Підсумки тижня в освіті: головні події

Підсумки тижня в освіті: головні події

Додатковий період реєстрації на НМТ розпочнеться 10 травня. Зареєструватись на НМТ зможуть ті вступники, які реєструвалися в основний період, але отримали відмову. Також зареєструватись зможуть ті, хто не зміг зареєструватись з поважних причин.

У МОН пропонують будувати підземні школи у прифронтових регіонах. На думку заступника міністра Михайла Винницького, необхідно повернути дітей до особистого спілкування. Тому пріоритетом має бути побудова у прифронтових регіонах «нормальних підземних шкіл».

У МОН сподіваються, що 12-річна школа випускатиме свідомих вступників. У відомстві наголошують, що 12-річна шкільна освіта зможе забезпечити підготовку вступників, які свідомо обиратимуть заклад вищої освіти та майбутню професію.

Студенти-чоловіки проходитимуть базову загальновійськову підготовку. З 2025 року буде впроваджена базова військова підготовка для студентів чоловічої статі. Підготовка включатиметься до навчальних планів вишів, як окрема навчальна дисципліна.

Популярні серед вступників виші отримають більше фінансування. Відновлення формульного фінансування вишів спричинить збільшення фінансування закладів вищої освіти, до яких на бюджет вступатимуть абітурієнти з високими балами НМТ.

Реєстрація на вступні іспити в магістратуру розпочнеться 7 травня. Реєстрацію будуть здійснювати приймальні комісії вишів дистанційно або за умови особистої присутності вступника. Для дистанційної реєстрації необхідно мати кваліфікований електронний підпис.

Школи можуть подати заявку на отримання коштів на укриття. Міністерство освіти і науки розпочало прийом заявок на отримання державної субвенції для капітального ремонту або будівництва шкільних укриттів. Для кожної з цих областей визначено граничні обсяги субвенції.

Українські школи наповнені приблизно на 70% потужності. Проєктна потужність українських закладів загальної середньої освіти становить 5,72 млн осіб, що на 1,75 млн перевищує кількість учнів. Наразі школи наповнені орієнтовно на 70%.

Незначна кількість учнів обирає навчання в училищах. Викликом для впровадження профільної середньої освіти є підвищення престижу майбутніх професійних ліцеїв, оскільки незначна кількість школярів після закінчення 9 класу обирає навчання в училищах.

Розпочалась реєстрація випускників коледжів на бакалаврський ЄФВВ. Узяти участь у такому БЄФВВ можуть вступники, які мають або цьогоріч отримають дипломи молодшого спеціаліста, фахового молодшого бакалавра, молодшого бакалавра.

Навчальний рік у школах столиці завершиться 31 травня. Рішення ухвалено з урахуванням того, що школи Києва цього навчального року не припиняли освітній процес, не змінювали терміни канікул та не корегували структуру навчального року.

Комітет ВР підтримав збільшення ваги творчого конкурсу при вступі. Парламентський комітет з питань освіти, науки та інновацій підтримав правку, якою пропонується збільшити вагу творчого конкурсу при вступі до мистецьких закладів вищої освіти до 70%.

Законопроєкт про освітні гранти узгоджено з Офісом Президента. Керівництво профільного парламентського Комітету та Офіс президента погодили винесення законопроєкту, яким будуть впроваджені освітні гранти, на голосування у другому читанні.

Комітет ВР рекомендував ухвалити законопроєкт про освітні гранти. Парламентський комітет з питань освіти, науки та інновацій рекомендував Верховній Раді ухвалити в цілому законопроєкт про впровадження освітніх грантів для здобуття вищої освіти.