«Новини тижня одним постом» - Олег Пономар

«Новини тижня одним постом» - Олег Пономар

29.01.2017 НЕДІЛЯ — ВОСКРЕСЕНЬЕ

Новини тижня — одним постом.

-Валовий внутрішній продукт (ВВП) України 2016 року виріс на 1,8%. В цьому році потрібно не менше 3%.

-Дякую, Канадо: п’ята місія канадійських та американських хірургів працюватиме у Києві з 24 лютого до 5 березня. Хірурги та пластичні хірурги навчатимуть наших лікарів, а також оперуватимуть наших поранених в АТО воїнів.Місія робитиме пластичні операції на обличчі, черепі та верхніх кінцівках. Перші два дні — відбір пацієнтів. Довідки телефонами +380 (95) 435 30 33, +380 (97) 00 555 45.

-Начальник Генштабу ЗСУ Муженко та командувач департаменту підготовки 7-ї армії США Ентоні Аґуто обговорили підготовку українських підрозділів у рамках Об’єднаної багатонаціональної групи з підготовки – Україна (JMTG-U). Біде більше інструкторів від США, буде більше допомоги від США в облаштуванні наших центрів з підготовки сержантів тощо.

-Моя думка стосовно Закону «Про державну мову»: підтримую в цілому та повністю, без застережень.

-Факт постачання зброї з Росії підтверджено судівським прецедентом: Суд ЄС підтвердив законність санкцій проти «Алмаз-Антей», котрий виготовляє «БУКи», які збивають цивільні «Боїнґи».

-Американська юридична компанія PPF Mamagement LLC подала до суду штату Нью-Йорк позов проти «Сбербанку», його голови Германа Грефа, а також низки інших російських юридичних і фізичних осіб. Їх звинувачено у причетності до рейдерського захоплення. Від них вимагають відшкодування у розмірі не менше $750 мільйонів.

-«Газпром, ґудбай»: в бюджеті «Газпрому» виявлено диру в $15 мільярдів.

-Космічна держава?) «Роскосмос» відкликає усі двигуни ракет «Протон-М». Запуски скасовано до літа.

-Олімпійський союз Німеччини вимагає виключити Росію з Олімпіад 2018 та 2020.

-Скорочення? Ні, не чули: Лівія оголосила про плани в 1,7 рази збільшити видобування нафти.

-Верховний суд Великої Британії ухвалив рішення, що для задіяння «статті 50» про вихід з ЄС урядові країни потрібне схвалення парламентом

-Сенат США отримав від кандидата на посаду держсекретаря Рекса Тіллерсона ґарантії незмінного жорсткого курсу стосовно Росії.

-Трамп розморожує будівництво двох нафтогонів, блокованих Обамою. Один з них — з Канади до США.

Трамп був дуже активним цими днями. У п’ятницю відбувся візит прем’єра Великої Британії до США. Тереза Мей підтвердила інформацію про те, що єдності НАТО нічого не загрожує, ба навіть навпаки — НАТО ставатиме ставатиме сильнішою (Меркель теж це підтверджує), і про те, що Велика Британія гратиме активнішу роль у світовій політиці Заходу.

У суботу Трамп зробив п’ять телефонних дзвінків. У такій послідовності — прем.’єр Японії, Меркель, Путін, Олланд, прем.’єр Австралії. Про розмову з Путіним скажу, що жодних сенсацій не було і бути не могло. Це був звичайний дзвінок ввічливості нового президента США на новій посаді.

ПРО ТРАМПА.

Оскільки Трамп керуватиме США деякий час і це є рельністю, то треба раз та назавжди поставити крапки над «ї» про моє ставлення до нього та до політики США.

Тут власне є два боки медалі і я не збираюсь перезуватися на ходу та змінювати своє ставлення до нього:

1.Я був проти обрання Трампа. Я негативно ставлюсь до нього як до особистості і як до політика. Я не поділяю багато його поглядів та моральних принципів. Навіть якщо він стане найкращим президентом США за всю історію.

2.Я вірю, знаю та впевнений, що одна людина не може змінити геополітичний розклад і тренд на планеті. Навіть якщо ця людина — президент США. У США не на папері існують чотири незалежні гілки влади. У США є незалежні спецслужби, у США існує потужна система стримування та противаг. І весь республіканський та демократичний істеблішмент не може зійти з розуму через те, що Трамп став Президентом. Тому я впевнений, що Трамп не зможе зробити нічого непоправного.

Що кажуть на 31-му поверсі вежі Трампа:

-Трамп займається «трампономікою» (газ, нафта, автомобілебудування, тощо) і дуже в цьому успішний. Ринки реагують на «ура» і Доу Джонс вперше в історії досяг відмітки 20.000. Демократичний істеблішмент також хоче взяти участь у «золотому дощі» та запропонував Трампові свою підтримку усіх його ініціатив в обмін на підтримку Трампом плану на інфраструктурні проекти й інвестиції з бюджету на суму $1 трильйон.

-Ті-Рекса буде затверджено Сенатом на посаді Держсекретаря. Від нього отримано ґарантії, що зближення з Росією неможливе (а чому держсекретарем став президент нафтової корпорації і чому в Китаю почнуться проблеми — я писав ще у 2014 році у статті «За білою стіною»).

-На посадах силових відомств (ЦРУ, Пентагон, тощо) — республіканські антиросійські яструби і Трамп їм дасть більше свободи ніж Обама.

-Єдності США ніщо не загрожує. Велика Британія гратиме важливішу роль. Європейські члени НАТО нарешті збільшать бюджети на оборону. Наша мета — бути готовими до 2020 року — залишається в силі. Для Грузії літній саміт НАТО-2017 у Брюсселі стане історичним.

ТЕПЕР ПРО САНКЦІЇ.

Ми пережили у п'ятницю-суботу чергове Фейсбук-цунамі. Мушу визнати, я трохи розчарований. Скільки ми говорили про інформаційну війну Росії проти решти світу… Скільки я пишу, що Трамп дуже обмежений у прийнятті таких важливих рішень (про сковороду та коридор, про Конґрес, пресу, суспільство, про Меркель і Мей, які проти скасування санкцій)… Все — дарма… Істерика докотилась і до моєї сторінки. Та вже, напевно, всі чули, що Трамп сказав про те, що про скасування санкцій проти Росії ще навіть говорити зарано. Адже санкції не скасовують просто так. Історія санкцій США показує, що США викрутять руки й ноги будь-якій країні, перед тим як їх скасувати. Інакше для чого ж вони застосовувались?

США потрібна Україна у західному таборі, бо це геополітичний тренд на послаблення недоімперії. Америці потрібна Україна в НАТО. І цей геополітичний тренд неможливо зламати. Цьому тренду багато років і в нього вкладено не один мільярд доларів. Але… Виходить, що для деяких читачів я пишу дарма… Подумайте про це.

Олег Пономар