Підсумки тижня в освіті: головні події

Підсумки тижня в освіті: головні події

Розпочались тендери із закупки ноутбуків для вчителів. За інформацією Міністерства освіти, в усіх областях та кількох районах столиці оголошено тендери на закупівлю ноутбуків для вчителів. Очікується, що цього року буде закуплено 57 тисяч комп'ютерів.

В Україні затвердять нове положення про атестацію вчителів. Міністерством освіти розроблений новий проєкт про атестацію педпрацівників. Документ визначає порядок проведення атестації як системи заходів, спрямованих на оцінювання педагогічної діяльності.

МОН запрошує школи до участі у Дні прибирання. Міністерство освіти запрошує школи взяти участь у Всесвітньому дні прибирання, метою проведення якого є прибирання сміття та відходів з річок, лісів та вулиць. Проведення акції відбудеться 18 вересня.

Закладам освіти варто підготуватися до переходу в онлайн. У разі переведення території України з «зеленого» на «жовтий» рівень епідемічної небезпеки, працювати у звичайному режимі зможуть лише заклади освіти, колективи яких провакциновані.

Першою дозою вакциновано 40% працівників, дотичних до навчання. За словами міністра охорони здоров'я, першою дозою вакцини від COVID-19 щеплено понад 40% працівників сфери освіти, дві дози отримали 30%. Ця цифра враховує не лише педагогів, але й тих, хто працює в освітніх закладах.

Дані про щеплення освітян мають бути деперсоніфіковані. Освітній омбудсмен Сергій Горбачов наголошує, що отримання персональних даних про стан вакцинації в колективах від закладів охорони здоров'я може стати приводом для тиску і змушення до вакцинації.

Уряд підвищив премії переможцям конкурсу «Учитель року». Розмір премій переможцям та призерам конкурсу «Учитель року» буде збільшено удвічі. За перше місце присуджуватимуть премію в розмірі 60 тисяч грн, за друге – 54 тисячі грн, за третє – 48 тисяч грн.

Затверджено нові форми шкільної звітності. Міністерство освіти затвердило нові форми звітності з питань діяльності закладів загальної середньої освіти. Наказ відомства встановлює форму звітності для шкіл та форму звітності для управлінь освіти.

Заклади освіти поки продовжать працювати у звичайному режимі. У МОЗ вирішили відтермінувати введення «жовтого» рівня епідемічної небезпеки. Усі заклади освіти країни найближчими днями продовжать роботу у звичайному режимі за правилами «зеленого» рівня.

У МОЗ порадили батькам прискорювати вакцинацію учителів. Головний санітарний лікар порадив батькам порушувати питання вакцинації освітян на педагогічних радах. Також чиновник наголосив, що у деяких регіонах батьки власним прикладом стимулюють учителів вакцинуватися.

Освітяни вакцинуються повільними темпами, – МОЗ. Вакцинація працівників освітньої сфери триває повільними темпами, через що МОЗ має намір пом'якшити вимоги та дозволити працювати школам і вишам у «жовтій» зоні при вакцинації 80% персоналу лише першою дозою вакцини.