Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок санкцій запроваджених 09.06.2023

Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок  санкцій запроваджених 09.06.2023

1. Cьогодні долар піднявся на Мосбіржі вище 83 руб.

2. Черговий рекорд із виведення грошей з росії - в іноземних банках громадяни рф тримають 5,79 трлн рублів.

- За рік обсяг депозитів у банках-нерезидентах рф збільшився на 131% або на 3,28 трлн рублів.

- Показник встановив черговий рекорд за весь час такої звітності.

- Незважаючи на те, що гроші в іноземних банках перебувають під ризиком санкцій, потік бажаючих тримати гроші там не зменшується. Очевидно, ризики у росії ці вкладники оцінюють як вищі.

3. Імпорт у росію через треті країни заповнив від 10 до 25% втрачених постачань, яких рф зазнала через санкції — дані лондонського Центру дослідження економічної політики (CEPR).

- Згідно з оцінкою економістів, найскладніше в рф йдуть справи з поставками технологічної продукції, оскільки місцями імпорт зупинився взагалі.  

- Проте частково росія обходить санкції через Туреччину та колишні республіки СРСР. Через них наприкінці 2022 року пройшло товарів із ЄС на 760 млн доларів. Це лише 10% від того, на скільки впав імпорт із ЄС.

- В CEPR зазначають, що продукція подвійного призначення часто йде транзитом з ЄС через рф до Казахстану, Киргизстану та Вірменії, але "губиться" десь у росії.

4. Через санкції російські олігархи вимушені витрачати свої кошти в рф.

- Група російських магнатів збирає мільярди доларів дивідендів, отримуючи виплати від своїх компаній навіть в умовах санкцій через війну в Україні. Однак витратити свої кошти вони можуть фактично лише в росії.

- Їхня ізоляція від решти світу стимулює інвестиції в місцеві фірми, про які мільярдери раніше не думали, і показує, як російська еліта пристосовується до післявоєнної реальності.

5. Турецький банк Denizbank став списувати гроші з рахунків росіян без попередження, пояснюючи це комісією за управління рахунком.

- У росіян списували від 130 до 1400 турецьких лір, у деяких клієнтів також автоматично закрилися рахунки у доларах та євро.

- У 2022 році Denizbank різко посилив вимоги до власників рахунків серед нерезидентів, збільшивши мінімальну суму депозиту майже в 10 разів, а також встановив мінімальний розмір вихідного SWIFT-перекладу на рівні 10 тис. доларів США.

6. Райффайзенбанк в росії запроваджує комісію 50% на зарахування коштів фізосіб у доларах з інших банків.

- Нові умови не торкнуться вхідних переказів, що зараховуються на рахунки юридичних осіб, індивідуальних підприємців та клієнтів private banking.

7. Західні компанії, що залишилися в росії, наростили прибуток у 1,5 рази у 2022 році – до 1,1 трл руб. (або $13,2 млрд).

- З цих грошей вони повинні будуть заплатити податок на надприбутки до бюджету, який складатиме від 33 до 67 млрд рублів (це приблизно $0,4-0,8 млрд).

- Найбільше в росії заробила французька нафтогазова компанія Total, яка продала частки в частині російських проектів і відмовилася від нафтових контрактів, але повністю з рф не пішла. У результаті чистий прибуток Total підвоївся до 269 млрд. руб. рік до року.

- На другому місці – британська паливна компанія British Petroleum, яка заробила понад 150 млрд рублів (+35%), а на третьому опинився Райффайзен банк. Його чистий прибуток зріс у 2,7 разу до 141 млрд. рублів.

8. Німецький рітейлер спортивного одягу Adidas веде переговори про продаж мережі своїх магазинів у росії.

- Представник Adidas підтвердив, що процес згортання російського бізнесу компанії триває, як і було анонсовано у жовтні 2022 року.

- Adidas оголосив про призупинення роботи в росії та тимчасове закриття роздрібних магазинів у березні 2022 року після початку повномасштабного російського вторгнення в Україну, а в жовтні вирішив остаточно згорнути діяльність у рф.

9. Ісландія з 1 серпня зупиняє роботу посольства в рф.

- Ісландія також вимагає від росії обмежити діяльність посольства в Рейк'явіку та знизити рівень диппредставництв