Підсумки тижня в освіті: головні події

Підсумки тижня в освіті: головні події

Учасникам пробного ЗНО 2022 року повернуть кошти. Учасникам пробного ЗНО, що цього року не відбулося, будуть повернені кошти, сплачені ними при реєстрації. Для повернення коштів буде використаний сервіс Українського центру оцінювання якості освіти.

Держава каратиме освітян-колаборантів. У Міністерстві з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій наголосили, що всі, хто добровільно та власних переконань пішли на співпрацю з окупантами, невідворотно нестимуть за це відповідальність.

Профспілки пропонують проіндексувати мінімальну зарплату. У профспілках зазначають, що індексація дозволить недопустити в 2023 році розривів між розмірами посадового окладу І тарифного розряду та фактичного розміру прожиткового мінімуму.

На бакалаврат зарахували 131 тисячу першокурсників. За інформацією МОН, за державним та регіональним замовленням на бакалаврат зараховано 56 тисяч студентів, зокрема за квотою-2 майже 11 тисяч. На контрактну форму навчання – 75 тисяч вступників.

Вступна кампанія для осіб з окупованих територій триває. Вступна кампанія для вступників із тимчасово окупованих територій та особливо небезпечних територій триває. Процес надання рекомендацій до зарахування триватиме до 29 вересня.

Видатки на освіту наступного року складуть 155 млрд грн. Видатки на освіту стануть третьою за розміром статтею видатків Державного бюджету після видатків на національну безпеку та оборону і медицину. Проект бюджету-2023 схвалений урядом.

Європа надасть €100 млн на підтримку українських шкіл. Президент Європейської Комісії Урсула фон дер Ляєн анонсувала надання 100 млн євро на підтримку українських шкіл. За її словами, півмільйона українських дітей розпочали навчальний рік у ЄС.

Програма відновлення передбачає відбудову шкіл. Відбудова України буде поділена на декілька основних етапів, перший із яких – це негайне відновлення, що передбачає відбудову об’єктів критичної інфраструктури, зокрема, лікарень та шкіл.

Соціальні зобов’язання держави будуть виконані. За словами прем'єр-міністра Дениса Шмигаля, для покриття дефіциту державного бюджету наступного року планується залучення міжнародної фінансової допомоги та випуск військових облігацій.

Всеукраїнську школу онлайн доповнять новим контентом. За інформацією МОН, до кінця року на платформу будуть додані уроки та матеріали для самопідготовки з 18 дисциплін для 5–11 класів. Школярі в Україні та за кордоном зможуть безперервно навчатись онлайн.

В Україні розроблять нові вимоги щодо сховищ у школах. За словами Дениса Шмигаля, усі школи мають бути обладнані надійними укриттями. У школах потрібно невідкладно будувати або облаштовувати укриття за новими стандартами.

На облаштування шкільних укриттів виділять 1,5 млрд грн. За словами міністра освіти Сергія Шкарлета, субвенція буде спрямована на облаштування спеціальних споруд або укриттів за новими стандартами.