"ІНВЕСТИЦІЙ У ОБОРОННУ ГАЛУЗЬ – ОБМАЛЬ, А У ВИРОБНИЦТВО ГОРІЛКІ – БУДЬ ЛАСКА" - Александр Гончаров

"ІНВЕСТИЦІЙ У ОБОРОННУ ГАЛУЗЬ – ОБМАЛЬ, А У ВИРОБНИЦТВО ГОРІЛКІ – БУДЬ ЛАСКА" - Александр Гончаров

Сьогодні в УП вийшла стаття

«Зірковий час для військових заводів. Як Україна може виробляти більше зброї?

Україні знадобиться ще багато зброї, але не тільки імпортної. Чому вітчизняні заводи працюють не на повну потужність і чи можна це виправити?». Де, зокрема, зазначається: «Війна буде довгою, тож для забезпечення ЗСУ зброєю потрібна стратегія. Неможливо стати «новим Ізраїлем» без довгострокового плану та інвестицій в оборонно-промисловий комплекс».

Припускаю, що мені зараз заперечать, мовляв, хто ж за умов війни інвестуватиме у виробництво. І будуть неправі. На підтвердження наведу дуже показовий приклад.

Отже, від початку повномасштабної війни компанія «Global Spirits» інвестувала в обладнання ЛГЗ «Хортиця» вже більше 49,3 млн грн, забезпечивши роботою понад 2 тис людей, та наростила й розширила експорт в більш ніж 50 країн. Також з перших днів війни «Global Spirits» сплатила 3,6 млрд грн податків в бюджет України.

І я навів тільки один такий приклад. Проте колишнє керівництво «Укроборонпрому» так і не зрозуміло, що в умовах війни 90% звичних інструментів інвестування більше не працюють або програють інфляції. Використовувати їх = втрачати гроші інвесторів. Що ж, будемо сподіватися, що новий молодий керманич УОП щось змінить на краще.