Салліван, виступаючи на семінарі Ради з міжнародних відносин.

- Також Салліван зазначив, що Вашингтон і Пекін за останній час зуміли відновити низку важливих механізмів військової взаємодії на оперативному рівні.

9. Індія знижує тарифи, заохочуючи Apple та інші компанії переносити виробництво в країну.

- Індія знижує податки на імпорт компонентів мобільних пристроїв, щоб стимулювати виробництво смартфонів.

- Транснаціональні компанії все частіше розглядають країну як глобальну виробничу базу.

- Як повідомляють, уряд прем'єр-міністра Нарендри Моді пізно ввечері у вівторок 30 січня оголосив, що знижує тарифи на компоненти, включаючи пластикові та металеві механічні деталі, гнізда для SIM-карт і гвинти.

- Моді намагається створити умови в який компанії переноситимуть виробництво з Китаю до Індії.

- Водночас уряд намагається побудувати екосистему внутрішніх постачальників, щоб забезпечити більшу частину ланцюжка створення саме для Індії.

- Це підвищить субʼєктність індійських постачальників, не перетворюючи крану у звичайну базу для виробництва.

Більше на https://t.me/OmelyanNews