"Іноді ліпше мовчати" - Олег Шарп

"Іноді ліпше мовчати" - Олег Шарп

Зеленський заявив, що Трамп стане "президентом-лузером", якщо вирішить закінчити війну в Україні компромісом із Росією.

Ну допустимо, що Зеленський правий, і що закінчувати війну компромісом з Росією не в інтересах України. Допустимо…

Але… Днями Зеленський назвав намір Байдена не їхати у Швейцарію «слабким рішенням». Сьогодні обізвав Трампа латентним лузером.

Подобається давати подібні характеристики нинішньому та потенційному лідерам основного стратегічного партнера України - давай. Але у себе в спальні чи у вузькому колі ОПУшних клерків.

А то зі сторони виглядає, як спробу публічно взяти людину «на слабо». Пацанська така спроба - а нумо, доведи мені, Зеленському, що ти не лузер, Трампе!

Одне але. Немає політиків у світі більш злопамʼятних, аніж Путін і Трамп. І якщо Донні стане президентом, цю спробу взяти на «слабо» він обов’язково пригадає.

Як? Дуже просто. Візьме на «слабо» Володимира Олександровича. Мовляв, а спробуй тепер обійтись без «президента-лузера» у війні з Росією. Слабо?


ОК, залишимо у спокої Східний Тимор, бо як пишуть окремі коментатори, Зеленський поїхав у Сингапур налагоджувати зв`язки з глобальним Півднем.

Знов таки допустимо цей варіант і проаналізуємо матеріал про підтримку України країнами «глобального Півдня», який опублікувало Politico.

Приводом для цього став якраз щорічний дипломатичний форум Shangri-La Dialogue у Сінгапурі. Україна відправила туди "потужну дипломатичну команду", досі сподіваючись привернути увагу країн регіону до російсько-української війни. Однак якщо до 7 жовтня минулого року Києву вдалося дещо просунутись, із початком війни в Газі його позиції погіршились, пише видання.

Ті ж союзники України, які наполягали, що необхідно захистити меншу країну від більшого і могутнішого ворога, у ситуації, яка для багатьох країн за межами Європи й Північної Америки є схожою, підтримали Ізраїль, а не Газу. Пропаганда зіграла свою роль і, наприклад, Німеччину мешканці «глобального Півдня» тепер часто сприймають як країну, що схвалює вбивства десятків тисяч мирних мешканців Гази. А оскільки Берлін підтримує Київ, боротьба України для частини мешканців і політиків Індонезії чи Малайзії стала більш сумнівною.

Зрештою, події в Газі багатьом у регіоні ближчі, ніж десь у Європі. Адже там теж мусульмани. «Я думаю, настрої змінились, ― стверджує старший дослідник Міжнародного інституту стратегічних досліджень Сінгапуру Іван Лаксмана. ― За Газу в південно-східній Азії переживають більше, ніж за Україну».

Загалом, Азія не вважає російсько-українську війну «своєю»: деякі країни регіону вже хочуть, щоб війна просто скінчилась ― і байдуже як саме», ― сказав на умовах анонімності впливовий європейський дипломат.

❗️Від себе хочу додати наступне.

Треба нарешті прийняти той факт, що позиції країн світу стосовно нашої війни вже остаточно сформувались, і ми з цим нічого не вдіємо. Що стосується держав глобального Півдня, то схиляти його на свою сторону треба було у перший рік війни. А зараз я підтверджую думку видання, що ці країни (включаючи ПСА) або хочуть, щоб війна скоріше закінчилась будь-яким результатом, або їм відверто все одно.

Крім того, важко якось просунути інтереси України там, де історично царюють три країни: Китай, Росія та США.

Чи це означає, що нам взагалі слід відмовитись від підтримки глобального Півдня? Ні, не означає, але зараз необхідно зосередити зусилля на країнах, які нас беззастережно підтримують, а про інших ми подумаємо завтра. Бо єдина користь зараз від них - голоси в ООН. Організації, яка вже давно перестала на щось впливати.

Наостанок, ради справедливості поінформую, шо окрім президента Східного Тимора, Зеленський зустрівся у Сінгапурі із делегацією Комітету із закордонних справ Палати представників Конгресу США. Ну, то таке - суто протокольна зустріч - зброї чи грошей від неї більше не стане.

Поки так, але мене наразі більше цікавлять успіхи ЗСУ після дозволу бити по російській території, аніж вояжі президента та його зустрічі з акторами другого ешелону цієї війни.