Підсумки тижня в освіті: головні події

Підсумки тижня в освіті: головні події

Конкурс Учитель року проведуть у чотирьох номінаціях. Традиційний конкурс «Учитель року» буде проведений у чотирьох номінаціях: «Біологія», «Інформатика», «Мистецтво» та «Основи правознавства». Реєстрація учасників конкурсу триватиме до 31 жовтня.

МОН оновило перелік модельних програм для 5 класів НУШ. Відтепер у переліку налічується 82 програми. За цими модельними програмами цього року навчатимуться п’ятикласники пілотних класів НУШ, а з наступного року розпочнуть навчання всі п’яті класи.

Освітня профспілка висунула свої вимоги до влади. Профспілка працівників освіти доєдналася до ініціативи Федерації профспілок та взяла солідарну участь у акції протесту, висунувши власні вимоги проти звуження прав та гарантій освітян.

В Україні вивчать питання організації дистанційного навчання. Держслужба якості освіти розпочала вивчення питання організації освітнього процесу в школах, які перейшли на дистанційне навчання. За результатами моніторингу буде проаналізовано сильні й слабкі сторони організації навчання.

У Києві розпочались перевірки стану вакцинації вчителів. Перевірки відбуваються через ситуацію в одній зі столичних шкіл, в який працівники закладу не змогли пред’явити підтвердження вакцинації. До перевірок залучено більше 10 груп контролю.

Університети отримали доступ до електронних баз EBSCO. Майже 200 вишів та наукових установ отримали можливість використовувати безкоштовний доступ до електронних баз даних платформи EBSCO. Платформа об’єднує бази даних з різних галузей та напрямів досліджень.

Мінекономіки планує збільшити зарплати вчителів до 20 тисяч. Міністерством економіки розроблений План заходів з модернізації систем оплати праці в державному секторі, реалізація якого має дозволити збільшити заробітні плати, зокрема, вчителів.

Усіх освітян зобов'язали вакцинуватися проти COVID-19. Працівників закладів освіти віднесено до переліку професій, для яких щеплення проти COVID-19 стане обов’язковим. Відповідний наказ МОЗ зареєстрований в Міністерстві юстиції і набере чинності за місяць.

Освітян, які не щепляться впродовж місяця, відсторонять від роботи. У МОЗ заявляють, що працівники закладів освіти, які впродовж найближчого часу не пройдуть щеплення проти COVID-19, будуть відсторонені від роботи без збереження заробітної плати.

В Україні ще не вакцинували 107 тисяч працівників шкіл. В Україні поки не вакцинованими залишаються більше 100 тисяч працівників шкіл, що складає 17% від загальної кількості працівників. Водночас понад 53% (345 тисяч) освітян вже пройшли повний цикл вакцинації.

МОЗ розпочинає перевірки працівників шкільних їдалень. Міністерство охорони здоров'я проведе раптові перевірки на носійство, зокрема, золотистого стафілокока, у працівників шкільних харчоблоків. Перевірки ініційовані через випадки спалахів гострих кишкових інфекцій.