Підсумки тижня в освіті: головні події

Підсумки тижня в освіті: головні події

У ВР пропонують зробити іноземну предметом НМТ на вибір. У парламенті зареєстрований законопроєкт, яким запропоновано зробити обовʼязковими предметами НМТ лише українську мову та математику, а інші два предмети запропонувати учасникам на вибір.

МОН планує змінити принцип фінансування освіти. За словами міністра освіти і науки, ключовою формулою фінансування освіти має стати принцип «гроші йдуть за людиною», що дозволить громадянам бути суб’єктами освітньої політики.

Провести ЗНО в традиційному форматі неможливо. Директор директорату фахової передвищої, вищої освіти МОН Олег Шаров повідомив, що відомство не планує відмовлятися від ЗНО, але провести його неможливо через безпекові питання та проблеми з логістикою.

Оновлений курс інформатики масштабують на всі школи. Наступного року оновлений курс інформатики буде масштабований на всі школи. У Міністерстві цифрової трансформації підкреслюють необхідність позбутися застарілих підходів у викладанні інформатики.

Оприлюднений проєкт умов вступу до вишів у 2023 році. Основними новаціями вступної кампанії у 2023 році стане збільшення кількості обов’язкових предметів НМТ – українська мова, математика, історія України та одна з іноземних мов.

Мінімальний бал на бюджет планується на рівні 130 балів. У 2023 році для вступу на місця держзамовлення абітурієнту буде необхідно мати конкурсний бал не менше ніж 130. Також мінімальні бали передбачені для юридичних та медичних спеціальностей.

Міністр: ми забезпечуємо навчання попри відсутність світла. Сергій Шкарлет заявив, що МОН з обласними департаментами освіти і науки напрацьовано величезну кількість рекомендацій, що враховують передовий досвід українських вчителів.

Більшість учнів навчаються очно або змішано. За інформацією МОН, наразі 2 млн 238 тисяч українських школярів навчаються у традиційному або змішаному форматі навчання. Водночас 1 млн 751 тисяча учнів навчаються виключно онлайн.

ВР розширила можливості Нацфонду досліджень. Зміни стосуються проведення конкурсів проєктів та функціонування всіх напрямів грантової підтримки фонду. Також закріплена участь фонду у проведенні незалежної наукової експертизи проєктів.

Триває повернення коштів за пробне ЗНО 2022 року. 19 тисяч учасників пробного ЗНО подали заяви про повернення коштів і отримали на свої рахунки понад 3 млн грн. Ще 2 тисячі осіб перерахували кошти на підтримку ЗСУ на суму понад 500 тисяч грн.

У Києві з'ясують обсяг освітніх втрат школярів. Моніторинг освітніх прогалин буде проведений серед учнів 8 та 10 класів шляхом комп'ютерного тестування. У ході дослідження буде вивчено досягнення школярів з української мови, математики, історії, фізики та хімії.

Педагогічну сертифікацію поширять на мовників та математиків. Міністерство освіти і науки планує запровадити сертифікацію вчителів базової середньої освіти – мовно-літературної і математичної освітніх галузей та керівників закладів освіти.

Освітнім хабам у 10 регіонах передали робоче обладнання. 10 обласних освітніх хабів отримали мобільні освітні сервери та комплекти обладнання для покращення дистанційної освіти. Серед обладнання ноутбуки, повербанки, освітлення та мікрофони.