Підсумки тижня в освіті: головні події

Підсумки тижня в освіті: головні події

МОН рекомендує створювати класи для онлайн навчання. Міністерство освіти і науки рекомендує школам створювати класи, у яких здійснюватиметься онлайн-навчання для дітей, чиї батьки не хочуть, щоб дитина навчалася у звичайному режимі.

Понад 180 тисяч вступників отримають бюджетні місця. Кабінет Міністрів затвердив обсяги державного замовлення на підготовку фахівців у 2022 році. Загальний показник прийому за денною формою здобуття освіти встановлений в обсязі майже 173 тисяч осіб.

Учасники НМТ отримали запрошення на тестування. У запрошенні зазначено дату, час і адресу проведення мультипредметного тесту. Учасникам тестування необхідно самостійно сформувати запрошення і за можливості роздрукувати його.

Вступникам радять не розголошувати адреси пунктів тестування. Учасникам НМТ з міркувань безпеки рекомендовано не розголошувати адреси центрів, у яких вони складатимуть тести. Також з питань безпеки не буде оприлюднений графік проведення тестування.

Вчителі повертаються в Україну, – міністр. За словами Сергія Шкарлета, кількість учителів, які перебувають за кордоном, поступово зменшується. Наразі за кордоном залишається 22 тисяч вчителів. Водночас чотири місяці тому їхня кількість сягала 30 тисяч.

МОН: необхідно показати батькам, що школа є місцем безпеки. У відомстві наголошують, що наразі головне завдання – продемонструвати батькам учнів, що школа є місцем безпеки. Водночас режим освітнього процесу залежатиме від безпекової ситуації у кожному регіоні.

Україна отримає 200 млн євро на зарплати вчителів. Італія надасть безвідсотковий кредит на суму до 200 млн євро, який буде направлений на фінансування заробітних плат педпрацівників закладів загальної середньої освіти.

У небезпечних регіонах школи перейдуть на змішане навчання. Прем’єр-міністр Денис Шмигаль заявив, що у регіонах, в яких буде категорично неможливо розпочати навчальний рік в очному режимі, буде застосовуватися змішане навчання.

Заклади освіти отримали інструкцію з підготовки до зими. Міністерством освіти і науки розроблено нові інструктивно-методичні матеріали щодо порядку підготовки закладів освіти до нового навчального року та опалювального сезону.

У разі повітряної тривоги вступні іспити призупинятимуть. Якщо повітряна тривога буде нетривалою, учасники тестування зможуть повернутися до виконання тесту. У разі тривалої тривоги учасникам буде запропоновано пройти тестування у межах додаткової сесії.

В Україні створили сервіс для оцінювання учасників ЗНО. Платформа створена через те, що в умовах війни було неможливо організувати традиційне ЗНО, надрукувати та доставити матеріали оцінювання, а також перевірити паперові бланки учасників тестування.

Розпочався вступ до коледжів для випускників 11 класу. Розпочалось подання заяв і документів на вступ до коледжів від випускників 11 класу, а також на основі професійної або вищої освіти. Абітурієнти можуть подати заяви на бюджетне та контрактне навчання.

Понад 600 тисяч учителів пройдуть курс з психології. Курс підвищення кваліфікації щодо надання першої психологічної допомоги та емоційної підтримки дітей і підлітків розроблений за участі провідних фахівців із психічного здоров’я із США та Ізраїлю.

У Миколаєві пошкоджено два найбільші університети. Внаслідок ракетного обстрілу Миколаєва пошкоджено два найбільших університети міста – Національний університет кораблебудування та Миколаївський національний університет.

МВС проінспектує школи на дотримання правил безпеки. Міністерство внутрішніх справ проінспектує всі заклади освіти на дотримання вимог організації навчання в умовах війни. Планується, що будуть проінспектовані усі заклади освіти.

Для школярів створять мобільний додаток з безпеки. Міністерство внутрішніх справ планує створити мобільний додаток для школярів, який буде присвячений правилам поводження у надзвичайних ситуаціях.