ОФІЦІЙНА СКАРГА НА ДІЇ ТРАМПА, ОСНОВНІ ТЕЗИ (українською)

ОФІЦІЙНА СКАРГА НА ДІЇ ТРАМПА, ОСНОВНІ ТЕЗИ (українською)

Комітетом з розвідки Палати представників США (голова — Адам Шифф) оприлюднено скаргу на дії президента Трампа у справі його тиску на керівників України з метою отримати компромат на Байдена, головного суперника Трампа на президентських виборах-2020.

Отже, Трамп тиснув на Зеленського аби той:
продовжив розслідувати дії Байденів; допоміг знайти в Україні сервер демократів, звідки ніби й "почалося полювання на відьом"; обовязково зустрівся або поговорив з особами, уповноваженими Трампом — Джуліані та Барром (генпрокурором США).

Трамп спочатку, ще навесні, хвалив Луценка, та радив Зеленському залишити його на посаді.

Першими про телефонну розмову Трампа й Зеленського 25.07 написали на сайті президента України, ніхто точно не міг сказати що спонукало Трампа провести цю розмову.

Через кілька днів після розмови 25.07 Трампа зі Зеленським від керівників США прийшов наказ засекретити аудіозапис розмови та її стенограму, і взагалі перенести все на окремий секретний сервер через побоювання про звинувачення проти президента США стосовно зловживання посадою.

26.07, наступного дня після дзвінка, спецпредставник США в Україні, Волкер, та посол о США в ЕС, Сондланд, вилетіли до Києва аби розповісти місцевим керівникам, що їм треба робити згідно з настановами Трампа.

Тим часом Джуліані активно спілкувався з Богданом, Бакановим і Єрмаком.

Ще у березні, до першого туру виборів, генпрокурор Луценко повідомив, що Ситник і Лещенко у 2016 втручалися в американські вибори, заручилися для цього допомогою посла США Йованович; і що Байден тиснув на Порошенка аби той звільнив Шокіна через розслідування проти фірми «Бурізма».

Ще наприкінці 2018 Джуліані розмовляв скайпом зі Шокіним, а у січні (Нью Йорк) та у лютому (Варшава) Джуліані двічі зустрічався з Луценком; 25.04 Трамп назвав звинувачення Байдена Луценком великим і неймовірним; 06.05 Держдеп сказав, що Йованович завершує свою роботу послом.

09.05 Джуліані хотів полетіти до Зеленського; 10.05 він скасував цей візит через те, що Зеленського оточують "вороги США та президента Трампа"; 11.05 Луценко дві години розмовляв зі Зеленським аби його залишили на посаді генпрокурора.

Весь цей час Зеленському давали знати, що "м’яч на його стороні"; після інавгурації Зеленського Джуліані зустрівся з Холодницьким і Теліженком, колишнім дипломатом; 21.06 Джуліані твітнув, що Україні пора вже діяти, якщо вона хоче взнати як її обманула Гілларі Клінтон.

А в середині липня стало відомо про раптову зміну у ставленні президента США до України, про його вимогу притримати військову допомогу для неї, поки та не почне щось робити у справі Байдена; що врешті й призвело до тієї телефонної розмови Трампа зі Зеленським 25.07