"ОФШОРНИЙ ЗЕ" - Дмитро "Калинчук" Вовнянко

"ОФШОРНИЙ ЗЕ" - Дмитро "Калинчук" Вовнянко

Міжнародний консорціум журналістів-розслідувачів оприлюднив матеріали проекту «Pandora Papers» про причетність низки світових лідерів до офшорних схем. Працювали над проектом більше 600 журналістів по всьому світові, публікацію результатів їхніх розслідувань здійснила британська газета «Guardian». Фігурантами розслідувань стали президент Азербайджану Алієв, президент Чехії Бабіш, партнер Путіна Тимченко, тощо. Від України в роботі брала участь журналістська агенція «Слідство.Інфо». Результатом їхньої роботи став фільм «Офшор 95».

 Усі ці речі я перелічую, бо переконаний на 180% - «позитивні блогери» з пулу ОПУ зараз завиють ніби фільм був знятий на замовлення Порошенка. Фокус у тому, що керівницю «Слідство.Інфо» Анну Бабінець в симпатіях до Порошенка точно не запідозриш, а часи президентства вона налила йому за комір багато сала. Зрештою, проект міжнародний.

 Скажу чесно, чогось нового з фільму я дізнався небагато. Так, бізнес студії «Квартал 95» був організований через фірми-офшори. Так, власниками офшорів були Зеленський, брати Шефіри, Яковлев, а трастовим власником – Іван Баканов, нинішній керівник СБУ. Так, Зеленський ударно ухилявся від сплати податків в Україні. Так, офшори Зеленського підозрювали в участі в операціях з виведення олігархом Коломойським коштів з банку «Приват», в т ч коштів американського рефінансу, тобто грошей з бюджету США. Маленький додаток, виводив кошти він влітку-восени 2014 р., як раз тоді коли «Коломойський рятував Україну». 100500 разів, в т ч мною було вже сказано що Україну рятували тоді Порошенко, Яценюк, Муженко, Полторак та Назаров, а апогеєм «рятування» від Коломойського став Іловайськ.

 


Все це ми знали й раніше. Проте, тепер ці твердження здобули підтвердження у документах «Pandora Papers». Так, Володимир Зеленський і його оточення шахрували з податками. Саме це дозволило і Зеленському і Шефіру обрости квартирами в Лондоні. І не просто квартирами. У фільмі показали квартиру Шефіра – в центрі Лондона, напроти музею Шерлока Холмса на Байкер-стріт.

 І два моменти яких ми раніше не знали. Перший – Коломойський на момент обрання Зеленського президентом був СПІВВЛАСНИКОМ офшору Зеленського і компанії. Простіше кажучи він мав потужний важіль впливу на весь їхній бізнес. Ймовірно – він ще й нині має цей важіль, тобто в будь-який момент може роботу студії «Квартал 95» заблокувати.

 І друге. Відомо, що Зеленський ще досі отримує роялті від продажу продуктів «Кварталу 95», в т ч від продажу серіалів російському напівдержавному каналу СТС (під час війни – хіба не дрібниці?). Так от отримує він ті роляті НЕЗАКОННО. Він більше не власник студії – свої акції він передав своєму помічникові Сергію Шефіру. Тобто те що Зеленський і Шефір подають за роялті, це класичний нетрудовий дохід, простіше – хабар. Правда цікаво?

 Розслідування «Слідство.Інфо» частково підтвердило розслідування каналу «Прямий» зроблене весною 2019 р. – Зеленський допомагав Коломойському виводити кошти з банку «Приват». Тобто Зеленський прямо дотичний до спроби викрадення коштів мільйонів українців, якої вдалося уникнути виключно завдяки рішучим діями президента Порошенко і голови НБУ Валерій Гонтаревої. Але й це ще не все.

 Пригадаємо березень поточного року. Депутат Гео Лерос оприлюднив відеозйомку розмови з Геннадієм Лазутіним, бізнес-партнером Івана Баканова та Сергія Шефіра, де Лазутін прозповідає про їхніе спільне «героїчне» минуле, і не менш «героїчне» сьогодення. Лазутін там багато розповідає про пристрасть Зеленського до кокаїну. Але крім того Лазутін розкрив схему як «порішати» з СБУ. Є певний рахунок певної офшорної фірми Баканова. Туди треба перевести гроші. І тіп-топ.

 Тобто байки про «президента який не бере» - лише байки. Офшорні схеми діють досі. І Зеленський так само отримує «роялті». Може – готівкою. А може – переліченням на рахунок іншого офшору. Документи «Pandora Papers» до кінця ще не розібрані. Отже – на нас чекає ще багато дивних відкриттів.