Підсумки тижня в освіті: головні події

Підсумки тижня в освіті: головні події

Мінцифри виявило корупцію при закупівлі ноутбуків для вчителів. За словами міністра цифрової трансформації, йдеться про корупцію з подальшим отриманням «відкатів» на мільйони гривень. Усі тендери із закупівлі ноутбуків для вчителів направлені на повторну експертизу.

Мін’юст проведе кампанію в школах щодо протидії булінгу. Міністерство юстиції розпочинає в закладах освіти інформаційну кампанію щодо протидії булінгу. Булінг є доволі поширеним явищем в освітніх закладах усього світу, зокрема й України.

Президент утворив Раду з молодіжних питань. Рада створена з метою сприяння розвитку потенціалу молоді, її самореалізації та активної участі в суспільному житті.

Міністерству освіти і міністерству охорони здоров'я доручено прискорити вакцинацію освітян. Профільні міністерства мають прискорити темпи вакцинації шкільного персоналу через перехід країни до «жовтого» рівня епідемічної небезпеки.

Україна позичила 200 млн доларів на вдосконалення вищої освіти. Кошти призначені для фінансової підтримки об'єднаних університетів, інвестиційної підтримки ефективних закладів вищої освіти та розбудови цифрової інфраструктури.

Кабмін затвердив порядок організації інклюзії в школах. Документ визначає організаційні засади інклюзії та затверджує нову форму індивідуальної програми розвитку й ведення рівнів підтримки в освітньому процесі для учнів з особливими освітніми потребами.

Найкращі учасники ЗНО щомісяця отримуватимуть 10 тисяч грн. Стипендії призначатимуть щороку за результатами участі у ЗНО. Також по 100 тисяч грн отримають переможці міжнародних учнівських олімпіад з математики, фізики, інформатики та хімії.

МОН шукає додаткові кошти для збільшення зарплат учителів. У проєкті держбюджету на 2022 рік на сферу освіти заплановано виділити на 16,7 млрд грн більше, ніж у 2021 році. На зарплату вчителів пропонується виділити 108 млрд грн.

Проєкт освітнього бюджету становить 185,6 млрд грн. У держбюджеті на 2022 рік заплановано виділення на потреби освіти понад 185 млрд грн. Ним передбачено збільшення стипендій, розвиток інклюзивної освіти та безбар’єрного простору.

Міністр освіти закликав освітян вакцинуватися. У зверненні до педагогів Сергій Шкарлет закликав освітян свідомо й виважено підійти до питання вакцинації проти коронавірусу й не зволікати із захистом себе та дітей.

Рівень вакцинації в школах контролюватимуть державні органи. Міністр охорони здоров’я повідомив, що кількість вакцинованого персоналу в навчальних закладах будуть контролювати Держспоживслужба та Національна поліція.

Уряд встановив нові карантинні правила для закладів освіти. Відповідно до змін, що встановлюють нові карантинні обмеження, у червоних зонах школи зможуть працювати офлайн, якщо 100% персоналу пройде повну вакцинацію. Нові правила діятимуть з 20 вересня.