Підсумки тижня в освіті: головні події

Підсумки тижня в освіті: головні події

Реєстрацію на сертифікацію вчителів припинено достроково. Реєстрацію вчителів початкових класів для проходження сертифікації у 2023 році припинено через вичерпання визначеної квоти місць. Загалом освітянами подано 1500 заяв для участі у сертифікації.

Фракція ЄС заблокувала рішення щодо моделі НМТ. ВР не змогла з першої спроби ухвалити в цілому законопроект, що відкриває шлях до проведення вступної кампанії за результатами НМТ. Суперечки виникли через невключення тесту з історії до переліку обов'язкових.

Бал з історії України матиме найвищу вагу для гуманітаріїв. За словами міністра освіти і науки, для вступу до університетів на гуманітарні спеціальності ваговий коефіцієнт балів за частину мультитесту з історії України буде найбільшим.

Ухвалення моделі НМТ: варіанти і виклики. Історія із затвердженням переліку вступних іспитів до вишів, яким цього року вирішили опікуватися народні обранці, продовжується. Бліцкриг із затвердженням моделі НМТ не вдався. Що очікує на модель НМТ?

Учителі-пенсіонери можуть працювати без контракту. Конституційний суд визнав неконституційною норму закону «Про повну загальну середню освіту» щодо можливості вчителям пенсійного віку працювати в школі виключно за контрактом.

Рішення щодо моделі НМТ не збурить суспільство, – МОН. У відомстві запевнили, що разом із освітнім комітетом ВР ухвалять зважене рішення щодо моделі проведення мультипредметного тесту в частині діалогу, що виник навколо тесту з історії України.

МОН: ситуація з історією України в НМТ не є критичною. У МОН наголосили, що ситуація навколо тесту з історії України не є настільки критичною, як кажуть деякі народні депутати, оскільки більшість вступників третім предметом за вибором обере саме цей тест.

УЦОЯО погоджується з моделлю НМТ за схемою 2+1. Український центр оцінювання якості освіти погоджується з моделлю НМТ, що була представлена МОН. Зазначена модель була узгоджена на основі різних думок представників батьківської та освітянської спільноти.

МОН планує навчати англійської мови всіх учителів. Міносвіти має намір розпочати системне навчання шкільних учителів англійській мові. За словами чиновників відомства, йдеться не лише про вчителів-філологів, а й вчителів нефілологічних предметів