«Новини тижня одним постом» - Олег Пономар

«Новини тижня одним постом» - Олег Пономар

22.01.2017 НЕДІЛЯ — ВОСКРЕСЕНЬЕ

Друзі, насамперед вітаю зі святом Соборності України! А тепер — новини тижня одним постом. Отже.

В понеділок саме з Києва почався останній закордонний візит доброго друга та куратора України в адміністрації Обами — віце-президента США Джозефа Байдена.

Цього тижня Верховна Рада ухвалила введення єдиного електронного квитка у транспорті, підтримала законопроект щодо підтримки розвитку судноплавства в Україні та дозволила іноземним підрозділам брати участь у військових навчаннях на території України в 2017 році. Також ухвалено постанову про відзнаку в Україні 14 березня Дня українського добровольця.

Україна спільно з НАТО рекультивувала територію сховища радіоактивних залишків у Житомирській області.

Україна подала позов до Міжнародного суду в ООН в м.Гааґа для притягнення Росії до відповідальності за тероризм і дискримінацію під час агресії проти України.

Швейцарія до кінця січня передасть $100 мільйонів в якості першого траншу фінансової допомоги Україні.

Стенфордський університет розпочинає стипендійну програму для українців.

Німецький державний регулятор Bundesnetzagentur не дозволив збільшувати доступ «Газпрому» до газогону OPAL.

Американські виробники нафти значно збільшують бюджети, великі виробники лупакового газу збільшують інвестиції на 60%. Також експорт американського LNG (зрідженого газу) далі б’є щомісячні рекорди кілька місяців поспіль.

У вівторок у Брюсселі начальники генеральних штабів НАТО й України ретельно розглянули ситуацію в нашій країні.

Міністри оборони України та Великої Британії підписали заяву щодо продовження та розширення військової співпраці.

На польську авіабазу біля Познані прибули перші високоточні крилаті ракети Jassm Extended Range. Наступна партія — на авіабазу біля Лодзі.

Міністром оборони США остаточно затверджено Джеймса Маттіса.

У п'ятницю урочисто приступив до своїх обов'язків новий президнт США Дональд Трамп. Першим указом він скасував програму Obamacare, а перший візит він здійснив до будівлі ЦРУ. Першим іноземним лідером, з яким зустрінеться Трамп буде прем’єр Великої Британії пані Тереза Май (27 січня у Вашингтоні).

Все, що я можу вам пообіцяти після інавґурації — буде не нудно та цікаво… І в будь-якому випадку Україна має робити те, що має. Реформи, взаємодія з МВФ, готувати ринок землі, боротись проти корупції, зміцнювати армію, авіацію, флот, силові структури, тощо. Ми всі маємо допомагати та брати участь у змінах. З холодною головою, з вірою в перемогу.

*

Мене часто питають про долю американського законопроекту HR5094 “Про підтримку стабільності й демократії в Україні”.

Отже, HR5094 було ухвалено Палатою Представників, але до Сенату він не дійшов. Справа в тому, що минулого тижня п’ятьма республіканцями та п’ятьма демократами на чолі з Маккейном до Конґресу було внесено законопроект «Акт 2017 року щодо протидії ворожій поведінці Росії» " (Counteracting Russian Hostilities Act 2017) — проект комплексних повних економічних санкцій стосовно Росії. Це вже навіть не секторальні, а загальноекономічні санкції, подібні на санкції проти Ірану у 1996 році.

-Перша частина документу передбачає секторальні санкції проти структур та осіб в Росії, що задіяні в кібератаках країни-агресора проти США.

-Друга частина передбачає пряму заборону на будь-яке визнання США Криму територією Росії, а абхазії й Південної Осетії — незалежними державами.

-Третя частина передбачає потребу системного захисту демократії та боротьби проти корупції у Східній Європі.

-Також законопроектом передбачено санкції проти юридичних та фізичних осіб, які інвестують в російську нафтогазовидобувну галузь більше $20 мільйонів річно, включно з товарами, послугами й технологіями.

-Також під санкції мають попасти компанії та особи, які займаються купівлею-продажем російського боргу, а також ті, хто скуповує активи російських підприємств і компаній.

Санкції запропоновано задіювати не лише проти компаній й громадян США, але й інших країн.

Закон запропоновано задіяти на 10 років з правом продовження Конґресом та без права його скасування Президентом США.

Ось такий пишний законопроект. Його може бути ухвалено до кінця лютого. Якщо Трамп його не підпише, то Конґрес здолає вето Президента двома третинами свого складу.

З усього згаданого зрозуміло, що якщо цей законопроект стане Законом, то необхідність приймати HR5094 відпадає. Дякую за увагу.

Олег Пономар