Підсумки тижня в освіті: головні події

Підсумки тижня в освіті: головні події

Розпочалася реєстрація учасників ЗНО 2022 року. Цього року учасники ЗНО матимуть можливість безоплатно скласти тестування з п'яти навчальних предметів, а також обрати до складання додаткові предмети за плату. Реєстрація учасників триватиме до 09 березня.

Ukraine Global Scholars розпочала відбір учасників програми. Учні 8–11 класів, які мріють навчатись за кордоном, можуть взяти участь у конкурсі і отримати безкоштовну допомогу під час вступу та навчання у найкращих школах та коледжах США та світу.

У вишах низький рівень підготовки іноземних студентів. Результати перевірок університетів, які здійснюють підготовку іноземних студентів, свідчать про системні порушення в організації освітнього процесу для іноземців, що негативно впливає на якість їхньої підготовки.

З початку року кількість госпіталізованих дітей зросла втричі. Наразі на стаціонарному лікуванні перебуває майже дві з половиною тисячі дітей як із підтвердженим COVID-19, так і з підозрою на коронавірус. Зайнято більше ніж 50% ліжок, призначених для лікування дітей.

Програма єПідтримка розширена на підлітків. Підлітки віком від 14 до 18 років зможуть скористатися програмою єПідтримка та отримати кошти від держави у рамках вакцинальної кампанії. Разом із стандартними цілями, кошти можна буде витрачати на освітні потреби.

МОН затверджені цілі у вищій освіті на 2022 рік. Відомством затверджений план, який містить завдання і заходи, що мають бути реалізовані цього року, зокрема, й у вищій освіті. Однією зі стратегічних цілей має стати якісна вища освіта та розвиток освіти дорослих.

План МОН: професійне зростання та вмотивованість учителя. Міносвіти оприлюднений оперативний план відомства на 2022 рік, у якому наголошується, що однією із цілей МОН є професійне зростання педпрацівників, а також їхня вмотивованість до педагогічної діяльності.

59% випускників вишів знаходять офіційну роботу. Найвищі показники зайнятості демонструють спеціалісти (72%), практично на одному рівні показники магістрів (61%) та молодших спеціалістів (60%). Найменші значення працевлаштування у бакалаврів (50%).

Уряд вніс зміни до умов надання субвенції для шкіл. Кабмін удосконалив процедуру надання субвенції у частині встановлення співвідношення обсягу співфінансування з місцевого бюджету залежно від індексу податкоспроможності відповідного бюджету.

Понад половина шкіл навчається дистанційно. Наразі 8 671 школа в Україні працює дистанційно, ще 56 шкіл перебувають на канікулах. За словами міністра освіти, перехід на дистанційну форму навчання відбувається через погіршення епідемічної ситуації у регіонах.

МОН не втручатиметься у вибори керівника НаУКМА. За підсумками наради представників Кабміну, Верховної Ради та спільноти Києво-Могилянської академії у Міністерстві освіти вирішили відмовитись від ідеї непризнання виборів президента університету.

МОН очікує на майже 400 тисяч учасників ЗНО-2022. Цьогоріч Міністерство освіти і науки очікує на 394 тисячі осіб, які мають зареєструватися для участі у зовнішньому оцінюванні. За інформацією міністра освіти, наразі сформовано більше 96 тисяч реєстраційних карток.

Уряд проведе перевірки щодо вимог спільноти НаУКМА. Прем’єр-міністр та представники студентського самоврядування Києво-Могилянської академії досягли домовленості про вивчення фактів та вимог студентів. За результатами перевірки будуть ухвалені рішення.

Webometrics-2022: інтернет-рейтинг українських вишів. Webometrics Ranking of World's Universities опублікував черговий рейтинг університетів світу за рівнем їхньої присутності в інтернеті. Рейтинг охоплює 31 тисячу університетів світу, з них 313 з України.