Підсумки тижня в освіті: головні події

Підсумки тижня в освіті: головні події

Стартував другий етап реєстрації на додатковий НМТ. Другий етап підтвердження участі в додатковій сесії національного мультипредметного тесту триватиме до 10 серпня. Цей етап також мають пройти учасники основної сесії, які не з’явилися на тестування.

Стартувала реєстрація е-кабінетів для вступу в магістратуру. Можливість подання заяв через кабінети відкриється 16 серпня. Для створення кабінету необхідно мати e-mail, а також зазначити номер, PIN-код та рік отримання сертифіката магістерського тесту.

Опубліковано консолідований рейтинг вишів України. Рейтинг охоплює результати 250 закладів вищої освіти, а також визначає найкращі класичні, технічні, аграрні, педагогічні, медичні, мистецькі, приватні університети, а також найкращі університети регіонів.

Відкрито реєстрацію на ЗНО для вчителів. Реєстрація вчителів триватиме до 08 серпня на сайті УЦОЯО. У сертифікації зможуть взяти участь 2500 вчителів початкових класів. У разі перевищення граничної кількості учасників реєстрацію буде припинено достроково.

Учителі сповіщатимуть батьків про перехід дітей в укриття. Алгоритм дій учителя при оголошенні сигналу тривоги передбачає сповіщення батьків про переміщення дітей до укриття. Також алгоритм містить опис інших дій учителя при оголошенні тривоги під час навчання.

Україна підписала меморандум з Дитячим фондом ЮНІСЕФ. Меморандум є продовженням партнерства, що відбувалося до вторгнення росії, і передбачає об'єднання зусиль на тому, щоб діти й молодь якомога менше відчували на собі згубний вплив війни.

Вступники у магістратуру отримали запрошення на тест. Запрошення розміщені у кабінетах учасників тестування. У них зазначено дату, час та адресу екзаменаційного центру. Вступникам необхідно самостійно сформувати запрошення зі свого кабінету.

Опубліковано перші рейтингові списки вступників. Для інформування вступників про конкурсну ситуацію, система «Вступ.ОСВІТА.UA» розпочала публікацію списків абітурієнтів, які подають заяви до вишів. Оновлення системи відбувається тричі на добу.

Абітурієнти зможуть вступати без приписних посвідчень. Зарахування вступників може здійснюватися на підставі письмового зобов'язання здійснити оформлення військово-облікового документа впродовж шести місяців від початку навчання.

У Києві заявили, що більшість батьків за офлайн навчання. Попередні дані опитування батьків школярів, що зараз триває у столичних закладах освіти, свідчать про те, що майже 70% обирають очну форму навчання для своїх дітей з 1 вересня.

Абітурієнтів закликають вступати до вишів самостійно. Родичі деяких вступників реєструють е-кабінети та подають заяви до закладів освіти на власний розсуд. Окрім того, деякі приймальні комісії реєструють кабінети та подають заяви замість вступників.

МОН готує чотири моделі освітнього процесу. Міністерство освіти і науки готує чотири моделі освітнього процесу для нового навчального року: очне, дистанційне, змішане навчання та індивідуальна форма роботи (екстернат або сімейна форма навчання).

У шкільному курсі залишать кількох російських авторів. Твори письменників, які писали російською мовою, але творчість яких була тісно пов’язана з Україною, будуть залишені у шкільній програмі зарубіжної літератури.

Результати НМТ уможливлять вступну кампанію. В Українському центрі оцінювання якості освіти наголошують, що поширення інформації про те, що в учасників, які проходили тестування в останні дні, було більше шансів отримати вищі результати, є міфом.

В Україні завершено основну сесію НМТ. Уперше в історії України масове тестування проводилося онлайново. Для забезпечення 20 змін тестувань у межах основної сесії було створено та задіяно 566 екзаменаційних центрів в Україні та 64 за кордоном.

Вибір форми навчання буде за батьками, – міністр. За словами Сергія Шкарлета, батьки матимуть право вибору форми навчання своєї дитини. Адміністрації шкіл мають створити умови для очного та дистанційного навчання.

У ВР хочуть обмежити вплив «руского міра» на освіту. Група народних депутатів із різних фракцій та груп парламенту пропонує заборонити використовувати джерела інформації російської федерації в освітніх програмах, науковій та науково-технічній діяльності.