Підсумки тижня в освіті: головні події

Підсумки тижня в освіті: головні події

В Україні відкрито курси для вступників з окупованих територій. Міносвіти запровадило пілотний проєкт безоплатних підготовчих курсів для вступників з тимчасово окупованих територій. Проєкт буде реалізовуватись на базі дев’ятьох українських університетів.

Професія онлайн-учителя може стати однією із затребуваних. Національне агентство кваліфікацій включило професію онлайн-учителя до найбільш популярних професій, що можуть бути дуже затребувані вже в найближчому десятилітті.

Майно закладів освіти зможуть приватизовувати. Верховною Радою в першому читанні схвалений законопроєкт, який дозволить приватизувати майно закладів освіти, що понад три роки не використовуватиметься в освітньому процесі.

ВР розгляне питання про контракти вчителів-пенсіонерів. На розгляді Верховної Ради знаходиться проєкт закону, яким пропонується виключити норми щодо припинення безстрокового трудового договору з учителями, які досягли пенсійного віку, та укладання однорічних трудових договорів.

МОН і Комітет ВР розроблять закон про професійну освітуПланується, що законопроєкт буде спрямований на розвиток та належне функціонування закладів профтехосвіти. У МОН зазначають, що документ ґрунтуватиметься на європейських стандартах та практиці українських стейкхолдерів.

В Україні створили раду з питань розвитку середньої освіти. Консультативна рада діятиме в статусі дорадчого органу при Президентові України. Планується, що основними завданнями ради стане моніторинг освітнього простору, стану реформування системи середньої освіти та аналіз законодавства.

Уряд дещо послабив карантинні обмеження для закладів освіти. З 24 лютого в Україні буде встановлений жовтий рівень карантину, при якому діятимуть обмеження, які діють після жорстких зимових карантинних обмежень. Також будуть запроваджені деякі послаблення, зокрема, й для закладів освіти.

Більшість учителів і батьків вважає дистанційку неефективною. Результати анонімного опитування учасників освітнього процесу свідчать про те, що понад 70% педагогів і 80% батьків вважають дистанційне навчання менш ефективним, ніж безпосереднє навчання в школі.

Мінфін: Закон «Про освіту» не забезпечений фінансово. За словами заступника міністра фінансів Романа Єрмоличева, закон України «Про освіту» не має фінансового забезпечення в частині необхідності підняття рівня найменшого посадового окладу вчителя до чотирьох прожиткових мінімумів.

МОН: зменшувати надбавки за престижність некоректно. У Міністерстві освіти наголошують, що позиція деяких територіальних громад стосовно зменшення відсотку надбавки за престижність в 2021 році у зв’язку із підвищенням посадових окладів на 20 %, є некоректною.

Дитячий омбудсмен підтримує заборону мережі TikTok. Уповноважений із прав дитини висловився на підтримку заборони в Україні соцмереж, у яких немає контролю за шкідливим для дітей контентом. Він зазначає, що така практика сьогодні діє в інших країнах, наприклад, у США та в Італії.

МОН визначило допустиму кількість уроків для учнів 5-9 класів. Міністерством освіти і науки затверджена Типова освітня програма для 5-9 класів закладів загальної середньої освіти, якою, зокрема, визначено навчальне навантаження учнів.