"Одним із самих слабких місць для ЗСУ є снаряди" - Павло Вернівский

"Одним із самих слабких місць для ЗСУ є снаряди" - Павло Вернівский

Саме через затримки поставок снарядів зі США ми втрачали території останні півроку. А відновлення цих поставок нарешті дозволить стабілізувати фронт.

А тепер дивіться. Насправді ж мова не йдеться про якісь космічні цифри. Навіть 10-15 тис снарядів в день можна було б вирішити цю проблему.

Що таке 10-15 тис снарядів в день? Це 300-450 тис в місяць.

І для того щоб наростити виробництво цих снарядів, то треба: гроші, обладнання, сировина, кадри!

Скільки треба грошей? Припустимо 1000 дол. Звичайно, щоб забезпечити таку ціну, то потрібно додатково розпланувати весь процес виробництва, але повірте, що це нормальна практика у виробництві зброї.

І виходить, що в місяць це 300-450 млн дол. В рік 4,2-5,4 млрд. Це дуже велика цифра, але не забуваємо про кінцеву ціль. І не забуваємо також, що нам союзники в цьому році дадуть десь 40 млрд дол фінансової допомоги. Раніше також давали не менше. Тому якби стояв пріоритет, то гроші знайти можна було б.

Йдемо далі. Обладнання. Уряд може його також закупити. Хай це буде коштувати 2-3 млрд. І передача цього обладнання виробникам в подальшому може використовуватись в якості аргументу «чому снаряд має коштувати 1000 дол, а не 3000». Доречі, обладнання можна отримувати у вигляді допомоги союзників.

Сировина. Аналогічні інвестиції. Взагалі мені дивно чого при наявності величезної кількості азотних підприємств та самої технології, в нас досі існує проблема виробництва порохів. Аналогічно, додаткову сировину можна отримувати у вигляді допомоги від союзників

Кадри. Фахівців та компанії можна залучати з різних галузей. Для того щоб стимулювати виробництво, всім задіяним в процесі має бути пріоритет бронювання. Повірте, знайти 100 металообробних підприємств в Україні, кожне з яких би робило 4500 снарядів в міс (150 на день) зараз не є великою проблемою.

Тільки їх треба знайти. Кожному дати технологію, забезпечити обладнанням, поставками сировини. Контрактами. І вимагати лише робити снаряди по 1000 дол. Щось на кшталт франчайзингового моделі бізнесу.

От тільки в нас уряд настільки імпотентний, що не може цих речей зробити.