Підсумки тижня в освіті: головні події

Підсумки тижня в освіті: головні події

Презентовано рейтинг вишів «ТОП-200 Україна 2023». До найкращих 20 університетів увійшли 5 столичних університетів, 4 університети з Харкова, по два зі Львова та Дніпра, та по одному з Ужгорода, Тернополя, Вінниці, Одеси, Івано-Франківська, Чернівців і Сум.

Англійська в Україні стане мовою міжнародного спілкування. Уряд готує рішення, що закріпить англійську як мову міжнародного спілкування. У КМУ зазначають, що наразі зростає потреба в людях зі знанням англійської, тому її вивчення має стати доступним.

Вступники до магістратури отримали запрошення на тести. Учасники іспитів отримали запрошення для участі в тестуванні. У запрошеннях зазначено дату, час і місце проведення єдиного фахового вступного випробування та єдиного вступного іспиту.

Київські вчителі не чергуватимуть в укриттях. У столичному департаменті освіти і науки, у відповідь на критику з боку громадськості запевнили, що під час повітряних тривог в Києві допуск до укриттів освітніх установ здійснюватимуть сторожі закладів освіти, а не вчителі.

Шкільні підручники для України друкують в ЄС. Україна отримала перші підручники для НУШ з української мови, що надруковані в Європі за кошти Європейської комісії. Нині МОН веде перемовини щодо друку решти підручників для 5-6 класів за кордоном.

Основна сесія НМТ-2023 добігла кінця. В Україні завершено проведення основної сесії національного мультипредметного тесту, що тривала з 5 червня. Екзаменаційна сесія відбулася в найбільших містах України та в 47 містах за кордоном.

МОН шукає кошти на відновлення освітнього процесу. Міністерство освіти і науки оголосило про початок ініціативи «Школо, ми разом!», метою якої є створення комфортних та безпечних умов для повернення дітей до школи у новому навчальному році.

Цей НМТ є безпрецедентним щодо проявів недоброчесності. Проведення нацыонального мультитесту цього року виявилося безпрецедентним щодо кількості проявів недоброчесності серед вступників. Результати недоброчесних учасників були або будуть анульовані.

Явка вступників на НМТ склала 93%. Незважаючи на ситуацію в країні, явка учасників мультитесту всередині країни виявилася більшою за відвідуваність екзаменаційних центрів за кордоном. Загалом на тестування було зареєстровано 281 тисячу учасників.

В УЦОЯО визнали технічні проблеми на НМТ. Український центр оцінювання якості освіти зіткнувся з низкою технічних проблем при проведенні національного мультипредметного тесту. Водночас переважна більшість учасників отримає результати іспиту.

УЦОЯО не планує оприлюднювати завдання НМТ. Оприлюднення завдань не відбудеться через плани Українського центру оцінювання якості освіти застосовувати ці тестові форми в майбутньому, а також складний процес їх створення.

Вступники на базі 9 класів можуть створювати е-кабінети. Цьогоріч електронні заяви мають подавати вступники, які бажають здобути освіту фахового молодшого бакалавра за денною (дуальною) формою. Подання заяв для вступників розпочнеться 30 червня.

Достовірні й офіційні результати НМТ оголосять до 28 червня. Офіційні результати основної сесії НМТ буде розміщено в кабінетах учасників до 28 червня, оскільки технологія визначення результатів передбачає додатковий аналіз усіх робіт вступників.

Дипломи кількох українських вишів не визнали за кордоном. Україна отримала повідомлення про відмову у визнанні документів про освіту за кордоном, виданих деякими українськими вишами, через фіктивність освітнього процесу та імітацію підготовки студентів.