Нові подробиці про роль Ірану в нападі на сера Салмана Рушді, американсько-британського громадянина

Нові подробиці про роль Ірану в нападі на сера Салмана Рушді, американсько-британського громадянина

Підозрюваному, Хаді Матару з Ферв'ю, штат Нью-Джерсі, у суботу було висунуто звинувачення у замаху на вбивство і нападі та взято під варту без права внесення застави.

Попереднє розслідування, проведене поліцією, включно з обліковими записами 24-річного юнака в соціальних мережах, показало, що він симпатизував шиїтському екстремізму та КВІР, хоча вважалося, що прямих зв’язків не було.

Він мав підроблені водійські права, у яких була його власна дата народження, але прізвище лідера Хезболли, який був союзником Касема Сулеймані, іранського генерала, який був убитий під час удару американського безпілотника у 2020 році.

В обліковому записі Facebook, який, як вважають, належить Матару, містилися фотографії Сулеймані та аятолли Алі Хаменеї, верховного лідера Ірану.

Малек Шаріаті, іранський політик, сказав, що напад був «попередженням вбивцям Касема Сулеймані».

Він додав: «Якщо напад на Салмана Рушді є операцією Ірану, це демонструє нашу силу.

«Якщо нападник зробив це під впливом Ірану, це доводить успіх нашої ісламської революції».

Іранські ЗМІ привітали напад, газета «Хорасан» вийшла з заголовком «Сатана на шляху до пекла», а державний мовник країни назвав Рушді «єретиком».

У 1989 році покійний аятола Рухолла Хомейні оголосив фетву про вбивство Рушді за його книгу «Сатанинські вірші».

Хоча в 1998 році іранський режим, здавалося, відмовився від загрози, у 2019 році Хаменеї, нинішній верховний лідер, написав у Twitter, що фетва є «твердою та незмінною».

Активісти та противники іранського режиму заявили, що його правителі несуть відповідальність за атаку.

Вашингтонський Національний союз за демократію в Ірані заявив: «Незалежно від того, чи була спроба вбивства замовлена ​​безпосередньо Тегераном чи ні, це майже напевно результат 30 років підбурювання режимом до насильства проти цього відомого автора».

Національна рада опору Ірану, заборонена опозиційна група, заявила, що напад стався за «підбурюванням» фетви.

Роберт Дженрік, член парламенту від Консервативної партії Великої Британії та колишній міністр кабінету міністрів, заявив, що напад «ще раз підкреслює варварство іранського режиму та його прихильників» і що «режим не пом’якшує свою поведінку».

У суботу ввечері Байден сказав, що був «шокований і засмучений, дізнавшись про жорстокий напад», і сказав, що молиться за одужання автора.

Президент США додав: «Салман Рушді — з його проникливістю в людяність, з його неперевершеним чуттям історії, з його відмовою бути заляканим або замовчаним — виступає за основні, універсальні ідеали. Істина. Сміливість. Стійкість. Здатність ділитися ідеями без страху. Це будівельні блоки будь-якого вільного та відкритого суспільства.

«І сьогодні ми знову підтверджуємо нашу відданість цим глибоко американським цінностям на знак солідарності з Рушді та всіма тими, хто виступає за свободу слова».