Підсумки тижня в освіті: головні події

Підсумки тижня в освіті: головні події

Учителі не підтримують ідею додаткового навчального року. Переважна більшість освітян і батьків не схвалюють ідею проведення додаткового «реабілітаційного навчального року» через необхідність компенсації прогалин у навчанні, що зумовлені війною.

Реєстрація для участі в НМТ розпочнеться 3 квітня. Міністерство освіти і науки затвердило календар проведення НМТ в 2023 році. Реєстрація учасників національного мультипредметного тесту розпочнеться 3 квітня та триватиме до 3 травня.

Основна сесія НМТ розпочнеться 5 червня. Основна сесія мультипредметного тесту цього року розпочнеться 5 червня та триватиме впродовж трьох навчальних тижнів – до 23 червня. Проведення додаткової сесії тестування заплановане на 11–24 липня.

Оксен Лісовий призначений міністром освіти і науки. Новим міністром освіти і науки призначено очільника Національного центру «Мала академія наук». Відповідне рішення ухвалено Верховною Радою. Лісовий став 12-м українським міністром освіти і науки.

Уряд розпочне тотальну боротьбу з освітньою бюрократією. За словами віцепрем'єра з інновацій, розвитку освіти та технологій Михайла Федорова, тотальна боротьба з бюрократією стануть ключовим вектором роботи у напрямку реалізації освітньої реформи.

Цифровізація стане одним з напрямів освітньої реформи. У рамках цифровізації освіти в Україні відбудеться розширення застосунку Дія на освітній напрям. Також планується створити нові сервіси для школярів, студентів та батьків.

В Україні розпочнуть реформу дошкільної освіти. Верховна Рада підтримала у першому читанні законопроєкт про реформу дошкільної освіти. Очікується, що реалізація законопроєкту має докорінно змінити підходи та систему здобуття дошкільної освіти.

Третина українців не володіє жодною іноземною мовою. 32% дорослих громадян не володіють жодною іноземною мовою. Водночас 68% українців зазначають, що мають певні знання принаймні однієї іноземної мови, хоча часто ці знання не є глибокими.

Маємо створити умови для вільної роботи вчителів, – міністр. Оксен Лісовий на посаді міністра зосередить свою увагу на зміні культури у школі, зокрема, у підходах до освітнього менеджменту та створення умов для творчої вільної роботи вчителів.

МОН впровадить реформи для порятунку вищої освіти. Міністерство освіти і науки реалізовуватиме комплекс реформ, спрямованих на порятунок вищої освіти. За словами міністра освіти, Україна у будь-якому випадку стикнеться з проблемою якості вищої освіти.

МОН планує розвивати професійні коледжі. Одним із пріоритетів нового керівництва відомства стане розвиток профосвіти та професійних коледжів. Очікується, що до 50% молоді направлять в професійну освіту, де вони зможуть здобути якісну професію.

У МОН і ВР оголосили ініціативу з перевірки дисертацій. Міністр освіти і науки та голова освітнього комітету ВР зобовʼязалися відмовитися від наукових ступенів у разі виявлення в їхніх дисертаціях відхилень від принципів академічної доброчесності.

Директором УЦОЯО призначено Тетяну Вакуленко. Уряд призначив Тетяну Вакуленко на посаду директора Українського центру оцінювання якості освіти. До цього часу Вакуленко обіймала посаду заступниці директора УЦОЯО та координувала проведення PISA в Україні.

Ключовим інструментом вступу є кабінет вступника, – МОН. У відомстві наголошують, що особистий електронний кабінет вступника надаватиме можливість абітурієнтам максимально зручно та дистанційно брати участь у вступній кампанії.