"Нотатки консерватора ч.2" - Віталій Гайдукевич

"Нотатки консерватора ч.2" - Віталій Гайдукевич

МАЄМО ТЕ, ЩО МАЄМО ч.2

Яка має бути формула нового націоналізму? Що таке «націоналізм» зараз? На Західній Україні термін НЕ викликає негативної рефлексії, але якщо ми перейдемо до центральної чи східної України? Там люди нормально сприймають слово «патріот» , а от до «націоналіст» ставляться обережно. Хто винен в тому, що в регіонах, які найбільше понівечені радянщиною, термін досі сприймають холодно? Чи значить це, що на сході та в центрі грунту для націоналізму немає? Ні.

Можливо для центру і сходу потрібна корекція візуальних образів націоналізму? Із поправкою на місцеві історичні якоря? А самі націоналісти, може, повинні відкинути показову гру на публіку і методи 20 століття? І не лише, щоб стати універсальнішими. Так вже повелося - націоналісти емоційні, а значить легко підпадають під маніпуляції та просто стають інструментом в інформаційних-війнах Росії. Та й відсутність конструктиву, це на шкоду країні і на руку ворогам. Так може час дорослішати?

Скільки було випадків, коли націоналістичні партії чи об’єднання могли не вдаватися до різкості слів і дій? Вони могли не грати на публіку перед телекамерами, а донести свою ідею конструктивніше? Чому не зробили це? Чому форма підміняла суть? Її міняли на епатаж, але чи це додає прихильників?

Дейл Карнегі в книзі «Як знаходити друзів і спілкуватися з людьми» писав: «Я люблю полуницю і рибалити. Але, коли я йду рибалити, рибі пропоную хробаків, а не полуницю. А яка моя мета? Моя мета – впіймати рибу. Тому полуницю я залишаю собі, а для риби беру хробаків».
У нас досить часто виходить, коли люди, які позиціонують націоналістами, йдуть до риби (суспільства) не з тими гостинцями. Що це, свідома імітація активності чи комунікаційна нефаховість? Що змістовне, сучасне, актуальне націоналісти зараз говорять тим, хто потенційно готовий почути детальніше, що таке «Україна понад усе!». Суспільство на загал і патріотичний виборець не чує від них відповідей на актуальні проблеми, а втілення патріотичних меседжів бачить у інших.

Докази? Рейтинги в 2%. Слухайте, люди, під час війни, коли є великий зріз ветеранів, коли є великий зріз добровольців (маючи ДУК, які воювали, повернулися) і ви маєте в об’єднаному гурті тільки 2%? Хлопці, ви щось не теє робите! Ви якось не так і НЕ ТО подаєте суспільству. Ви про щось важливе забули!

Може дієвість націоналіста полягає не в тому, щоб на Закарпатті влаштовувати стрілянину з кулеметів ніби-то в протистоянні із контрабандистами (хто уповноважував?)… не в потрясанні автоматом в кабінеті прокурора (чи це є сила закуно?)… не в участі в рейдерських захопленнях чи шантажі забудовників (маленький бізнес?), і навіть не в показових маршах в балаклавах зі смолоскипами. Все згадане не має жодного відношення до «Україна понад усе». Адже в ньому немає ані краплі К О Н С Т Р У К Т И В У та
Д Е Р Ж А В Н И Ц Т В А. Яскрава обкладинка під якою порожні сторінки.

В таких процесах немає головного - відповідального громадянина, який зважає на наслідки своєї діяльності.
А без результативності, без ДІЇ НА КОРИСТЬ державності, націоналіст стає учасником тематичної вистави, не більше.
І тут питання – а хто її режисер?

Далі буде

Віталій Гайдукевич