Підсумки тижня в освіті: головні події

Підсумки тижня в освіті: головні події

МОН надало рекомендації з викладання шкільних предметів. Відомством розроблені методичні рекомендації для вчителів щодо викладання навчальних предметів в 2021/22 навчальному році. Документ містить поради, яких учителі мають дотримуватись у практичній роботі.

На дистанційному навчанні перебувають 7% шкіл країни. За даними Міносвіти, на дистанційному навчанні через відсутність достатньої кількості вакцинованих працівників перебуває 7% українських шкіл. На початку жовтня таких шкіл було вдвічі більше.

МОН: кількість освітян, які обрали шлях щеплення, зростає. Міністр освіти наголошує, що кількість учителів і працівників шкіл, які обирають шлях щеплення від COVID-19, продовжує зростати. У більшості регіонів показник вакцинованих працівників шкіл сягнув 80%.

МОН апробує випускний іспит для магістрів з права. Освітнім відомством затверджено Програму єдиного державного кваліфікаційного іспиту за спеціальностями «Право» на магістерському рівні вищої освіти. Апробаційний іспит відбудеться у грудні 2021 року.

Нові обмеження щодо перевезень не стосуватимуться школярів. Нові правила перевезень пасажирів між регіонами, які почнуть діяти з 21 жовтня, не стосуватимуться неповнолітніх пасажирів, оскільки для них не передбачена можливість щеплення проти COVID-19.

Україна візьме участь у програмі «Горизонт Європа». Україна стане учасником Рамкової Програми з досліджень та інновацій «Горизонт Європа». Очікується, що українські вчені зможуть залучати кошти для реалізації спільних міжнародних проектів.

Кабінет Міністрів затвердив положення про ліцей. Уряд затвердив Положення про ліцей, яке врегульовує засади діяльності ліцеїв як закладів загальної середньої освіти. Згідно з документом, ліцеї забезпечуватимуть здобуття профільної середньої освіти.

Ляшко про дострокові канікули: щодня інфікуються сотні дітей. Міністр охорони здоров'я, коментуючи ініціативу МОЗ щодо оголошення дострокових канікул у школах, заявив, що кожного дня у сотень дітей виявляють COVID-19, а тисячі учнів та вчителів йдуть на ізоляцію.

МОЗ обіцяє залишити без зарплати нещеплених освітян. Віктор Ляшко наголошує, що якщо до листопада співробітники сфери освіти не матимуть щеплення проти COVID-19, то їх буде відсторонено від роботи без збереження заробітної плати.

Міносвіти рекомендує школам розпочати канікули. Міністерство освіти підтримало ініціативу МОЗ та рекомендувало школам оголосити канікули з 18 жовтня 2021 року. У відомстві просять педагогічні ради шкіл відповідально поставитися до зазначеної рекомендації.

У школах Києва не будуть переносити осінні канікули. Столична влада проігнорувала рекомендації МОН, заявивши, що учні всіх київських шкіл підуть на осінні канікули з 25 жовтня. За словами чиновників, причин для дострокового початку осінніх канікул у Києві немає.

Міносвіти затвердило умови прийому до вишів в 2022 році. Умови прийому до закладів вищої освіти є обов'язковими для вишів незалежно від форми власності та управління та визначають основні правила проведення вступної кампанії наступного літа.

Уряд схвалив проєкт закону «Про дошкільну освіту». Документом запропоновано запровадити інтернатуру для молодих фахівців дошкілля, реалізувати принцип «гроші ходять за дитиною», а також втілити в життя академічну автономію дитячих садків.

У МОЗ почали розмови про продовження шкільних канікул. У Міністерстві охорони здоров'я не виключають продовження шкільних осінніх канікул через рівень захворюваності на COVID-19 школярів. Канікули можуть бути продовжені до 3-4 тижнів.