"П'ятниця, ранок. Що важливого?" - Тетяна Геращенко

"П'ятниця, ранок. Що важливого?" - Тетяна Геращенко

Бажаю здоров'я і дякую за ніч Захисникам України.
Героям слава! Слава! Слава!
*
Голова Генеральної Асамблеї ООН Денніс Френсіс розкритикував Раду Безпеки за нездатність ухвалити рішення щодо російської агресії та війни на Близькому Сході й закликав до реформування цієї структури
*
Україна бореться з тим самим агресором, який організував Голодомор 90 років тому - Кислиця в ООН
Так само, як 90 років тому Сталін, нині Путін обрав інструментарій геноциду, намагаючись підкорити українців
*
Спеціальний представник України з питань Близького Сходу та Африки Максим Субх наголошує, що попри дії Росії наша країна залишається гарантом глобальної продовольчої безпеки
*
Блінкен: відносини між США і Китаєм "одні з найбільш значущих у світі"
Блінкен заявив у четвер, що "це одні з найбільш значущих відносин, які є у США, це одні з найбільш значущих відносин між двома країнами у світі, і США і Китай зобов'язані намагатися відповідально управляти цими відносинами".
Держсекретар США Ентоні Блінкен дав у четвер увечері низку інтерв'ю провідним американським телекомпаніям. Він пояснив - якими є практичні результати 4-годинної зустрічі лідерів США і Китаю перед початком саміту країн АТЕС, який зараз проходить у Сан-Франциско.
Ведучий програми Nightly News телеканалу NBC Лестер Голт запитав Блінкена, чи не побоюється він, що після того, як президент Джо Байден на пресконференції в середу назвав главу Китаю Сі Цзіньпіна диктатором, це може звести нанівець увесь прогрес, досягнутий під час зустрічі двох лідерів.
Держсекретар США відповів, що "президент [Джо Байден] завжди говорить відверто, і він говорить від імені всіх американців", і що "важливим є те, чого ми змогли досягти в результаті вчорашньої зустрічі".
Блінкен оцінює результати 4-годинної бесіди Байдена і Сі Цзіньпіна як позитивні: "У нас не було контактів між військовими вже понад рік - ми їх відновили. По-друге, у нас є домовленість із Китаєм про те, що він вживе заходів, і фактично він уже вживає заходів щодо припинення діяльності китайських компаній, які постачають хімічні інгредієнти, що використовуються для виробництва фентанілу. Це реально змінить життя практично всіх американців".
На приблизно те саме запитання від ведучої телеканалу СBS Нори О'Доннелл, Блінкен відповів, що "не секрет, що в нас [США і Китаю] дві дуже різні системи", і що США "продовжуватимуть говорити і робити те, що не подобається Китаю, так само, як я припускаю, що вони [Китай] продовжуватимуть робити і говорити те, що не подобається нам".
Блінкен вважає, що найбільш важливим у зустрічі Байдена і Сі Цзіньпіна та в усій роботі, яку адміністрація Байдена проводила протягом останніх шести місяців, є "продовження суперництва в такий спосіб, щоб воно не переросло в конфлікт", і що США і Китай повинні "управляти розбіжностями між ними, а також шукати сфери для співпраці".
Блінкен наголосив, що "це одні з найбільш значущих відносин, які є у США, це одні з найбільш значущих відносин між двома країнами у світі, і США, і Китай зобов'язані намагатися відповідально управляти цими відносинами".
"Учора ми домовилися, що наші збройні сили знову почнуть спілкуватися на найвищому рівні і на оперативному рівні, - сказав Блінкен. - І це дуже важливий спосіб спробувати уникнути прорахунку, помилки, яка може призвести до конфлікту".
Держсекретар США також наголосив на важливості досягнутої в четвер угоди між Вашингтоном і Пекіном щодо фентанілу: "Якщо говорити про реальні зміни в житті американського народу, то вбивцею номер один серед американців віком від 18 до 49 років є фентаніл. Не автомобільні аварії, не вогнепальна зброя, не рак, а саме фентаніл. І ось що сталося: хімічні інгредієнти, які використовуються для виробництва фентанілу, надходять із Китаю, потрапляють у західну півкулю, перетворюються на фентаніл, а потім потрапляють у США. Зараз у нас є угода з Китаєм про вжиття конкретних заходів проти компаній, які займаються цією практикою".
На запитання журналіста: чи можуть США розраховувати на те, що Китай вживатиме заходів у боротьбі з хімічними речовинами, які відправляють до Мексики, а потім перетворюють на фентаніл, Блінкен процитував Байдена, який сказав на пресконференції: "Довіряй, але перевіряй". "Саме цим ми і займаємося" - додав Блінкен.
*
Держдепартамент: Білорусь бере участь у систематичній депортації Росією українських дітей
Від початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну 24 лютого 2022 р. до Білорусі було вивезено щонайменше 2442 дітей з України
*
Сполучені Штати закликають владу Білорусі звільнити всіх політичних в'язнів та скасувати закони, спрямовані проти незалежних організацій та ЗМІ
*
Конгресмени США стурбовані збором даних під час тестування китайських безпілотних автомобілів
Група американських законодавців від обох партій висловила тривогу з приводу збору та обробки конфіденційних даних китайськими компаніями
*
Байден - країнам АТЕС: "Ви можете розраховувати на США"
У четвер президент Джо Байден, виступаючи на форумі Азіатсько-Тихоокеанського економічного співробітництва (АТЕС), підкреслив міцні зв'язки США з економіками країн цього регіону. Байден заявив присутнім, що вони можуть "розраховувати на США як на сильного і стабільного партнера"
Перед робочим обідом і виступом перед главами урядів 21 країни-члена АТЕС, Байден виступив перед керівниками найбільших компаній, розповівши про інвестиції американських компаній у регіоні, включно з Amazon, Delta Air Lines, PepsiCo, Apple і Boeing.
Підкреслюючи міць американської економіки, Байден зазначив, що 60% американського експорту спрямовують у країни АТЕС, а американські підприємства є найбільшим джерелом прямих іноземних інвестицій у ці країни. У 2023 році такі інвестиції становитимуть щонайменше 40 млрд доларів.
За словами Байдена, компанії з інших країн АТЕС інвестували в США понад 200 млрд доларів від початку роботи його адміністрації 2021 року.
Члени АТЕС уважно стежать за розвитком відносин між США і Китаєм - двома найбільшими економіками світу і стратегічними суперниками, побоюючись, що дедалі гостріша конкуренція може підірвати світову торгівлю і безпеку.
У своєму виступі Байден зазначив, що стабільні відносини між США і Китаєм корисні для всього світу. Він сказав, що Сполучені Штати прихильні до Азіатсько-Тихоокеанського регіону і що він пояснив китайському лідеру Сі Цзіньпіню, що США беруть участь у справах регіону, тому що є тихоокеанською країною. За словами Байдена, те, чим займається зараз його адміністрація, це не дистанціювання економіки США від Китаю, а "зниження ризиків і диверсифікація".
"Ми будемо тверді, відстоюючи наші цінності та інтереси, - наголосив Байден. - Ми продовжуватимемо дотримуватися дипломатії, щоб уникнути несподіванок, запобігти непорозумінням".
Байден також наголосив, що його адміністрація продовжить роботу з поліпшення трудових стандартів і виконання зобов'язань перед профспілками, незважаючи на те, що цього тижня так і не вдалося укласти торговельну угоду між 14 країнами, що входять в Індо-Тихоокеанську економічну платформу (IPEF). Країни не змогли домовитися про підвищення трудових та екологічних стандартів і їх дотримання.
"Питання, на які ми маємо відповісти сьогодні, стосуються не того, як багато ми торгуємо, а того, як ми підвищуємо стійкість, допомагаємо процвітати людям, які працюють, скорочуємо викиди вуглекислого газу і налаштовуємо наші економіки на успіх у довгостроковій перспективі", - сказав Байден.
Для цього, за словами Байдена, потрібно "забезпечити зростання від низу до верху і посередині, щоб ніхто не залишився позаду", маючи на увазі допомогу малозабезпеченим трудящим і середньому класу.
Пізніше в четвер Байден візьме участь у заході IPEF - групи, створеної його адміністрацією для зміцнення економічної взаємодії з Азією після того, як колишній президент Дональд Трамп 2017 року вийшов із давно узгодженого регіонального торгового пакту.
Представник адміністрації Байдена повідомив, що лідери Японії, В'єтнаму та Сінгапуру приєднаються до Байдена на заході IPEF і розкажуть про прогрес у досягненні угоди щодо ланцюжків поставок.
Міністерка торгівлі США Джина Раймондо раніше в четвер заявила, що країни-учасниці IPEF узгодили кілька "стовпів" співробітництва, зокрема в галузі чистої енергетики, та антикорупційні заходи. Міністри країн IPEF також офіційно підписали раніше узгоджений текст про співпрацю щодо стійкості ланцюжків поставок.
*
Байден: відповідальні відносини США і Китаю важливі для всього світу
У передмісті Сан-Франциско відбулася пресконференція президента США. Вона була присвячена минулій двосторонній зустрічі з головою Китаю Сі Цзіньпіном і початку саміту країн АТЕС
*
AP: Тайвань візьме участь у форумі АТЕС
Тайванську делегацію очолить засновник Taiwan Semiconductor Морріс Чанг
*
США вводять санкції з метою обмежити вплив Росії на Балканах
У четвер Сполучені Штати запровадили санкції проти 10 фізичних осіб у рамках нового раунду дій, спрямованих на стримування російського впливу на Західних Балканах, повідомило Міністерство фінансів США
*
США запровадили санкції за транспортування нафти з РФ, проданої за цінами, вищими за ліміт, встановлений G7
Санкції введено проти трьох компаній, що базуються в ОАЕ, і трьох належних їм суден
*
У США є власні розвіддані про використання лікарні Аль-Шіфа як командного центру ХАМАС
Виступаючи на брифінгу, Джон Кірбі також підкреслив, що Вашингтон не має наміру ділитися отриманою від Ізраїлю інформацією щодо цього
*
Поліція припинила незаконну акцію протесту біля Капітолія
Учасники демонстрації вимагали припинити вогонь у секторі Газа
*
Посол США в Угорщині висловив упевненість, що Швеція скоро вступить до НАТО
Угорщина і Туреччина поки не ратифікували приєднання Швеції до альянсу
*
Держдепартамент заявив, що США не ведуть переговорів про врегулювання конфлікту в Україні
Зовнішньополітичне відомство підкреслило, що ситуація в Україні не обговорюється без участі Києва
*
Для національної безпеки США важливо, аби Конгрес якомога скоріше ухвалив запит президента з додатковим фінансуванням, що містить допомогу Україні й Ізраїлю - Пентагон
*
Конгрес і адміністрація США продовжують стояти разом з Україною, усвідомлюючи, що перемога нашої країни у протистоянні російській агресії відповідає інтересам національної безпеки Америки.
Про це заявив у Вашингтоні помічник держсекретаря США з питань енергетичних ресурсів Джеффрі Паєтт.
«Передусім, я думаю, що американський народ – з Україною. І я стверджую це на основі моїх дискусій з Конгресом, моїх дискусій по всьому світу», - сказав Паєтт.
Представник Держдепу зазначив, що Конгрес продовжує «важливі дебати» стосовно бюджету й допомоги Україні, і адміністрація США висловила з цього приводу дуже чітку позицію. Паєтт нагадав, що минулого тижня обговорював ці питання на слуханнях в Конгресі.
«Те, що я відчув від республіканців і демократів під час цих слухань – це подальша відданість Україні, розуміння інтересів нашої нацбезпеки в успіху України. А також розуміння того, що в контексті цієї війни (руйнування – ред.) енергетики є такою ж важливою частиною російського арсеналу, як і безпілотники, які Путін запускає на українські міста», - зазначив урядовець.
Водночас, за його словами, дуже надихає той факт, що обсяги допомоги енергетичному сектору України з боку ЄС перевищили фінансування, яке надали Сполучені Штати. «Тож наші європейські союзники несуть свій тягар»,- підкреслив він.
Паєтт також позитивно оцінив зусилля Японії в питаннях зміцнення української інфраструктури.
Крім того, він підкреслив, що в енергетичному секторі України важливу роль відіграватимуть приватні компанії.
*
Конгрес схвалив тимчасове фінансування уряду США, уникнувши шатдауну
Частину федеральних відомств профінансовано до середини січня, решту - до початку лютого
*
Радник Білого дому у своїй статті в Foreign Affairs закликав реформувати деякі усталені принципи зовнішньої політики США
Один із головних розробників американської зовнішньої політики закликав "закласти новий фундамент американської сили", пообіцявши при цьому "уникати затяжних, нескінченних воєн".
У великій статті, опублікованій у журналі Foreign Affairs, радник Білого дому з національної безпеки Джейк Салліван поділився надзвичайно відвертими і часом критичними оцінками досягнень і недоліків США.
При цьому він закликав реформувати багато традиційних принципів зовнішньої політики.
"Зовнішня політика США формувалася в епоху, яка стрімко відходить у минуле, і питання полягає в тому, чи зможе країна пристосуватися до головного виклику, з яким вона зіткнулася, - конкуренції в епоху взаємозалежності", - вказав Салліван.
На думку Саллівана, США упустили деякі важливі речі.
Він заявив, що, хоча США залишилися провідною світовою державою, "деякі з їхніх найважливіших м'язів атрофувалися".
"США поступилися лідерством у найважливіших галузях виробництва. Вони не зробили необхідних інвестицій в інфраструктуру. І середній клас опинився під ударом", - пояснив радник Білого дому.
На думку Саллівана, військово-промислова база "постраждала від цілої низки вразливостей, яким не приділялася увага".
Салліван зазначив, що в нинішньому конкурентному середовищі необхідно закласти "новий фундамент американської сили".
"Якщо ми хочемо залишити Америку сильнішою, ніж коли ми прийшли, і більш підготовленою до того, що на нас чекає попереду, це вимагатиме перегляду усталених уявлень", - сказав він.
"Основоположні елементи національної могутності, включно з демографією, географією та природними ресурсами, мають значення, але історія вчить, що їх недостатньо для того, щоб установити, які країни визначатимуть майбутнє", - заявив Салліван.
"Саме стратегічні рішення, які ухвалюють країни, мають найбільше значення: те, як вони організовують своє внутрішнє життя, у що інвестують, з ким вважають за краще співпрацювати, і хто хоче співпрацювати з ними, які війни вони ведуть, які стримують і яких уникають", - зазначив він.
Радник Білого дому наголосив на важливості боротьби з тероризмом.
"Однак ми будемо уникати затяжних, нескінченних воєн, які можуть зв'язати американські сили і мало що дають для реального зниження загроз Сполученим Штатам", - написав він.
"Ми зрозуміли, що Вашингтон більше не може дозволити собі недисциплінований підхід до використання військової сили, незважаючи на мобілізацію величезних зусиль із захисту України та припинення російської агресії", - додав Салліван.
Салліван не говорив про Росію як про стратегічний виклик, але підкреслив, що США прагнуть "знизити ризик і диверсифікувати, а не обривати" відносини з Китаєм.
"Китай залишиться одним із головних гравців на світовій арені в осяжному майбутньому", - заявив він.
На думку Саллівана, "майбутнє країни визначатиметься двома факторами: чи зможе вона зберігати свої основні переваги в геополітичній конкуренції, і чи зможе вона згуртувати світ для розв'язання транснаціональних проблем - від зміни клімату та глобальної охорони здоров'я до продовольчої безпеки та інклюзивного економічного зростання".
"На фундаментальному рівні це вимагає зміни уявлень США про міць", - резюмував він.
*
Прем’єр-міністр Канади Джастін Трюдо опинився у короткочасній облозі в ресторані, довкола якого зібралися протестувальники.
Зазначається, що інцидент відбувся під час короткого перебування Трюдо у Ванкувері раніше цього тижня. Близько 250 протестувальників оточили ресторан, в якому вечеряв прем’єр-міністр Канади, закликаючи його вимагати негайного припинення вогню в секторі Гази.
До ресторану прибуло близько сотні правоохоронців, які стримували натовп, аби Трюдо разом із охороною та делегацією міг безпечно залишити заклад. Унаслідок зіткнення між поліцією та учасниками протесту один правоохоронець отримав поранення й двох агресивних протестувальників було затримано.
За словами правоохоронців, щойно Трюдо залишив ресторан, учасники протесту розійшлися.
*
У Збройних силах Канади показали, як військовослужбовці цієї країни навчають українських бойових медиків
*
Кемерон відвідав Україну в рамках першого візиту як глави Форін-офісу
Міністр зустрівся з президентом України і пообіцяв надавати Києву подальшу військову допомогу
Міністр закордонних справ Великої Британії Девід Кемерон зустрівся в четвер із президентом України в рамках своєї першої закордонної поїздки на новій посаді та пообіцяв подальшу військову підтримку Києву.
Колишній прем'єр-міністр Кемерон, який повернувся в уряд унаслідок несподіваного призначення в понеділок, заявив, що хотів зробити Київ пунктом призначення свого першого дипломатичного візиту.
"Я захоплений силою і рішучістю українського народу", - заявив він згідно з відео, опублікованим президентом.
Кемерон заявив, що Лондон продовжить надавати Україні моральну і дипломатичну підтримку, "але насамперед військову, яка вам знадобиться не тільки цього і наступного року, а й скільки б вона не знадобилася".
Президент подякував Кемерону за візит.
"Гарна зустріч, - написав президент у Telegram. - Зброя для фронту, зміцнення ППО, захист наших людей і критичної інфраструктури. Я вдячний Великій Британії за її підтримку!"
Велика Британія є одним із найсильніших прихильників України в захисті від Росії.
Станом на жовтень Велика Британія посідала друге місце після США за обсягом військової допомоги Україні.
Лондон надав допомогу в розмірі 4,6 мільярда фунтів стерлінгів і підготував 30 тисяч українських військовослужбовців на британській території.
*
Євросоюз засудив атаки Росії на українські порти
Російська атака на цивільне судно у порту "Південний" на Одещині 8 листопада свідчить про зневагу РФ до людського життя та використанням глобальної продовольчої безпеки як зброї
*
Президентка Єврокомісії - Українці мають тверду впевненість у своєму європейському майбутньому, і Київ як столиця держави дає приклад реформ, відродження та модернізації іншим містам України, а також Європейського Союзу
*
Федеральний президент Австрії Александер Ван дер Беллен заявив, що Росія намагається впливати на Молдову за допомогою дестабілізаційних кампаній, зокрема у сфері енергетики
*
У Польщі розпочалося будівництво другого корабля радіоелектронної розвідки (РЕР) для потреб Морських сил країни
*
Міністр оборони Рустем Умєров обговорив зі своїм італійським колегою Гвідо Крозетто військову допомогу та взаємодію з італійськими виробниками для спільного виробництва в Україні
*
Водолази Державної служби з надзвичайних ситуацій провели в Одеській області тренування з використанням нового моторного катеру, отриманого завдяки внескам донорів United24
*
Військово-морські сили Збройних сил України у рамках міжнародної технічної допомоги отримали від уряду Королівства Данії автономні гідрографічні комплекси
*
У ГУР частково розкрили вміст Black Box: росіянам завдано збитків на $900 мільйонів
Однією зі складових таємного проєкту Black Box є ударний безпілотник українського виробництва «Бобер», зданий долати відстань до 800 кілометрів
*
Російські війська намагалися штурмувати на Куп’янському, Авдіївському, Мар’їнському, Шахтарському та Запорізькому напрямках, але успіху не здобули, українськими захисниками протягом доби відбиті 57 ворожих атак
*
Сполучені Штати продовжать посилювати стійкість енергетичної системи України, яка перебуває під загрозою російських ударів, та планують виділити на це ще близько $500 мільйонів
*
Європейський Союз із початку повномасштабної війни виділив понад тисячу грантів на розвиток малого і середнього бізнесу в Україні
*
Представники Союзу словацьких автоперевізників (UNAS) на годину заблокували пункт перетину кордону з Україною Вишнє Нємецьке з боку Словаччини задля висловлення підтримки польських колег
*
Цьогоріч у межах проєкту «Прихисток» майже 150 тисяч власників домогосподарств отримали 1,96 мільярда гривень компенсації за розміщення 2,8 мільйона внутрішніх переселенців
*
З’їзд представників юридичних вищих навчальних закладів та наукових установ обрав Оксану Квашу на посаду члена Вищої ради правосуддя
*
Reuters: Іран не вступить у війну з Ізраїлем, якщо той на нього не нападе
*
Суд у Москві оштрафував Google за зберігання персональних даних росіян за кордоном
Однак російській владі буде складно отримати призначений штраф, оскільки компанія, фактично, згорнула свій бізнес у країні
*
Держдума Росії в середу ухвалила в другому, основному, читанні проєкт федерального бюджету на 2024 рік, а також на плановий період 2025-2026 років.
Бюджет передбачає рекордні в сучасній історії Росії військові витрати. Також, навіть порівняно з бюджетами попередніх років, велика закрита частина бюджету. У другому читанні вона дещо зменшилася - у відкриту частину переведено близько 1,2 трильйона рублів. Однак і після цього закрита частина, за розрахунками РБК, складе близько 27% від усіх передбачених бюджетом витрат.
Доходи федерального бюджету в 2024 році заплановані в обсязі 35 трильйонів рублів, витрати - на рівні 26,6 трильйона. Дефіцит таким чином становитиме близько 0,9% ВВП.
На статтю "національна оборона" пропонується виділити близько 10,8 трильйона рублів. У межах цієї статті фінансується не тільки армія, а й військова промисловість, а також соціальні виплати учасникам бойових дій. У бюджеті на 2023 рік військові витрати було закладено лише в сумі 6,4 трильйона рублів, тобто йдеться про збільшення більш ніж у півтора раза. Загалом військові витрати становитимуть близько 6% ВВП - це одне з перших місць у світі.
Загалом до другого читання було ухвалено понад 700 поправок, переважну більшість вніс уряд. Дещо зросли передбачувані витрати на соціальні програми. У другому читанні також знайшлися гроші на індексацію окладів військовослужбовців, співробітників органів внутрішніх справ, кримінально-виконавчої системи.
Аналітики Bloomberg раніше стверджували, що автори проєкту бюджету покладаються на оптимістичний сценарій розвитку подій у російській економіці: незважаючи на санкції та військові витрати, Мінфін оцінює доходи бюджету наступного року на 22% більшими, ніж у 2023-му.
*
Військовий суд у Москві заочно засудив командира Російського добровольчого корпусу (РДК) Дениса Капустіна, який воює на боці України, до довічного терміну в колонії особливого режиму
*
Художницю Сашу Скочиленко засудили до 7 років колонії
Після того, як обвинувачена виголосила останнє слово, її зустріли оваціями біля виходу із зали суду
*
Файного дня і Перемоги нам всім